Ja mam pytanie. Czy jeśli porada nie została dodana od ponad tygodnia to znaczy ,że nie kwalifikuje się do publikacji? Pytam, bo takiej informacji nie ma ( w przypadku przepisów wiemy,że przepis został zablokowany jeśli coś jest nie tak), a jeśli na Gotujmy się nie przyda to może tekst gdzie indziej wykorzystam
Pozdrawiam
Witam wszystkich. Piszę tu aby odświeżyć zapomniany watek - porady nie na temat nie sa publikowane. Czekamy na porady kulinarne (wymiana oleju w silniku to nie jest porada kulinarna, nie wiem czy wiecie)
Ewelino,
właśnie testuję to o czym mówisz i rzeczywiście - mimo zastosowania formatowania tekst pozostaje jednolity :/ Wyjaśnię to a tymczasem do upartego będę Wasze artykuły poprawiać.
Mam jeszcze 1 uwagę, na pewno osoba o której napiszę będzie wiedziała o czym mówię
porady dotyczące odpowiedniego ubioru na pogrzeb, wymiany wizytówek czy wsiadania do samochodu - z gracją to nie są porady kulinarne. Dział "savoir vivre" służy nam do "stołowego" savoir vivre'u, zachowania w restauracji, przy stole, podczas poczęstunku, zasad dotyczących nakładania do stołu itp
zmieniono 1 raz (ostatnio 18 paź 2011 11:11 przez cherry)
Chciałam odnieść się do 3 zasady, a mianowicie - o klawiszu ENTER. Kiedy piszę poradę, zawsze dbam o to aby graficznie układała się przejrzyście. Używam klawisza enter wielokrotnie, aby podzielić tekst na mniejsze fragmenty. Niestety, po publikacji, moje artykuły stanowią jeden spójny tekst, wszystko jest ze sobą zlane i mało czytelne. Czy da się coś z tym zrobić?
w związku z tym, że dodajecie coraz więcej porad chciałabym, abyście przeczytali mój post. To ułatwi pracę nam wszystkim - redaktorom, którzy sprawdzają porady pod względem jakości oraz Wam - dzięki czemu Wasze porady będą mogły zostać opublikowane. Czasem zgłaszacie na forum (lub do mnie), że dodaliście poradę kilka dni temu, a do tej pory nie została zaakceptowana. Dzieje się tak dlatego, że mam naprawdę dużo pracy z dostosowaniem Waszej porady. Sam tytuł najczęściej niczego nie mówi, treść pisana jest "na kolanie", tak, że nawet nie zawsze wiem o czym chcielibyście napisać (pod warunkiem oczywiście, że piszecie w temacie kulinariów, ponieważ codziennie dostajemy porady takie, jak np. "Jak wyczyścić tapicerkę", albo "Jak rozgrzać się w zimowy wieczór", a w treści "wypij smacznego grzańca. Dodaj przyprawy - gorący napój Cię rozgrzeje". Mam wrażenie, że niektórzy sądzą, że tych porad nikt nie przegląda...
Stąd kilka czytelnych sugestii. Porady nie na temat i zupełnie bezwartościowe nie będą publikowane.
1. Tytuł
Unikamy tutułów jednowyrazowych, np. Smalec. W treści takiego artykułu autor pisze co zrobić, by smalec łatwiej rozprowadzić na chlebie. Skoro tak - napomknijmy o tym w tytule.
2. Zajawka
Kluczowa zasada - zaczynajmy ją wielką literą i kończymy kropką. Zajawka nie jest powtórzeniem tytułu - niech zawiera informację o czym jest porada.
3. Treść
Staramy się, aby była czytelna. Używamy polskich znaków, pamiętamy o interpunkcji. W przepisach jest łatwiej - składniki wypisane w słupku już pozwalają na większą czytelność. Jeśli treść porady jest długa, pamiętajmy o klawiszu ENTER. Tekst podzielony na akapity jest przejrzystszy.
