u mnie króluje oliwa z oliwek zwykła i aromatyzowana czosnkiem czasem sezamem[ale tej rzadko używam] No i zwykły olej też musi być bo do smażenia w głębokim tłuszczu oliwy szkoda
Jesli chodzi o olej w kuchni to u mnie w spiżarce tylko Oliwa z oliwek. Jedynym mankamentem jest cena bo jest 3x drozsza od oleju słonecznikowego, który jest u mnie na 2 miejscu
Jesli oliwa to tylko extra vergin - pochodzi z pierwszego tłoczenia, maj najniższą kwasowość.
Do sałatek - oliwa z oliwek, wyłącznie. Najlepiej "extra vergine". A gdy szczególnie zależy mi na oryginalnym smaku sałatki - olej sezamowy. Ma on jednak trochę "dziwny smak" i nie każdy go lubi, dlatego radzę uważać ;-) A kupić go można w marketach w dziale z orientalnymi dodatkami ;-)
Do smażenia natomiast - Olej Kujawski - jest bardzo dobry i wszędzie dostępny. Często jednak smażę również na oliwie - bo do smażenia się oliwa również jak najbardziej nadaje :-)
Jak mówi przysłowie "skończył się olej nie olej tylko dolej" Oleje w kuchni to ważna sprawa, co o nich sądzicie i jakie wybieracie olej rzepakowy ,słonecznikowy z pestek winogron,dyni, lniany, oliwa z oliwek czy kokosowy a może jakiś inny?
Olej w kuchni
Obserwuj wątekOdp: Odp: Olej w kuchni
magdalennab
Odp: Olej w kuchni
cremebrule
Odp: Olej w kuchni
mediana
Odp: Odp: Olej w kuchni
magdalennab
Odp: Olej w kuchni
cremebrule
Odp: Olej w kuchni
Jesli oliwa to tylko extra vergin - pochodzi z pierwszego tłoczenia, maj najniższą kwasowość.
Odp: Olej w kuchni
Lilka
Odp: Olej w kuchni
sugimoto
Do smażenia natomiast - Olej Kujawski - jest bardzo dobry i wszędzie dostępny. Często jednak smażę również na oliwie - bo do smażenia się oliwa również jak najbardziej nadaje :-)
Olej w kuchni
mediana