zgadzam się,zawsze to jakiś pierwszy krok i cenne doświadczenie,a poza tym też możesz zapisać się na kursy związane z kulinariami,na pewno nie zaszkodzi i przynajmniej spróbujesz swoich sił czy w ogóle się do tego nadajesz.
Jeżeli jesteś już pewien,że chcesz zostać kucharzem to teraz wystarczy zrobić coś w tym kierunku,spróbować swoich sił w sztuce kulinarnej i może faktycznie to będzie to czego szukasz.
Hmmm, ja polecam najpierw z mamą, czy babcią popróbować kulinarnie, poznasz nowe przyprawy, smaki itp. Ale fajnie, że w tym wieku zastanawiasz się już co chciałabyś robić w przyszłości. Studia lepiej mieć, albo chociaż jakieś studium gastronomiczne,a po studiach dodatkowe kursy jak na przykład ten:
Dokładnie jak powyżej,dobra szkołą policealna nauczy Cię wiecej niż studia,które dadzą samą teorię a nie jest to dobra opcja jeżeli faktycznie w praktyce chcesz coś umieć. daj znać jaką decyzję ostatecznie podejmujesz.
Jeżeli czujesz lub przypuszczasz że właśnie w tym zawodzie się sprawdzisz i masz dobre wyczucie smaku,to nic nie stoi na przeszkodzie aby kształcić się dalej w tym kierunku. Masz naprawdę cały wachlarz możliwości.
Fajnie że chcesz zostać kucharzem ale musisz znaleźć taką szkołę w której są również praktyki. Musi to być szkoła która posiada własną stołówkę lub restaurację w której to uczniowie odbywają praktykę. Taka praktyka odbywa się przy nadzorze nauczyciela technologii gastronomicznej. Przechodzi się tam różne etapy kształcenia i różne stanowiska pracy na kuchni. Od kelnerowania po obieranie warzyw i zmywanie naczyń kończąc na prawdziwym gotowaniu. Raz gotujesz zupę, raz mięso do II dań , po surówki i na deserze kończąc.
Po ukończeniu takiej szkoły i mając wyuczony zawód kucharza musisz znaleźć dobrą restaurację żeby zatrudnić się na kucharza lub jako pomocnik kucharza. Tam zdobędziesz większe doświadczenie i zbiegiem czasu o ile będziesz w tym dobry możesz być dobrym kucharzem.
W moim przypadku tak ta droga wyglądała i nie żałuje tego.
Po trzech latach po ukończeniu szkoły pracując w dobrej restauracji nabyłem takich umiejętności że awansowałem na szefa kuchni i to stanowisko już piastuje do dnia dzisiejszego poznając po drodze różne lokale.
Nie prawdą jest że praca za granicą w kuchni może czegoś ciebie nauczyć, szukaj raczej praktyki w polskich restauracjach.
Wybór należy do ciebie.
ja polecam kurs goworka - tam jest przede wszystkim praktyka, a nie jak się boisz, teoria. kursy są w czterogwiazdkowych hotelach, sprawnie zorganizowane za przystępną cenę jak na tyle godzin kursu. moim zdaniem solidny kurs jest lepszy niż skończenie studiów jako wykwalifikowany, bezrobotny magister.
Wydaje mi się, że w naszej polskiej rzeczywistości papier w dziedzinie gastronomii niewiele znaczy - lepiej zdobyć doświadczenie. Oprócz pracy w naprawdę dobrych restauracjach i uczenia się od najlepszych, może pomyśl o jakichś kompleksowych kursach gotowania, które podnoszą jakość wykształcenia zawodowego. Znam jedno takie miejsce, ale niestety w Warszawie, więc trochę nie po drodze...Mój znajomy jest kucharzem po technikum gastronomicznym, ale jak sam mówi niewiele mu to dało. Głównie uczył się z książek kulinarnych, ale tych wyższego szczebla jak np. od Hestona Blumentala, Ferrano Adria i innych.
Podrzucam do ułatwienia kontakt do Warszawskiej Akademii Kulinarnej, dla zainteresowanych:
www.akademia-wak.pl
https://www.facebook.com/WarszawskaAkademiaKulinarna
Chce zostac kucharzem.
Obserwuj wątekOdp: Chce zostac kucharzem.
WinoToskanii_pl
Odp: Chce zostac kucharzem.
Tengi
Odp: Chce zostac kucharzem.
eKuchnia_com
Odp: Chce zostac kucharzem.
Cukrownica1
http://www.favore.pl/437967_kurs-dla-kucharzy-krakow-malopolskie.html
Odp: Chce zostac kucharzem.
Peerph
Gdzie lepiej pojsc ?
Studia :
http://www.sgtir.edu.pl/
http://www.msh.edu.pl/
http://www.almamer.pl/index.php
http://www.sggw.pl/
http://www.wseiz.pl/index.php/pl/2013-02-08-13-01-16/wydzial-zarzadzania/zarzadzanie/uslugi-gastronomiczne-i-dietetyka
Szkoly policealne :
http://progresjeden.pl/?q=/kierunek/2/92/Kucharz/
http://www.nova.edu.pl/index.php/specjalista-kucharz
Pozdrawiam
Odp: Chce zostac kucharzem.
SuperInterior_pl
Odp: Chce zostac kucharzem.
WinaImport_pl
Odp: Chce zostac kucharzem.
oszude
Po ukończeniu takiej szkoły i mając wyuczony zawód kucharza musisz znaleźć dobrą restaurację żeby zatrudnić się na kucharza lub jako pomocnik kucharza. Tam zdobędziesz większe doświadczenie i zbiegiem czasu o ile będziesz w tym dobry możesz być dobrym kucharzem.
W moim przypadku tak ta droga wyglądała i nie żałuje tego.
Po trzech latach po ukończeniu szkoły pracując w dobrej restauracji nabyłem takich umiejętności że awansowałem na szefa kuchni i to stanowisko już piastuje do dnia dzisiejszego poznając po drodze różne lokale.
Nie prawdą jest że praca za granicą w kuchni może czegoś ciebie nauczyć, szukaj raczej praktyki w polskich restauracjach.
Wybór należy do ciebie.
Odp: Chce zostac kucharzem.
ginewra4
Odp: Chce zostac kucharzem.
Fisli
Podrzucam do ułatwienia kontakt do Warszawskiej Akademii Kulinarnej, dla zainteresowanych:
www.akademia-wak.pl
https://www.facebook.com/WarszawskaAkademiaKulinarna