cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Syrop z fiołków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodzitki , pachnący o mocnym , fiołkowym kolorze syrop jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów.

Syrop z fiołków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop z fiołków

 

  • ok.50 g kwiatów fiołków/bez łodyżek/
  • 150 ml wody/mineralna lub źródlana/
  • ok. 300 g cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop z fiołków
-Świeżo zebrane kwiatki włożyć do szklanego naczynia. -Wodę zagotować. -Wrzątkiem zalać fiołki , przykryć naczynie i pozostawić do wystudzenia / na noc/. -Dodać cukier i podgrzać/ najlepiej w kąpieli wodnej/ do całkowitego rozpuszczenia. -Przecedzić i dodawać po kilka kropli soku z cytryny, aż syrop zmieni swoją barwę na żywy, fiołkowy. -Gorący sok przelać do buteleczek , szczelnie zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu. ..............jeśli nie zużyjemy wcześniej syrop może zachować swoje właściwości nawet przez rok.
Syrop z fiołków
Kwiaty zalać gorącą wodą i pozostawić na kilkanaście godzin.
Syrop z fiołków
Dodać cukier sok cytrynowy przecedzic i przelać do buteleczek.