,,O-Bunio " dla Bogusi
Moje fascynacje Obento zaczynają owocować sposobem podawania śniadań , kolacji lub przekąsek. Ponieważ podaję je w domu , w miseczkach lub półmiskach i z produktów odpowiadających naszym smakom trudno mówić o tym , ze robię Obento. Wymyśliłam sobie , że wszystkie te pomysły będę nazywać,, O-Bunio "czyli takie moje Obento .
Dziś zapowiedziała się na śniadanie moja przyjaciółka Bogusia. Chciałam jej zrobić niespodziankę .
Wśród składników jest:
- twarożek utarty ze śmietaną -wyciśnięty w foremce w kwiatek i udekorowany czerwonym cawiartem i listkami natki pietruszki
- salami pozwijane w ruloniki i spięte razem ,,grzebykiem "
- pomidorki cherry czerwone i żółte nabite na ,, szpileczki "
- zielone oliwki nabite na ,, szpileczki "
- garstka mieszanych sałat kolorowych skropiona oliwą cytrynową
-1/2 jajka na twardo uformowanego w rybkę
- kwiatki wycięte z plasterków ogórka
- serduszka wycięte z szynki
-1/2 rzodkiewki dekoracyjnie wyciętej w kwiatek
- majonez
-ketchup
- bułeczka z masłem
Bogusi chyba smakowało bo zjadła wszystko.
Bardzo ci zazdroszczę i trzymam kciuki! Szkoda, że na odległość nie da się opowiedzieć smaku. Dawaj znać na gorąco, bardzo jestem ciekawa.
Zdecydowanie należy uzyskać ten sam efekt za pomocą naszych produktów .Posypkę jajeczną zrobić z pokruszonego żółtka zmieszanego z posiekanym drobniutko zielonym liściem pora , czerwoną - z płatków suszonego pomidora - zmieszane np solą i kolorowym pieprzem .Nori- zostaje .Zobaczymy jak będzie z pozostałymi produktami .
Ta poprzednia wersja Obento ułożona w miseczce bardziej mi smakowała ( Buni fascynacje Obento )
zmieniono 1 raz (ostatnio 19 sie 2010 21:20 przez Babciagramolka)
wygląda fantastycznie ... szkoda ze nie mozna popróbować
Hi hi- mogła byś się zozczarować.Lubię przyprawy orientalne ale tu nie moge się zdecydować czy polubiłam czy nie - znałam sushi w wersji z europeizowanej tzn ryż , nori, chrzan Wasabi- łosoś , jakieś warzywo - tu po raz pierwszy spróbowałam smaku typowo japońskiego i przeżyłam lekki szok .Muszę ostro z tym poeksperymentować zanim zdecyduję się podać znajomym.
Pierwsze ,, koty za płoty " czyli Obento Buni :
Próbuję , próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .
A teraz wrażenia :
- Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być
-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być
-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może być
Jak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój przez użycie części produktów typowo polskich.
A tu bento w wydaniu japońskim ( z humorem )
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/-_hbPLsZvvo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
zmieniono 1 raz (ostatnio 26 kwi 2011 17:27 przez Babciagramolka)
Gadżety do robienia Obento :
Japończycy przykładają dużą wagę do tego jak podany jest posiłek. Doskonale ilustruje to Obento .
Obento to zarówno pudełeczko ( są tysiące różnych ) jak i posiłek w nim zamieszczony.
Zabiera się go jako drugie śniadanie- lunch do szkoły , do pracy , w podróż , na wycieczkę .Robi się go z Onigiri tzn ryżowych kanapek, jajek , warzyw , owoców, ryb, kurczaka, wędlin - w zasadzie wszystkiego .Ma być w poręcznych kęsach i wytrzymać przenoszenie i zamknięcie w pudełeczku . A sposób dekorowania Obento przekracza chyba nasze pojęcie o dekorowaniu posiłków- to są po prostu małe dzieła sztuki. Robiący Obento wspomagają się tysiącami pomocnych urządzeń - wycinarek, pojemniczków do formowania ryżu , spinek, ,, grzebyczków " , pojemniczków na sosy itp.
Ewa przysłała mi taki podstawowy zestaw pomocny przy robieniu Obento dla dzieci ( mając na względzie moje wnuki ) - stąd misiaczki, zwierzątka , kwiatki. Z tego co obejrzałam na stronach mówiących o Obento to tematyka ozdób jest nieograniczona i zależna od tego dla kogo jest robiony posiłek, wieku, pory roku , okazji itp.
