Flan o smaku karmelowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Delikatny, rozpływający się w ustach flan o smaku karmelowym to idealne zwieńczenie meksykańskiego obiadu...

Flan o smaku karmelowym

Składniki:

Flan o smaku karmelowym

 

  • 1 opakowanie Flanu o smaku karmelowym Kamis
  • 330 ml (ok. 1 i 1/3 szkl.) mleka 2% lub 3,2% tł.
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Flan o smaku karmelowym

Delikatny, rozpływający się w ustach flan to idealne zwieńczenie meksykańskiego obiadu. W kuchni Meksyku są znane rozmaite odmiany smakowe tego lekkiego deseru. Jedną z najpopularniejszych jest flan o smaku karmelowym. Oryginalny, karmelowy smak deseru doskonale komponuje się z gorzką czekoladą, dodatkiem odkrytym przez Majów, a wykorzystywanym przez współczesnych mieszkańców Meksyku nie tylko do słodkości. Serwując Flan o smaku karmelowym z linii Mexicana z rodzynkami namoczonymi w czerwonym winie, nadamy mu wytrawnego charakteru.


Sposób przyrządzania:



  1. Zawartość opakowania wsyp do 330 ml zimnego mleka i całość dokładnie wymieszaj.

  2. Podgrzewaj, do około 50 o C nieustannie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktu. Uwaga! Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Rozlej do małych salaterek i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny.

  5. Po zastygnięciu deseru, każdą salaterkę zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż flan na talerzyki. Rozpuść czekoladę i udekoruj nią deser.

  6. Flan podawaj natychmiast po przygotowaniu.




Nasza propozycja:

Dla urozmaicenia smaku flan możesz podawać z rodzynkami namoczonymi w winie.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS


Tagi:

czekolada