Czy macie jakiś dobry przepis na przygotowanie polewy i lukru? Kupuję gotowe, ale patrząc na zdjęcia ciast z lśniącymi, apetycznymi polewami i lukrami, chciałabym mieć takie same.
Ja robię polewę tak:
1 1/2 mlecznej czekolady+4-5 łyżek mleka(rozpuścić na parze)
Lukier pomadkowy
Jest to cukier rozpuszczony w wodzie,ktory doprowadza sie do wrzenia i powstaly syrop gotuje sie ,mieszajac tak dlugo az sie zrobia pecherzyki powietrza.Nastepnie syrop uciera sie tak dlugo az stanie sie gladki i nabierze bialawej barwy
Lukier do zdobienia tortow
25 dag przesianego cukru pudru
1 bialko
sok z cytryny
dowolny barwnik
Cukier z bialkiem energicznie ucierac,dodajac po kropli sok z cytryny.Jezeli lukier bylby zbyt rzadki,trzeba dodac cukru pudru
Z lukru mozna wyciskac nawet bardzo cienkie wzory,pozwalajace pisac i rysowac na torcie dowolne wzory i napisy.
Lukier rumowy
25 dag cukru pudru
3 bialka
1 aromat rumowy lub 1 kieliszek rumu
W kamiennej misce ucierac cukier z bialkami,dodajac je stopniowo,az lukier stanie sie bardzo gesty.
Dodac aromat rumowy lub alkohol i wymieszac
Lukier cytrynowy
15 dag cukru pudru
1 bialko
sok z 1/2 cytryny
Do kamiennej miski wsypac cukier puder,dodac bialko i sok z cytryny i ucierac az lukier zgestnieje i powiekszy swa objetosc.
Ostudzone ciasto polukrowac i wstawic do cieplego piekarnika na 5 minut w celu obsuszenia.Mozna udekorowac smazona skorka cytrynowa
Cukier puder utrzec z zoltkiem i skorka otarta z umytej,wyszorowanej i dokladnie osuszonej pomaranczy.
Wlac sok wycisniety z pomaranczy i ucierac tak dlugo az lukier zgestnieje.
Zrobie chyba wszystkie ;D ja lukry na latwizne,ale majac te przepisy sie popisze
A czy kupujecie takie gotowe polewy czekoladowe? Jeżeli tak,to które bardziej wolicie: czy te "zamrożone,które trzeba rozgotowac w gorącej wodzie czy może jeszcze inne?
ja polewy czekoladowe kupuję tylko takie które można rozpuścic w gorącej wodzie (nie we wrzątku); jednak muszą to byc polewy dobrej firmy bo wtedy jest bardziej wydajna i z reguły ma lepszy smak....
A czy kupujecie takie gotowe polewy czekoladowe? Jeżeli tak,to które bardziej wolicie: czy te "zamrożone,które trzeba rozgotowac w gorącej wodzie czy może jeszcze inne?
ja polewy czekoladowe kupuję tylko takie które można rozpuścic w gorącej wodzie (nie we wrzątku); jednak muszą to byc polewy dobrej firmy bo wtedy jest bardziej wydajna i z reguły ma lepszy smak....
A czy kupujecie takie gotowe polewy czekoladowe? Jeżeli tak,to które bardziej wolicie: czy te "zamrożone,które trzeba rozgotowac w gorącej wodzie czy może jeszcze inne?
Lukier pomadkowy
Jest to cukier rozpuszczony w wodzie,ktory doprowadza sie do wrzenia i powstaly syrop gotuje sie ,mieszajac tak dlugo az sie zrobia pecherzyki powietrza.Nastepnie syrop uciera sie tak dlugo az stanie sie gladki i nabierze bialawej barwy
Lukier do zdobienia tortow
25 dag przesianego cukru pudru
1 bialko
sok z cytryny
dowolny barwnik
Cukier z bialkiem energicznie ucierac,dodajac po kropli sok z cytryny.Jezeli lukier bylby zbyt rzadki,trzeba dodac cukru pudru
Z lukru mozna wyciskac nawet bardzo cienkie wzory,pozwalajace pisac i rysowac na torcie dowolne wzory i napisy.
Lukier rumowy
25 dag cukru pudru
3 bialka
1 aromat rumowy lub 1 kieliszek rumu
W kamiennej misce ucierac cukier z bialkami,dodajac je stopniowo,az lukier stanie sie bardzo gesty.
Dodac aromat rumowy lub alkohol i wymieszac
Lukier cytrynowy
15 dag cukru pudru
1 bialko
sok z 1/2 cytryny
Do kamiennej miski wsypac cukier puder,dodac bialko i sok z cytryny i ucierac az lukier zgestnieje i powiekszy swa objetosc.
Ostudzone ciasto polukrowac i wstawic do cieplego piekarnika na 5 minut w celu obsuszenia.Mozna udekorowac smazona skorka cytrynowa
Cukier puder utrzec z zoltkiem i skorka otarta z umytej,wyszorowanej i dokladnie osuszonej pomaranczy.
