Sposób przygotowania:
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce
1. Ryby dokładnie oczyść z łusek, usuń płatwy i oczy. Okonia oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę pokrój w półplasterki. Ryby natnij na wierzchu. W każde nacięcie włóż kawałki pomarańczy. Migdały posiekaj nożem. Połowę migdałów włóż do środka ryb.
2. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb.
Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami.
Okonie podawaj z frytkami i surówką.
2. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb.
Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami.
Okonie podawaj z frytkami i surówką.