Ziemniaki mają 85 kcal w 10 dag - to nie jest dużo . Jeśli podamy bez sosu, tłuszczu z mięsem z grilla i surówką to możemy jeść co dziennie .Ale tak jak piszę dziewczyny- suchych ziemniaków raczej nie jadamy i w tym jest problem .Teraz już chyba mniejszy bo wiele osób stosuje inne dodatki do II dania zamiennie - kasze , ryż , kuskus ( kluski , kopytka , makaron też ale tu też trzeba uważać ) . Zresztą liczy się ogólny bilans dzienny a w zasadzie długoterminowy a nie jednorazowa porcja .
myślę, że mała ilość nikomu nie zaszkodzi ani nie utuczy - chyba bardziej tuczące są dodatki czyli masło, sosy czy inna okrasa...
a poza tym pewnie ilość bo tradycyjnie podaje się sporo ziemniaków a gdyby był jeden czy dwa to nie byłoby aż takiego problemu
no i jeszcze częstotliwość ich jedzenia - jak zjemy czasami to nic się nie stanie, ale jak już będą na naszym stole prawie codziennie to robi się kłopot
Tuczą... tez jestem tego zdania.. przechodzilam juz kilka razy na rozne diety i zawsze po odstawieniu ziemniakow były najlepsze efekty ..
Ale dotyczy to tylko tych którzy mają tendencję do tycia i zależy to też od przemiany materii... Moja mama zawsze gotowala tłusto i z dużą ilością ziemniakow a jest chudzinka a ja ... mam odwieczne problemy z nadwagą..
napewno tuczą,jeśli człowiek patrzał by na wszystko co tyczy to by miał problem z przeżyciem.he.ale co do ziemniaka to jest to skrobia która w szybki sposób opuszcza nasze ciało.he. tak więc śmiało można jeśc.smacznego.he
Jak myślicie...
Obserwuj wątekOdp: Jak myślicie...
Babciagramolka
Odp: Odp: Jak myślicie...
Pyza
a poza tym pewnie ilość bo tradycyjnie podaje się sporo ziemniaków a gdyby był jeden czy dwa to nie byłoby aż takiego problemu
no i jeszcze częstotliwość ich jedzenia - jak zjemy czasami to nic się nie stanie, ale jak już będą na naszym stole prawie codziennie to robi się kłopot
Odp: Jak myślicie...
luna19
Ale dotyczy to tylko tych którzy mają tendencję do tycia i zależy to też od przemiany materii... Moja mama zawsze gotowala tłusto i z dużą ilością ziemniakow a jest chudzinka a ja ... mam odwieczne problemy z nadwagą..
Odp: Jak myślicie...
tiny74
Jak myślicie...
Henia