I tak na zdjęciu jest :
1) i 1a ) - Pojemniczki do formowania ryżu ( kwiatek i serduszko )
2) - Pojemniczek do Obento ( składa sie z dwóch osobnych części z pokrywkami , które wchodzą jedno w drugie lub są stawiane jedno na drugie )
3) - ,,Pieczątki " do ryżu- formują ryż w pożądany kształt
4) - Pojemniki do formowania jajek w określony kształt ( rybka i samochód - jajko na twardo wkłada się po obraniu do pudełeczka- zamyka i zostawia w lodówce na kilka godzin - pierwsza uwaga - japońskie jajka są mniejsze bo wsadziłam średnie i chyba boki się naderwą )
5) - Malutkie pojemniczki - nie mam pewności - chyba na sosy -
6) - ,,Grzebyki " = do wbijania w kawałki mięsa , wędlin takich na jeden kęs ( np ośmiorniczki z paróweczek )
7) - Mini foremki do wycinania ozdób z nori, marchewki, wędliny i wszystkiego innego
8) - ,, Szpileczki " z ozdobnymi główkami o podobnym zastosowaniu jak ,, grzebyki " - do wbicia w kęsy pożywienia
Zobaczymy co do czego się przyda jak będę robić .
Prezent z Japonii - produkty :
Internetowa koleżanka mieszkająca w Tokio ( Ewa ) widząc moje zafascynowanie Obento przysłała mi kilka podstawowych produktów bym mogła testować sobie japońskie smaki .
Trochę mi o nich napisała i pojechała na wakacje - czyli innymi słowy rzuciła mnie na głęboką wodę .Mogę sobie metodą prób i błędów robić różne rzeczy które pojawiają się w Obento ( to nazwa i pudełeczka i posiłku - po prostu jest to jedzenie zabierane w podróż , na drugie śniadanie do szkoły lub pracy , na wycieczkę ).
Podaję to co udało mi się ustalić - za precyzję nie ręczę :
1. - Kolorowe (smakowe ) proszki w których obtacza się Onigiri ( czyli te ,,kanapki "ryżowe )
2. - Katsuobuschi- tuńczyk suszony w płatkach
3. - Nori ( wodorosty w które zawija się shusi, Onigiri, dodaje do zup )
4. - Genmaicha - zielona herbata z prażonym brązowym ryżem - można robić na ciepło i zimno
5. - Tororo nori- inny rodzaj wodorostów ( podobno dodane do zup robią się lekko galaretowate , je się tez z gorącym ryżem )
6. - Dashi- bulion ( w proszku - odpowiednik naszych bulionów - gotowany z Katsuobuschi i wodorostów )
7. - Furikake- posypka do ryżu - ta jest na bazie żółtka + inne przyprawy ( używa się do doprawiania ryżu posypując z wierzchu lub mieszając z nim - do Onigiri i innych dań )
8. - Furikake- j/w - tyle że o smaku rybnym
Zobaczymy jak będzie smakować jak zacznę robić . jestem z lekka zestresowana- to jednak zupełnie inne smaki- inna kuchnia , a co najważniejsze inny sposób podawania . Ale co mi tam- do odważnych świat należy .
zmieniono 1 raz (ostatnio 20 sie 2010 11:46 przez Babciagramolka)
Japonia
Obserwuj wątekOdp: Japonia
Babciagramolka
Moje fascynacje Obento zaczynają owocować sposobem podawania śniadań , kolacji lub przekąsek. Ponieważ podaję je w domu , w miseczkach lub półmiskach i z produktów odpowiadających naszym smakom trudno mówić o tym , ze robię Obento. Wymyśliłam sobie , że wszystkie te pomysły będę nazywać,, O-Bunio "czyli takie moje Obento .
Dziś zapowiedziała się na śniadanie moja przyjaciółka Bogusia. Chciałam jej zrobić niespodziankę .
Wśród składników jest:
- twarożek utarty ze śmietaną -wyciśnięty w foremce w kwiatek i udekorowany czerwonym cawiartem i listkami natki pietruszki
- salami pozwijane w ruloniki i spięte razem ,,grzebykiem "
- pomidorki cherry czerwone i żółte nabite na ,, szpileczki "
- zielone oliwki nabite na ,, szpileczki "
- garstka mieszanych sałat kolorowych skropiona oliwą cytrynową
-1/2 jajka na twardo uformowanego w rybkę
- kwiatki wycięte z plasterków ogórka
- serduszka wycięte z szynki
-1/2 rzodkiewki dekoracyjnie wyciętej w kwiatek
- majonez
-ketchup
- bułeczka z masłem
Bogusi chyba smakowało bo zjadła wszystko.
Odp: Odp: Odp: Odp: Japonia
Babciagramolka
Zdecydowanie należy uzyskać ten sam efekt za pomocą naszych produktów .Posypkę jajeczną zrobić z pokruszonego żółtka zmieszanego z posiekanym drobniutko zielonym liściem pora , czerwoną - z płatków suszonego pomidora - zmieszane np solą i kolorowym pieprzem .Nori- zostaje .Zobaczymy jak będzie z pozostałymi produktami .
Ta poprzednia wersja Obento ułożona w miseczce bardziej mi smakowała ( Buni fascynacje Obento )
Odp: Odp: Odp: Japonia
Odp: Odp: Japonia
Babciagramolka
Hi hi- mogła byś się zozczarować.Lubię przyprawy orientalne ale tu nie moge się zdecydować czy polubiłam czy nie - znałam sushi w wersji z europeizowanej tzn ryż , nori, chrzan Wasabi- łosoś , jakieś warzywo - tu po raz pierwszy spróbowałam smaku typowo japońskiego i przeżyłam lekki szok .Muszę ostro z tym poeksperymentować zanim zdecyduję się podać znajomym.
