Ja jeszcze nic nie gotowałam z kuchni indyjskiej, bywam tylko w knajpkach (w Warszawie jest ich naprawdę dużo, także tych niedrogich). Moja koleżanka robi pyszną czaj masalę - chyba się od niej nauczę. )
Ja mam wspomnienia dwuznaczne - dwukrotnie po indyjskim żarciu nie napiszę w której restauracji ale uchodzi za "prawdziwą", bo prowadzoną przez Hindusów miałam niezłą sensację. Mówiąc oględnie bardzo szybciutko przeze mnie przeleciało. Tak reaguję chyba na ich przyprawy. Nic takiego mi się nie dzieje, kiedy robię indyjskie żarcie sama i przyprawiam sama. Ale ogólnie to mi smakowało, chociaż prawdę powiedziawszy warzywka były z mrożonek.
zawsze gdy idziemy do takich knajpek a później się źle czujemy obwiniamy 1. mięso- pewnie nieświeże 2. olej - pewnie stary 3. warzywa- pewnie już stare, podgniłe
a najczęstszym sprawcą zatruć pokarmowych jest RYŻ! otóż ryż powinien być przechowywany tylko przez 2 godziny po ugotowaniu i to w temp. 5-8 stopni. powyżej tej temp lub powyżej tego czasu rozwija się bakteria Cereus Aureus która powoduje, rozwolnienie, bóle brzucha , wymioty i gorączkę. pewnie dlatego po swoim posiłku czujesz się dobrze
zmieniono 2 razy (ostatnio 12 gru 2011 20:30 przez agabi22)
Ja mam wspomnienia dwuznaczne - dwukrotnie po indyjskim żarciu nie napiszę w której restauracji ale uchodzi za "prawdziwą", bo prowadzoną przez Hindusów miałam niezłą sensację. Mówiąc oględnie bardzo szybciutko przeze mnie przeleciało. Tak reaguję chyba na ich przyprawy. Nic takiego mi się nie dzieje, kiedy robię indyjskie żarcie sama i przyprawiam sama. Ale ogólnie to mi smakowało, chociaż prawdę powiedziawszy warzywka były z mrożonek.
Zauważyłem, że od niedawna w Polsce coraz większym zainteresowaniem cieszy się kuchnia indyjska. Nie wiem jak to jest w pozostałych miastach, ale w Warszawie pojawiło się bardzo dużo nowych restauracji indyjskich. Brytyjczycy już dawno oszaleli na punkcie wszelakich curry i pieca tandoor. Czy ta moda pojawia się również u nas?
Jakie są Wasze doświadczenia z kuchnią indyjską? Gotujecie, smakujecie w restauracjach? A może mieliście szansę poznać ją w oryginalnej wersji podczas azjatyckiej wyprawy?
Kuchnia indyjska
Obserwuj wątekOdp: Kuchnia indyjska
Karinkaa
Odp: Odp: Kuchnia indyjska
agabi22
zawsze gdy idziemy do takich knajpek a później się źle czujemy obwiniamy 1. mięso- pewnie nieświeże 2. olej - pewnie stary 3. warzywa- pewnie już stare, podgniłe
a najczęstszym sprawcą zatruć pokarmowych jest RYŻ! otóż ryż powinien być przechowywany tylko przez 2 godziny po ugotowaniu i to w temp. 5-8 stopni. powyżej tej temp lub powyżej tego czasu rozwija się bakteria Cereus Aureus która powoduje, rozwolnienie, bóle brzucha , wymioty i gorączkę. pewnie dlatego po swoim posiłku czujesz się dobrze
Odp: Kuchnia indyjska
pszczolkaanulka
Odp: Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska
modestep
Jakie są Wasze doświadczenia z kuchnią indyjską? Gotujecie, smakujecie w restauracjach? A może mieliście szansę poznać ją w oryginalnej wersji podczas azjatyckiej wyprawy?