Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Flaczki z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Flaczki to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Moja wersja jest z filetami i udkami z kurczaka

Flaczki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki z kurczaka

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag filetów
  • 25 dag marchewki
  • 15 dag selera
  • pietruszka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 litra bulionu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Flaczki z kurczaka
Bulion zagotować, wrzucić udka z kurczaka , obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości około 40 minut. Miękkie wyjąć i ostudzić.Z ostudzonego udka usunąć kość i pokroić mięso w paseczki.Warzywa pokroić w paseczki. Filety z kurczaka pokroić w paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do bulionu doprawić majerankiem solą i pieprzem i gotować 25 minut. 10 minut przed końcem gotowania roztopić masło , dodać mąkę i ostrą paprykę. Zasmażkę zalać 1 szkl wody i wlać całość do zupy . Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Flaczki z kurczaka
Bulion zagotować, wrzucić udka z kurczaka , obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości około 40 minut.
Flaczki z kurczaka
Ugotowane udka warzywa i surowego fileta pokroić w paseczki.
Flaczki z kurczaka
10 minut przed końcem gotowania roztopić masło , dodać mąkę i ostrą paprykę.
Flaczki z kurczaka
Zasmażkę zalać 1 szkl wody i wlać całość do zupy