Odp: Japonia
luna19
Odp: Japonia
Babciagramolka
Próbuję , próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .
A teraz wrażenia :
- Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być
-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być
-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może być
Jak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój przez użycie części produktów typowo polskich.
A tu bento w wydaniu japońskim ( z humorem )
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/-_hbPLsZvvo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Odp: Japonia
luna19
Odp: Japonia
Babciagramolka
Japończycy przykładają dużą wagę do tego jak podany jest posiłek. Doskonale ilustruje to Obento .
Obento to zarówno pudełeczko ( są tysiące różnych ) jak i posiłek w nim zamieszczony.
Zabiera się go jako drugie śniadanie- lunch do szkoły , do pracy , w podróż , na wycieczkę .Robi się go z Onigiri tzn ryżowych kanapek, jajek , warzyw , owoców, ryb, kurczaka, wędlin - w zasadzie wszystkiego .Ma być w poręcznych kęsach i wytrzymać przenoszenie i zamknięcie w pudełeczku . A sposób dekorowania Obento przekracza chyba nasze pojęcie o dekorowaniu posiłków- to są po prostu małe dzieła sztuki. Robiący Obento wspomagają się tysiącami pomocnych urządzeń - wycinarek, pojemniczków do formowania ryżu , spinek, ,, grzebyczków " , pojemniczków na sosy itp.
Ewa przysłała mi taki podstawowy zestaw pomocny przy robieniu Obento dla dzieci ( mając na względzie moje wnuki ) - stąd misiaczki, zwierzątka , kwiatki. Z tego co obejrzałam na stronach mówiących o Obento to tematyka ozdób jest nieograniczona i zależna od tego dla kogo jest robiony posiłek, wieku, pory roku , okazji itp.
I tak na zdjęciu jest :
1) i 1a ) - Pojemniczki do formowania ryżu ( kwiatek i serduszko )
2) - Pojemniczek do Obento ( składa sie z dwóch osobnych części z pokrywkami , które wchodzą jedno w drugie lub są stawiane jedno na drugie )
3) - ,,Pieczątki " do ryżu- formują ryż w pożądany kształt
4) - Pojemniki do formowania jajek w określony kształt ( rybka i samochód - jajko na twardo wkłada się po obraniu do pudełeczka- zamyka i zostawia w lodówce na kilka godzin - pierwsza uwaga - japońskie jajka są mniejsze bo wsadziłam średnie i chyba boki się naderwą )
5) - Malutkie pojemniczki - nie mam pewności - chyba na sosy -
6) - ,,Grzebyki " = do wbijania w kawałki mięsa , wędlin takich na jeden kęs ( np ośmiorniczki z paróweczek )
7) - Mini foremki do wycinania ozdób z nori, marchewki, wędliny i wszystkiego innego
8) - ,, Szpileczki " z ozdobnymi główkami o podobnym zastosowaniu jak ,, grzebyki " - do wbicia w kęsy pożywienia
Zobaczymy co do czego się przyda jak będę robić .
Japonia
Babciagramolka
Internetowa koleżanka mieszkająca w Tokio ( Ewa ) widząc moje zafascynowanie Obento przysłała mi kilka podstawowych produktów bym mogła testować sobie japońskie smaki .
Trochę mi o nich napisała i pojechała na wakacje - czyli innymi słowy rzuciła mnie na głęboką wodę .Mogę sobie metodą prób i błędów robić różne rzeczy które pojawiają się w Obento ( to nazwa i pudełeczka i posiłku - po prostu jest to jedzenie zabierane w podróż , na drugie śniadanie do szkoły lub pracy , na wycieczkę ).
Podaję to co udało mi się ustalić - za precyzję nie ręczę :
1. - Kolorowe (smakowe ) proszki w których obtacza się Onigiri ( czyli te ,,kanapki "ryżowe )
2. - Katsuobuschi- tuńczyk suszony w płatkach
3. - Nori ( wodorosty w które zawija się shusi, Onigiri, dodaje do zup )
4. - Genmaicha - zielona herbata z prażonym brązowym ryżem - można robić na ciepło i zimno
5. - Tororo nori- inny rodzaj wodorostów ( podobno dodane do zup robią się lekko galaretowate , je się tez z gorącym ryżem )
6. - Dashi- bulion ( w proszku - odpowiednik naszych bulionów - gotowany z Katsuobuschi i wodorostów )
7. - Furikake- posypka do ryżu - ta jest na bazie żółtka + inne przyprawy ( używa się do doprawiania ryżu posypując z wierzchu lub mieszając z nim - do Onigiri i innych dań )
8. - Furikake- j/w - tyle że o smaku rybnym
Zobaczymy jak będzie smakować jak zacznę robić . jestem z lekka zestresowana- to jednak zupełnie inne smaki- inna kuchnia , a co najważniejsze inny sposób podawania . Ale co mi tam- do odważnych świat należy .