Sposób przygotowania:
Flan o smaku karmelowymDelikatny, rozpływający się w ustach flan to idealne zwieńczenie meksykańskiego obiadu. W kuchni Meksyku są znane rozmaite odmiany smakowe tego lekkiego deseru. Jedną z najpopularniejszych jest flan o smaku karmelowym. Oryginalny, karmelowy smak deseru doskonale komponuje się z gorzką czekoladą, dodatkiem odkrytym przez Majów, a wykorzystywanym przez współczesnych mieszkańców Meksyku nie tylko do słodkości. Serwując Flan o smaku karmelowym z linii Mexicana z rodzynkami namoczonymi w czerwonym winie, nadamy mu wytrawnego charakteru.
Sposób przyrządzania:
- Zawartość opakowania wsyp do 330 ml zimnego mleka i całość dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj, do około 50 o C nieustannie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktu. Uwaga! Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozlej do małych salaterek i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny.
- Po zastygnięciu deseru, każdą salaterkę zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż flan na talerzyki. Rozpuść czekoladę i udekoruj nią deser.
- Flan podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Nasza propozycja:
Dla urozmaicenia smaku flan możesz podawać z rodzynkami namoczonymi w winie.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
Gość
Gość
miałam okazję wypróbować... :))
zapraszam na blog z wypiekami mojej mamusi.. :))
http://slodkosci-mojej-mamy.blog.onet.pl/
paschalina