bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Mazurek kajmakowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

Mazurek kajmakowy

 

  • Ciasto kruche:

 

  • 0,5 kilograma maki pszennej

 

 

  • 150 gram cukru

 

  • 5 żółtek

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 puszka gotowego kajmaku

 

 

  • 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej

 

  • kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony)

 

  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy
Ciasto kruche zagniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy (25x40cm.) wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Pierwszy placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy masą kajmakową. Masę cukrową lub marcepanową zabarwiamy barwnikami i robimy jajeczka. Ozdabiamy wierzch mazurka.