Obrodziły w tym roku na działce niesamowicie. Nalewkę już zalałem, konfitury zrobione...co dalej? Jeszcze jest tego strasznie dużo. Jakoś nie mam pomysłu.
A ja mam! Przyślij do mnie!
Jeżyny od Bahusa? No co Ty? Tobie jak bym już wysyłał to tylko coś z biżuterii.
Tylko rzecz w tym, że biżuterię to jakąś tam mam, a jeżyn - nie! Działki brak, na rynku spotkać ciężko. A jakie smaczne by były, bo od Bahusa
Dlaczego Bunia ma mieć zimą jezyny a ja nie?! To niesprawiedliwe!
zmieniono 1 raz (ostatnio 15 sie 2010 18:42 przez Henia)
Obrodziły w tym roku na działce niesamowicie. Nalewkę już zalałem, konfitury zrobione...co dalej? Jeszcze jest tego strasznie dużo. Jakoś nie mam pomysłu.
A ja mam! Przyślij do mnie!
Jeżyny od Bahusa? No co Ty? Tobie jak bym już wysyłał to tylko coś z biżuterii.
Zamrozić .Koniecznie zamrozić .A zimą = deserki, herbatki, ciasta z jeżynami , do surówek , do marynat mięsnych ,sosów na słodko do kluch .Zazdroszczę ilości .U mnie zamrożone 3 woreczki i będę sobie wydzielać zimą na sztuki.
No i jeszcze Tarta jezynowa z galaretka z czarnej porzeczki
25 dag maki
12,5 dag masla
1/3 szkl cukru
jajko
szczypta soli
op galaretki z czarnej porzeczki
70 dag jezyn
tluszcz i bulka tarta
bita smietana do dekoracji
Maslo utrzec z cukrem.Dodac jajko,szczypte soli i przesiana make,wyrabiac tak dlugo,az ciasto bedzie zupelnie gladkie.Uformowac kule i chlodzic w lodowce 60 min.Po schlodzeniu ciasto rozwalkowac na grubosc1/2 cm.Wylozyc nim forme do tart wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.Przykryc ciasto folioa aluminiowa,a na niej ulozyc jezyny.przygotowac galaretke wedlug przepisu na opakowaniu,odstawic do wystudzenia.Piec ciasto i owoce ok 25 minut w temp.200 st.Po tym czasie wyjac calosc,nastepnie zdjac delikatnie owoce i usunac folie.Po przestudzeniu ciasto posmarowac czescia tezejacej galaretki.Na wierzchu ulozyc przestudzone jezyny.Calosc zalac pozostala galaretka.Ozdobic bita smietana.
Obrodziły w tym roku na działce niesamowicie. Nalewkę już zalałem, konfitury zrobione...co dalej? Jeszcze jest tego strasznie dużo. Jakoś nie mam pomysłu.
Npzem jezynowy z migdalami
1 kg jezyn
1 kg cukru
sok z cytryny
2 lyzki siekanych migdalow
oczyszczone i osuszone jezyny lekko zgniesc z 1/2 kg cukru i odstawic,az puszcza sok(12-14 godz)Calosc doprowadzic do wrzenia i gotowac dalej na mniejszym ogniu 4-5 minut.Nastepnie wsypac reszte cukru,wymieszac i ponownie doprowadzic do wrzenia.Gotowac na wolnym ogniu,mieszajac od czasu do czasu az dzem zgestnieje.Tuz przed koncem gotowania dodac sok z cytryny i siekane migdaly.Przelozyc goracy dzem do wyparzonych sloiczkow,zakrecic i odstawic do gory dnem.
Obrodziły w tym roku na działce niesamowicie. Nalewkę już zalałem, konfitury zrobione...co dalej? Jeszcze jest tego strasznie dużo. Jakoś nie mam pomysłu.
Co z jeżyn?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Co z jeżyn?
Henia
Tylko rzecz w tym, że biżuterię to jakąś tam mam, a jeżyn - nie! Działki brak, na rynku spotkać ciężko. A jakie smaczne by były, bo od Bahusa
Dlaczego Bunia ma mieć zimą jezyny a ja nie?! To niesprawiedliwe!
Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Odp: Odp: Odp: Co z jeżyn?
Pyza
Odp: Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Jeżyny od Bahusa? No co Ty? Tobie jak bym już wysyłał to tylko coś z biżuterii.
Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Odp: Co z jeżyn?
Babciagramolka
Odp: Co z jeżyn?
caroline1983
Odp: Co z jeżyn?
Marika_1961
25 dag maki
12,5 dag masla
1/3 szkl cukru
jajko
szczypta soli
op galaretki z czarnej porzeczki
70 dag jezyn
tluszcz i bulka tarta
bita smietana do dekoracji
Maslo utrzec z cukrem.Dodac jajko,szczypte soli i przesiana make,wyrabiac tak dlugo,az ciasto bedzie zupelnie gladkie.Uformowac kule i chlodzic w lodowce 60 min.Po schlodzeniu ciasto rozwalkowac na grubosc1/2 cm.Wylozyc nim forme do tart wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.Przykryc ciasto folioa aluminiowa,a na niej ulozyc jezyny.przygotowac galaretke wedlug przepisu na opakowaniu,odstawic do wystudzenia.Piec ciasto i owoce ok 25 minut w temp.200 st.Po tym czasie wyjac calosc,nastepnie zdjac delikatnie owoce i usunac folie.Po przestudzeniu ciasto posmarowac czescia tezejacej galaretki.Na wierzchu ulozyc przestudzone jezyny.Calosc zalac pozostala galaretka.Ozdobic bita smietana.
Odp: Co z jeżyn?
Marika_1961
Npzem jezynowy z migdalami
1 kg jezyn
1 kg cukru
sok z cytryny
2 lyzki siekanych migdalow
oczyszczone i osuszone jezyny lekko zgniesc z 1/2 kg cukru i odstawic,az puszcza sok(12-14 godz)Calosc doprowadzic do wrzenia i gotowac dalej na mniejszym ogniu 4-5 minut.Nastepnie wsypac reszte cukru,wymieszac i ponownie doprowadzic do wrzenia.Gotowac na wolnym ogniu,mieszajac od czasu do czasu az dzem zgestnieje.Tuz przed koncem gotowania dodac sok z cytryny i siekane migdaly.Przelozyc goracy dzem do wyparzonych sloiczkow,zakrecic i odstawic do gory dnem.
Odp: Co z jeżyn?
Henia
A ja mam! Przyślij do mnie!