Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeszcze jedna wersja Flanu . Bardzo smaczna .

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową :

Składniki:

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową :

 

 

Sposób przygotowania:

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową :
40 dag mąki
20 dag masła
odrobina wody
2 łyżki oliwy
½ litra słodkiej śmietanki
4 jajka
25 dag sera żółtego sera tartego ( Chedar )
sól
pieprz mielony biały
pęczek dymki

Ciasto :
Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .

Masa do zalewania :
Śmietankę roztrzepać z jajkami , serem, drobno posiekaną dymką i przyprawami .

Flan :

Foremki ( 2 szt. ) do zapiekania wylepić ciastem tak aby zachodziło na brzegi( obciąć równo z brzegami foremek .Zalać masa śmietanowo – jajeczno – serowo-szczypiorkową . Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .