Na polewę zawsze gotuję ok 3/4 szkl cukru z ok 1/4 szkl wody
do nitki.. czyli gęsty syrop który przy podnoszeniu łyżki tworzy niteczkę.
potem dodaję kawałek margaryny ok 1/4 kostki 2 łyżki kakao i ucieram aż polewa stanie sie błyszcząca i troche przestygnie. wtedy szybko polewam.. mozna dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Lukier robię bardzo podobnie ..gotuję 1 szkl cukru w wodzie tyle tylko by cukier był mokry ok 1/4 szkl.. gotuję do nitki, dodaję sok z cytryny i ucieram w garnuszku najlepiej wałkiem. az wytworzy sie biały lukier .
Kiedy lukier nam zastyga mozna go podgrzewać a nawet przechować w lodówce do następnego użycia..
zmieniono 3 razy (ostatnio 16 lis 2010 17:38 przez luna19)
Mam pare przepisow chociaz ja tez raczej uzywam kupne ale to z czystego lenistwa))
Polewa 1
10dag margaryny
10dag cukru pudru
2 lyzki mleka
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Wszystkie skladniki stopic,dokladnie wymieszac,na malym ogniu pogotowac 5 minut i goraca polewa polac ciasto
Mam pare przepisow chociaz ja tez raczej uzywam kupne ale to z czystego lenistwa))
Polewa 1
10dag margaryny
10dag cukru pudru
2 lyzki mleka
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Wszystkie skladniki stopic,dokladnie wymieszac,na malym ogniu pogotowac 5 minut i goraca polewa polac ciasto
Czy macie jakiś dobry przepis na przygotowanie polewy i lukru? Kupuję gotowe, ale patrząc na zdjęcia ciast z lśniącymi, apetycznymi polewami i lukrami, chciałabym mieć takie same.
Lukier i polewa
Obserwuj wątekOdp: Odp: Lukier i polewa
Pyza
Odp: Lukier i polewa
luna19
do nitki.. czyli gęsty syrop który przy podnoszeniu łyżki tworzy niteczkę.
potem dodaję kawałek margaryny ok 1/4 kostki 2 łyżki kakao i ucieram aż polewa stanie sie błyszcząca i troche przestygnie. wtedy szybko polewam.. mozna dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Lukier robię bardzo podobnie ..gotuję 1 szkl cukru w wodzie tyle tylko by cukier był mokry ok 1/4 szkl.. gotuję do nitki, dodaję sok z cytryny i ucieram w garnuszku najlepiej wałkiem. az wytworzy sie biały lukier .
Kiedy lukier nam zastyga mozna go podgrzewać a nawet przechować w lodówce do następnego użycia..
Odp: Odp: Lukier i polewa
Henia
Dziękuję Marika! Czekam na lukry!
Odp: Lukier i polewa
Marika_1961
Polewa 1
10dag margaryny
10dag cukru pudru
2 lyzki mleka
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Wszystkie skladniki stopic,dokladnie wymieszac,na malym ogniu pogotowac 5 minut i goraca polewa polac ciasto
Polewa 2 (do tortow czekoladowych)
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki
1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej
Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotpowac!)
Polewa 3
10 dag czekolady
1 lyzka margaryny
Czekolade polamac na drobne kawalki,wlozyc do garnka z margaryna i podgrzewac w kapieli wodnej stale mieszajac,az do uzyskania gladkiej glazury.
Polewa 4
1 lyzka margaryny
3 lyzki smietany
6 lyzek cukru
3 lyzki kakao
Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)
Polewa 5 (do tortow biszkoptowo-serowych)
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
2 lyzki cukru pudru
10 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki
Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)
Jutro wpisze pare na lukry
Lukier i polewa
Henia