jezyny zaczynaja dojrzewac wiec przepis na dzemik z jezyn
2 kg jezyn
2 kg cukru
Jezyny umyc kilka razy zmieniajac wode.przelozyc na sitko,osaczyc.Go garnka z grubym dnem nasypac tyle jezyn zeby zakrylo dno,posypac je cukrem.Potem wsypac kolejna warstwe owocow i cukru i tak dalej az do wyczerpania skladnikow.Ostatnia warstwa powinien byc cukier.przykryc czysta lniana sciereczka i zostawic na noc.nastepnie gotowac na srednim ogniu,czesto poczasajac garnkiem,ale nie mieszac.Gdy jezyny zgestnieja,zdjac z wierzchu powstala piane,znow przykryc garnek sciereczka i odstawic,aby dzem lekko przestygl.Cieplym dzemem napelnic wysterylizowane sloiczki
Moja wnusia uwielbia ten dzem jak przyjdzie to zawsze pyta oma masz ten dzem z pestakmi?;-)))
Witam salatka zimowa-ta tez robilam juz moich zapasow nie mam w tym roku musze znowu zaprawiac jak ja zrobie to dostawie zdjecie:
skladniki
2 kg bialej kapusty
4 marchewki
dwa stragi papryki (najlepiej kolorowej)
szklanka cukru
szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10-proc.
2 lyzki soli
Warzywa umyc ,marchewki obskrobac.Kapuste poszatkowac,dodac grubo startza marchewke.papryke pokroic w paski.Warzywa wymieszac z olejem,przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem,sola.Odstawic na dwie godziny.Nalozyc do sloiczkow typu twist,zamknac i pasteryzowac 15-20 minut.
Mi ta salatka smakowala no poza papryka nie jadam papryki wiec przy takich salatkach zawsze mam talerzyk obstrojony hihi
Dzięki za botwinke Jabłka do szarlotki tez robie. Potem mam je do ciast, naleśników i jako marmolade do chleba
Większosc przepisów na przetwory wstawiłam tu w ubiegłym roku ale nowe też się przydadzą
Ja do sloikow wkladam prawie wszystko
buraczki z botwinką - na barszcz
Fasolke szparagową w pomidorach - na zupe albo do obiadu
cukinie w keczupowej zalewie, jabłka smażone - na szarlotkę, dżemy z dyni i jabłek, śliwki w occie,kompoty ze sliwek, wiśni,czereśni.. Salatki z ogórkow i papryki , mizerie , sos uncle bens prawie taki jak ze sklepu .. pasty różne , np z raparbaru albo pikantne jabłkowe .. borówki do mięs i jarzębinę .... yyyyy ... i coś tam jeszcze musialabym do piwnicy zejść z karteczką hihih ..
Wstawisz te przepisy? Szczególnie na sos uncle bens i dżemy.
Ja do sloikow wkladam prawie wszystko
buraczki z botwinką - na barszcz
Fasolke szparagową w pomidorach - na zupe albo do obiadu
cukinie w keczupowej zalewie, jabłka smażone - na szarlotkę, dżemy z dyni i jabłek, śliwki w occie,kompoty ze sliwek, wiśni,czereśni.. Salatki z ogórkow i papryki , mizerie , sos uncle bens prawie taki jak ze sklepu .. pasty różne , np z raparbaru albo pikantne jabłkowe .. borówki do mięs i jarzębinę .... yyyyy ... i coś tam jeszcze musialabym do piwnicy zejść z karteczką hihih ..
A moge prosic przepis na botwinkę? Będe tego troche miała i muszę jakos przerobic a w zamrazarce mam mało miejsca
Czas przetworów
Obserwuj wątekOdp: Czas przetworów
luna19
Odp: Czas przetworów
Mandaryna
Odp: Odp: Czas przetworów
jagoda.jagoda
Odp: Czas przetworów
Marika_1961
2 kg jezyn
2 kg cukru
Jezyny umyc kilka razy zmieniajac wode.przelozyc na sitko,osaczyc.Go garnka z grubym dnem nasypac tyle jezyn zeby zakrylo dno,posypac je cukrem.Potem wsypac kolejna warstwe owocow i cukru i tak dalej az do wyczerpania skladnikow.Ostatnia warstwa powinien byc cukier.przykryc czysta lniana sciereczka i zostawic na noc.nastepnie gotowac na srednim ogniu,czesto poczasajac garnkiem,ale nie mieszac.Gdy jezyny zgestnieja,zdjac z wierzchu powstala piane,znow przykryc garnek sciereczka i odstawic,aby dzem lekko przestygl.Cieplym dzemem napelnic wysterylizowane sloiczki
Moja wnusia uwielbia ten dzem jak przyjdzie to zawsze pyta oma masz ten dzem z pestakmi?;-)))
Odp: Czas przetworów
Marika_1961
skladniki
2 kg bialej kapusty
4 marchewki
dwa stragi papryki (najlepiej kolorowej)
szklanka cukru
szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10-proc.
2 lyzki soli
Warzywa umyc ,marchewki obskrobac.Kapuste poszatkowac,dodac grubo startza marchewke.papryke pokroic w paski.Warzywa wymieszac z olejem,przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem,sola.Odstawic na dwie godziny.Nalozyc do sloiczkow typu twist,zamknac i pasteryzowac 15-20 minut.
Mi ta salatka smakowala no poza papryka nie jadam papryki wiec przy takich salatkach zawsze mam talerzyk obstrojony hihi
Odp: Czas przetworów
naczi
Odp: Czas przetworów
caroline1983
Większosc przepisów na przetwory wstawiłam tu w ubiegłym roku ale nowe też się przydadzą
Odp: Czas przetworów
luna19
Odp: Odp: Czas przetworów
Henia
Wstawisz te przepisy? Szczególnie na sos uncle bens i dżemy.
Odp: Odp: Czas przetworów
caroline1983
A moge prosic przepis na botwinkę? Będe tego troche miała i muszę jakos przerobic a w zamrazarce mam mało miejsca