Wlac sok wycisniety z pomaranczy i ucierac tak dlugo az lukier zgestnieje.
co do polew czekoladowych to używam gotowych czekoladowych z tzw wyższej półki....ponieważ mają nieporównywalny smak czekolady i zachowują się jak czekolada, czyli szybciutko obsychają i w przypadku ciasteczek zawsze są suche nawet gdy jest bardzo ciepło.....a te z wyższej półki są dłużej płynne i łatwiej je rozprowadzić na cieście i jest naprawdę cieniutka warstewka czekolady a to bardzo często podnosi smak ciasta czy ciasteczek a poza tym wybieram bardzo często z gorzkiej albo deserowej czekolady polewy( są mniej słodkie).
Lukry robię sama na zimno.....jednak dobrze jest przed przystąpieniem do robienia lukru przesiać cukier puder przez sitko(czasem zostają na sitku kryształki cukru)
Jako bazę do lukru używam soku z cytryny, czasem syropu malinowego, orzechowego. Ucierając na zimno sok z cukrem decyduję jaką konsystencję lukru chcę mieć. Poza tym do podstawowego lukru czasem dodaję kilka kropli barwnika.
lukier wykonany zawsze wyschnie i nigdy się nie lepi....
Lukier i polewa
Obserwuj wątekOdp: Lukier i polewa
Ines
Ja robię polewę tak:
1 1/2 mlecznej czekolady+4-5 łyżek mleka(rozpuścić na parze)
Odp: Lukier i polewa
Mandaryna
Odp: Odp: Lukier i polewa
Senqa
Zrobie chyba wszystkie ;D ja lukry na latwizne,ale majac te przepisy sie popisze
Odp: Lukier i polewa
wio
Odp: Odp: Odp: Lukier i polewa
marianna53
To napisz jakiej firmy są najlepsze.
Odp: Odp: Lukier i polewa
misia14
ja polewy czekoladowe kupuję tylko takie które można rozpuścic w gorącej wodzie (nie we wrzątku); jednak muszą to byc polewy dobrej firmy bo wtedy jest bardziej wydajna i z reguły ma lepszy smak....
Odp: Lukier i polewa
luna19
Odp: Lukier i polewa
Garnek24
Odp: Lukier i polewa
Marika_1961
Jest to cukier rozpuszczony w wodzie,ktory doprowadza sie do wrzenia i powstaly syrop gotuje sie ,mieszajac tak dlugo az sie zrobia pecherzyki powietrza.Nastepnie syrop uciera sie tak dlugo az stanie sie gladki i nabierze bialawej barwy
Lukier do zdobienia tortow
25 dag przesianego cukru pudru
1 bialko
sok z cytryny
dowolny barwnik
Cukier z bialkiem energicznie ucierac,dodajac po kropli sok z cytryny.Jezeli lukier bylby zbyt rzadki,trzeba dodac cukru pudru
Z lukru mozna wyciskac nawet bardzo cienkie wzory,pozwalajace pisac i rysowac na torcie dowolne wzory i napisy.
Lukier kawowy
2 bialka
14 dag cukru pudru
1 lyzka kawy rozpuszczalnej
Cukier utrzec z bialkami na koncu dodac kawe
Lukier rumowy
25 dag cukru pudru
3 bialka
1 aromat rumowy lub 1 kieliszek rumu
W kamiennej misce ucierac cukier z bialkami,dodajac je stopniowo,az lukier stanie sie bardzo gesty.
Dodac aromat rumowy lub alkohol i wymieszac
Lukier cytrynowy
15 dag cukru pudru
1 bialko
sok z 1/2 cytryny
Do kamiennej miski wsypac cukier puder,dodac bialko i sok z cytryny i ucierac az lukier zgestnieje i powiekszy swa objetosc.
Ostudzone ciasto polukrowac i wstawic do cieplego piekarnika na 5 minut w celu obsuszenia.Mozna udekorowac smazona skorka cytrynowa
Lukier pomaranczowy
1 szklanka cukru pudru
1 zoltko
1 pomarancza
Cukier puder utrzec z zoltkiem i skorka otarta z umytej,wyszorowanej i dokladnie osuszonej pomaranczy.
Wlac sok wycisniety z pomaranczy i ucierac tak dlugo az lukier zgestnieje.
Odp: Lukier i polewa
misia14
Lukry robię sama na zimno.....jednak dobrze jest przed przystąpieniem do robienia lukru przesiać cukier puder przez sitko(czasem zostają na sitku kryształki cukru)
Jako bazę do lukru używam soku z cytryny, czasem syropu malinowego, orzechowego. Ucierając na zimno sok z cukrem decyduję jaką konsystencję lukru chcę mieć. Poza tym do podstawowego lukru czasem dodaję kilka kropli barwnika.
lukier wykonany zawsze wyschnie i nigdy się nie lepi....