4. Długość porady
Wartość porady nie tkwi w ilości znaków, jednak jednozdaniowa porada zazwyczaj nie mówi nic nowego.
5. Zdjęcia
Do porad dodajemy tylko własne zdjęcia - nie pobieramy z Internetu "czegokolwiek". Jeśli nie mamy odpowiedniego zdjęcia - po prostu zostawmy to miejsce puste.
Dziękuję, Cherry
Odpowiedz na/ edytuj Jak dodać wartościową poradę kulinarną
Jak dodać wartościową poradę kulinarną
Obserwuj wątekOdp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną
przejs
Pozdrawiam
Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną
cherry
Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną
cherry
właśnie testuję to o czym mówisz i rzeczywiście - mimo zastosowania formatowania tekst pozostaje jednolity :/ Wyjaśnię to a tymczasem do upartego będę Wasze artykuły poprawiać.
Mam jeszcze 1 uwagę, na pewno osoba o której napiszę będzie wiedziała o czym mówię
porady dotyczące odpowiedniego ubioru na pogrzeb, wymiany wizytówek czy wsiadania do samochodu - z gracją to nie są porady kulinarne. Dział "savoir vivre" służy nam do "stołowego" savoir vivre'u, zachowania w restauracji, przy stole, podczas poczęstunku, zasad dotyczących nakładania do stołu itp
Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną
ewelina.mn
Jak dodać wartościową poradę kulinarną
cherry
w związku z tym, że dodajecie coraz więcej porad chciałabym, abyście przeczytali mój post. To ułatwi pracę nam wszystkim - redaktorom, którzy sprawdzają porady pod względem jakości oraz Wam - dzięki czemu Wasze porady będą mogły zostać opublikowane. Czasem zgłaszacie na forum (lub do mnie), że dodaliście poradę kilka dni temu, a do tej pory nie została zaakceptowana. Dzieje się tak dlatego, że mam naprawdę dużo pracy z dostosowaniem Waszej porady. Sam tytuł najczęściej niczego nie mówi, treść pisana jest "na kolanie", tak, że nawet nie zawsze wiem o czym chcielibyście napisać (pod warunkiem oczywiście, że piszecie w temacie kulinariów, ponieważ codziennie dostajemy porady takie, jak np. "Jak wyczyścić tapicerkę", albo "Jak rozgrzać się w zimowy wieczór", a w treści "wypij smacznego grzańca. Dodaj przyprawy - gorący napój Cię rozgrzeje". Mam wrażenie, że niektórzy sądzą, że tych porad nikt nie przegląda...
Stąd kilka czytelnych sugestii. Porady nie na temat i zupełnie bezwartościowe nie będą publikowane.
1. Tytuł
Unikamy tutułów jednowyrazowych, np. Smalec. W treści takiego artykułu autor pisze co zrobić, by smalec łatwiej rozprowadzić na chlebie. Skoro tak - napomknijmy o tym w tytule.
2. Zajawka
Kluczowa zasada - zaczynajmy ją wielką literą i kończymy kropką. Zajawka nie jest powtórzeniem tytułu - niech zawiera informację o czym jest porada.
3. Treść
Staramy się, aby była czytelna. Używamy polskich znaków, pamiętamy o interpunkcji. W przepisach jest łatwiej - składniki wypisane w słupku już pozwalają na większą czytelność. Jeśli treść porady jest długa, pamiętajmy o klawiszu ENTER. Tekst podzielony na akapity jest przejrzystszy.
4. Długość porady
Wartość porady nie tkwi w ilości znaków, jednak jednozdaniowa porada zazwyczaj nie mówi nic nowego.
5. Zdjęcia
Do porad dodajemy tylko własne zdjęcia - nie pobieramy z Internetu "czegokolwiek". Jeśli nie mamy odpowiedniego zdjęcia - po prostu zostawmy to miejsce puste.
Dziękuję, Cherry