Następna propozycja .Ugotować gar kapusty z grzybami .część zamrozić - a potem :
- kapusta z grzybami ( jako samodzielne danie z ziemniakami lub dodatek do kluch , mięs pieczonych itp)
-makaron z kapustą -
-pierogi z kapustą i grzybami
zmieniono 1 raz (ostatnio 19 sty 2010 23:08 przez Babciagramolka)
O to i ja cos dodam sprawdzonego od siebie.Dajemy do wywaru wiecej warzyw,ktore wyjmujemy po ugotowaniu i robimy salatke warzywna.Czesto tak robie na sobote i niedziele,zupka na obiad i cos na sniadanko lub kolacje.
Jak już gotujemy ryż do pomidorówki to gotujmy go więcej .A na drugi dzień zróbmy sałatkę lub deser a z gotowanego kurczaka z rosołu pulpety
-Kurczak gotowany mielony z warzywami w sosie
-Sałatka ,, A jak zostanie trochę ryżu "
-Kokosowy ryż z mango na deser
-
zmieniono 2 razy (ostatnio 12 sty 2010 22:10 przez Babciagramolka)
Buniu,Ty to masz pomysły do zakładania fajnych wątków od razu mi się skojarzyłaś z pomysłowym Dobromirem to może teraz ja,z rosołku można zrobić flaczki drobiowe,zupę pomidorową ,mięso z rosołu można wykorzystać na roladę Udka można też obsmażyć na masełku i zjeść jako 2 danie do ziemniaczków,mięsko można rozdrobnić i zrobić w sosie śmietanowym,i.t.d.
Zakładam nasz alternatywny wątek na pomysły z cyklu oszczędności czasu , pracy i nie marnowania żywności .
Jak pierwsza propozycję pod rozwagę daję Rosół :
Gotujemy rosół z kurczaka z kawałkiem wołowiny ( i oczywiście dużą ilością warzyw ) w ilości 2,5 raza takiej jak nam potrzeba na jeden obiad .A potem :
- podajemy na jeden obiad Rosół z makaronem
-następna zupa to pomidorowa na rosole z ryżem
-białe mięso z kurczaka w potrawce ( na połowie pozostałego rosołu)
- galaretki z białego mięsa kurczaka na kolację ( z połowy pozostałego rosołu )
-sałatka z warzyw z rosołu + ziemniaki
- pierogi lub naleśniki lub krokiety z pozostałym mięsem z rosołu )
Wszystko to mamy za jednym gotowaniem ( jeśli zupa nie wystarcza na obiad wystarczy w tym dniu dorobić np racuchy z jabłkami lub inne tego typu danie )
zmieniono 2 razy (ostatnio 12 sty 2010 15:02 przez Babciagramolka)
łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Obserwuj wątekOdp: łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Babciagramolka
- kapusta z grzybami ( jako samodzielne danie z ziemniakami lub dodatek do kluch , mięs pieczonych itp)
-makaron z kapustą -
-pierogi z kapustą i grzybami
Odp: łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Anula
Odp: łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Babciagramolka
-Kurczak gotowany mielony z warzywami w sosie
-Sałatka ,, A jak zostanie trochę ryżu "
-Kokosowy ryż z mango na deser
-
Odp: łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
anullka7
Odp: łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Babciagramolka
łańcuszek potraw - czyli jedno z drugiego :
Babciagramolka
Jak pierwsza propozycję pod rozwagę daję Rosół :
Gotujemy rosół z kurczaka z kawałkiem wołowiny ( i oczywiście dużą ilością warzyw ) w ilości 2,5 raza takiej jak nam potrzeba na jeden obiad .A potem :
- podajemy na jeden obiad Rosół z makaronem
-następna zupa to pomidorowa na rosole z ryżem
-białe mięso z kurczaka w potrawce ( na połowie pozostałego rosołu)
- galaretki z białego mięsa kurczaka na kolację ( z połowy pozostałego rosołu )
-sałatka z warzyw z rosołu + ziemniaki
- pierogi lub naleśniki lub krokiety z pozostałym mięsem z rosołu )
Wszystko to mamy za jednym gotowaniem ( jeśli zupa nie wystarcza na obiad wystarczy w tym dniu dorobić np racuchy z jabłkami lub inne tego typu danie )