ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Fiołkowe babeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, piękne, wilgotne i delikatnie fiołkowe babeczki. Szybkie i bezproblemowe do zrobienia. Zwiastuny wiosny na naszym stole.

Fiołkowe babeczki

Składniki:

Fiołkowe babeczki

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki posiekanej czekolady
  • 1/2 szkl plus dekoracja fiołków
  • 1/2 l śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik spożywczy fioletowy.
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej.

 

Sposób przygotowania:

Fiołkowe babeczki
Przygotowujemy 2 miski. W jednej z nich mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartości obu misek ze sobą. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników, dodajemy fiołki (pozbawione łodyżki) i chwilę mieszamy. Przekładamy gotowe ciasto do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Nagrzewamy piekarnik do 180 -200 stopni i pieczemy nasze babeczki przez ok. 20-25 minut. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie barwnik spożywczy (jego ilość uzależniona jest od tego jaki odcień chcemy uzyskać, jeżeli nie chcemy mieć kolorowej masy barwnik pomijamy), pod koniec ubijania dodajemy cukier i rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach wody (robimy to w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce) .Bitą śmietaną dekorujemy nasze fiołkowe babeczki według swojego gustu.