Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce- doskonałe połączenia smaków. Latem rybę można przygotować na grillu.

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce

Składniki:

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce

 

Sposób przygotowania:

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce
1. Ryby dokładnie oczyść z łusek, usuń płatwy i oczy. Okonia oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę pokrój w półplasterki. Ryby natnij na wierzchu. W każde nacięcie włóż kawałki pomarańczy. Migdały posiekaj nożem. Połowę migdałów włóż do środka ryb.

2. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb.

Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami.

Okonie podawaj z frytkami i surówką.