Witam ja dwa lata temu robilam dynie po meksykansku w tym roku znowu ja posadzilam i bede ja zaprawiac.Tylko to jest dla osob lubiacych ostre rzeczy...
1,5 kg dyni
4 lyzeczki soli
3 lyzeczki chilli
glowka czosnku
1,5 szklanki octu
8 lyzeczekoleju
3 szklanki cukru
Dynie obrac z twardej skory,oczyscic z nasion,miazsz pokroic w grube paski i przelozyc do duzej miski.Zasypac sola,wymieszac i odstawic na mniej wiecej 6 godzin,az dynia pusci sok(nie odlewac go).Wsypac chilli,dodac przecisniety przez praske czosnek,wymieszac.Zagotowac ocet(polowe moze stanowic ocet winny)z olejem i cukrem,zalac dynie,odstawic na 12 godzin.Zimna dynie wraz z zalewa wkladac do sloikow.Nie pasteryzowac.
Robilam tez dzem z dyni z jablkami ale nam nie za bardzo smakowal jak i kulki w cynamonie.
Ja do sloikow wkladam prawie wszystko
buraczki z botwinką - na barszcz
Fasolke szparagową w pomidorach - na zupe albo do obiadu
cukinie w keczupowej zalewie, jabłka smażone - na szarlotkę, dżemy z dyni i jabłek, śliwki w occie,kompoty ze sliwek, wiśni,czereśni.. Salatki z ogórkow i papryki , mizerie , sos uncle bens prawie taki jak ze sklepu .. pasty różne , np z raparbaru albo pikantne jabłkowe .. borówki do mięs i jarzębinę .... yyyyy ... i coś tam jeszcze musialabym do piwnicy zejść z karteczką hihih ..
Czas zacząć robienie przetworów. Od paru lat nie robiłam "słoików" z totalnego braku miejsca na ich przechowywanie. Ale teraz patrząc na stragany pełne owoców i warzyw chciałabym zrobić choć po parę słoiczków, tylko nie mam dobrych przepisów na soki, dżemy itp. Co wkładacie do słoików? Pomóżcie!
Czas przetworów
Obserwuj wątekOdp: Czas przetworów
luna19
Odp: Czas przetworów
Marika_1961
1,5 kg dyni
4 lyzeczki soli
3 lyzeczki chilli
glowka czosnku
1,5 szklanki octu
8 lyzeczekoleju
3 szklanki cukru
Dynie obrac z twardej skory,oczyscic z nasion,miazsz pokroic w grube paski i przelozyc do duzej miski.Zasypac sola,wymieszac i odstawic na mniej wiecej 6 godzin,az dynia pusci sok(nie odlewac go).Wsypac chilli,dodac przecisniety przez praske czosnek,wymieszac.Zagotowac ocet(polowe moze stanowic ocet winny)z olejem i cukrem,zalac dynie,odstawic na 12 godzin.Zimna dynie wraz z zalewa wkladac do sloikow.Nie pasteryzowac.
Robilam tez dzem z dyni z jablkami ale nam nie za bardzo smakowal jak i kulki w cynamonie.
Odp: Czas przetworów
luna19
buraczki z botwinką - na barszcz
Fasolke szparagową w pomidorach - na zupe albo do obiadu
cukinie w keczupowej zalewie, jabłka smażone - na szarlotkę, dżemy z dyni i jabłek, śliwki w occie,kompoty ze sliwek, wiśni,czereśni.. Salatki z ogórkow i papryki , mizerie , sos uncle bens prawie taki jak ze sklepu .. pasty różne , np z raparbaru albo pikantne jabłkowe .. borówki do mięs i jarzębinę .... yyyyy ... i coś tam jeszcze musialabym do piwnicy zejść z karteczką hihih ..
Czas przetworów
Henia