Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Flan kataloński

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połowę cukru skarmelizować, a gdy już będzie złocisty wlać 2 łyżki soku z cytryny i 3

Flan kataloński

Składniki:

Flan kataloński

 

Sposób przygotowania:

Flan kataloński
Połowę cukru skarmelizować, a gdy już będzie złocisty wlać 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Mieszać aż karmel się rozpuści, wlać do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstawić do zastygnięcia. Utrzeć jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylać na karmel. Formę wstawić na blachę napełnioną wodą, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 st i apiekać ok 1,5 godz, po czym schłodzić w lodówce. Resztę cukru wsypać na patelnię i skarmelizować. Dodać orzechy, wlać resztę soku i tak powstałą mieszanką posypać flan.

Tagi:

jajko jajka