Mięsem mielonym takim jak na klopsy, z dość sporą ilością majeranku (świeżego). Takie zestawienie smakowe świetnie się komponuje z cukinią, która sama w sobie ma smak raczej bardzo "nieśmiały", ale za to doskonale wydobywa go z innych składników i przypraw. To taki swoisty katalizator smakowy. Cukinia jest warzywem, które potrafi wszystko...myślę, że tylko kawior i trufle nad nim górują. Jest to oczywiście moje osobiste zdanie, zdanie kucharza zakochanego w cukinii.
Dla mnie numer 1 ratatuja lub uproszczony przepis bez bakłażana, numer 1 grillowana cukinia (zimą na patelni grillowej) oraz sałatki z grillowanej cukinii, numer 2: cukinia nadziewana z piekarnika, cukinia z warzywami po prowansalsku z piekarnika, numer trzy: omlet lub jajecznica z cukinią.
zmieniono 1 raz (ostatnio 17 sie 2010 10:17 przez Tit)
W sezonie uzywam cukini bardzo często .. placuszki z panierowanej czy tartej na tarce , leczo , faszerowana , na grilla, do szaszłyków, na jarzynkę do obiadu duszona, no i do słoikow.. w zalewie i na sałatki ... aa i czasem mrożę sobie 2-3 porcje na zimę na leczo
Uwielbiam to warzywo...Spożywam go na milion sposobów. Jak myślicie, ma szansę zostać warzywem nr 1 Polaków ?. U mnie już jest. Jakie są wasze doświadczenia z tą królową dyniowatych?
Bardzo lubię cukinię, jednak za warzywo nr 1 jej nie uważam. Używam jej przede wszystkim do leczo. Robię też sałatki na zimę z marchewką i cebulką.
Uwielbiam to warzywo...Spożywam go na milion sposobów. Jak myślicie, ma szansę zostać warzywem nr 1 Polaków ?. U mnie już jest. Jakie są wasze doświadczenia z tą królową dyniowatych?
Cukinie na start
Obserwuj wątekOdp: Cukinie na start
Bahus
Odp: Odp: Odp: Cukinie na start
luna
Tez jestem ciekawa.
Odp: Odp: Cukinie na start
luna19
a czym je nafaszerowałes?
Odp: Cukinie na start
Bahus
Odp: Cukinie na start
kusza23
Odp: Cukinie na start
Odp: Cukinie na start
luna19
Odp: Cukinie na start
Henia
Bardzo lubię cukinię, jednak za warzywo nr 1 jej nie uważam. Używam jej przede wszystkim do leczo. Robię też sałatki na zimę z marchewką i cebulką.
Cukinie na start
Bahus