Co prawda każdy gust jest inny,ale z doświadczenia proponuje ryż lub wspomniany powyżej omlet. Ziemniaki są często bezwartościowym zapychaczem a w przypadku powyższych dodatków jest zupełnie inaczej
Odpowiadam na twoje pytanie jeśli chodzi o zdrowotność ziemniaków: są one nie tylko "zapychaczami", zawierają bowiem sporo witaminy C, która jest ważna w naszej diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ryż, szczególnie ten polerowany, czyli biały jest całkowicie pozbawiony witamin.
Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, tuczące jest podawanie ich z sosami, tłuszczem, masełkiem.
Zainteresuj się zapiekankami ziemniaczanymi - można je robić zarówno z ziemniaków tłuczonych jak i z ziemniaków krojonych w talarki. Ja przed wrzuceniem do piekarnika zawsze lekko je podgotowuję, żeby zapiekanie trwało szybciej.
Można też zrobić ziemniaki pieczone - faszerowane - rozmaitymi farszami: grzybowymi, mięsnymi, serowymi itd. (też je trzeba najpierw podgotować).
Z ziemniaków tłuczonych można też zrobić kotlety - z dodatkiem jajka i różnych ciekawych rzeczy.
Placki ziemniaczane - to taka alternatywa dla frytek, też mogą stanowić dodatek do dań. Powodzenia
Witam i podaję mój sposób radzenia sobie z tym problemem.Mój syn też jest miłośnikiem frytek,ale chętnie zjada ich inną wersję.Młode ziemniaczki tylko szoruję pod bieżącą wodą(starsze obieram) i kroję na półplasterki,kładę na blachę w piekarniku,skrapiam oliwą z oliwek i posypuję gotową przyprawą do ziemniaków.dalej postępuję jak z frytkami.smacznego.
jestem wielka fanką ziemniaków i trudno by mi je zastąpić. Jednak jeśli chodzi o powyższe zamienniki to zdecydowanie makaron lub kasza, która jest zdrowsza od dodatków mącznych.
Dodatków do II dań jest nieskończona ilość ( szkoda , że nie ma tu takiej kategorii ) .Zerknij jak masz cierpliwość do moich przepisów > A teraz podpowiadam .
Ryż - w wersji gotowany na bulionie ( doskonały np do drobiu ) , smażony i gotowany z bulionem , ryż duszony z kukurydzą , groszkiem , ryż pomidorowy , ryż z koperkiem , ryż maślany ( jak risotto ) itd .
Makaron ryżowy na bulionie , makaron ryżowy z dodatkami ( papryka , zioła ) .Makarony barwione kurkumą ( np z masłem i kukurydzą ) , szpinakiem ( z koprem ) , sokiem z buraków .
Kluski kładzione zwykłe , biszkoptowe , z ziołami .
Kluski typu kopytka ( z samych ziemniaków , z ziemniaków z dynią , z marchewką z ziołami , ze szpinakiem )
Pyzy bez miesa .
Kluski na parze ( są kupne )
Szare kluski z tartych ziemniaków .
Puree z ziemniaków z dynią , z marchewką , z groszkiem .
- Miłego gotowania
Ja jak mam dosyć ziemniaków,zastępuję je różnymi kaszami,kaszą gryczaną,jęczmienną,kuskusem,kaszą kukurydzianą(jest idealna do ryb i warzyw)Ziemniaki można również zastąpić makaronem.Nieraz robię też piure z groszku marchewki i kabaczka,do tego jakieś mięsko i surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.Możesz również ziemniaki zastąpić ciecierzycą jest zdrowa i pyszna(ja dodaję podsmażoną cebulkę z pietruszką zieloną).
co zamiast ziemniaków?
Obserwuj wątekOdp: co zamiast ziemniaków?
gadara
Odp: co zamiast ziemniaków?
Gastrosklep.pl
Odp: co zamiast ziemniaków?
Sardynka
Odp: co zamiast ziemniaków?
Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, tuczące jest podawanie ich z sosami, tłuszczem, masełkiem.
Zainteresuj się zapiekankami ziemniaczanymi - można je robić zarówno z ziemniaków tłuczonych jak i z ziemniaków krojonych w talarki. Ja przed wrzuceniem do piekarnika zawsze lekko je podgotowuję, żeby zapiekanie trwało szybciej.
Można też zrobić ziemniaki pieczone - faszerowane - rozmaitymi farszami: grzybowymi, mięsnymi, serowymi itd. (też je trzeba najpierw podgotować).
Z ziemniaków tłuczonych można też zrobić kotlety - z dodatkiem jajka i różnych ciekawych rzeczy.
Placki ziemniaczane - to taka alternatywa dla frytek, też mogą stanowić dodatek do dań. Powodzenia
Odp: co zamiast ziemniaków?
gąska
Odp: co zamiast ziemniaków?
kks1965
Odp: co zamiast ziemniaków?
Odp: co zamiast ziemniaków?
Babciagramolka
Ryż - w wersji gotowany na bulionie ( doskonały np do drobiu ) , smażony i gotowany z bulionem , ryż duszony z kukurydzą , groszkiem , ryż pomidorowy , ryż z koperkiem , ryż maślany ( jak risotto ) itd .
Makaron ryżowy na bulionie , makaron ryżowy z dodatkami ( papryka , zioła ) .Makarony barwione kurkumą ( np z masłem i kukurydzą ) , szpinakiem ( z koprem ) , sokiem z buraków .
Kluski kładzione zwykłe , biszkoptowe , z ziołami .
Kluski typu kopytka ( z samych ziemniaków , z ziemniaków z dynią , z marchewką z ziołami , ze szpinakiem )
Pyzy bez miesa .
Kluski na parze ( są kupne )
Szare kluski z tartych ziemniaków .
Puree z ziemniaków z dynią , z marchewką , z groszkiem .
- Miłego gotowania
Odp: co zamiast ziemniaków?
gosiczek821
Odp: co zamiast ziemniaków?
agabi22
https://gotujmy.pl/krokieciki-ziemniaczane,przepisy,106625.html
lub ziemniak iw plastrach zapiekane w jakimś sosie np, serowym