a ja lubię chleb razowy na miodzie ..... co do elaboratu annajot ... to dodam od siebie ...że piekąc pieczywo oprócz pierwszego zakwasu nie uzywałem później drożdży ... poprostu ...wystarczyło zostawić na drugi dzień ciasta tyle co na jeden bochenek i zalać to wodą surową ...miałem zawsze super zakwas .... tyle o chlebie ... natomiast bułeczki to tylko francuskie bagietki lub croisant...
dla mnie hitem byl chleb zytni na zakwasie z serii sklepow Albert, nie wiem czy jeszcze go maja, nie znalazlam nigdzie podobnego, a tam gdzie mieszkam to juz w ogole mozna sie zalamac jak chodzi o chleb...
"Jakość pieczywa w Polsce dramatycznie się pogarsza. Chleb kruszy się, psuje, pleśnieje, jest niezdrowy.
Dziennikarz "Przekroju" odwiedził warszawską piekarnię Grzybki. Zastał tam wielką kadź, a w niej gęstą, szarą, mało apetyczną maź. Z niej powstaje dobre pieczywo. Technolog Tomasz Szymczak wyjaśnił reporterowi:
To nasz zakwas. Chleb z definicji to jest pieczywo z mąki żytniej ukwaszonej. Można dodawać do niego mąkę pszenną, nawet w dużych ilościach. Ale pieczywo wykonane w stu procentach z mąki pszennej albo z mąki żytniej nieukwaszonej, wyłącznie na drożdżach lub innych wynalazkach, nie jest chlebem.
W Polsce nie ma jednak żadnych norm określających, co to jest chleb. Nie ma też konieczności podawania składu pieczywa.
Tajemnica dobrego wypieku tkwi właśnie w zakwasie:
Profesor Włodarczyk-Kierczyńska odkryła, że znajdują się w nim szczepy pięciu bakterii mlekowych (z rodzaju Lactobacillus) i dodatkowo drożdże. Razem ta mieszanka wywołuje fermentację związków zawartych w cieście. Zdaniem badaczki prowadzi to do eliminacji związków rakotwórczych, w tym azotanów, azotynów i toksyn pleśniowych. Fermentacja chlebowego ciasta unieszkodliwia także obecny w mące kwas fitynowy.
Szymczak dodaje:
Fermentacja dobrego zakwasu daje dobre proporcje kwasu mlekowego i octowego. Chleb można ocenić po konsystencji. Po przekrojeniu powinien się ciągnąć, niemal lepić się do noża. No i ma specyficzny zapach kwasu octowego. Ale niepiekarz może mieć kłopoty z jego rozpoznaniem."
http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5617157,Chleb_gorszy_wypiera_lepszy.html
Dla mnie najgorsze jest to, ze nigdy nie podaje sie skladu chleba.. a jesli juz sie znajdzie taki chleb, to nigdy nie ma procentowego udzialu poszczegolnych skladnikow (co jednak jest wazne!).
Co racja to racja... marketowe pieczywo jest gumowe i nadmuchane...
Ja nie jadam czesto pieczywa... ale jak juz najdzie mnie ochota, to kupuje orkiszowe, razowe czy tez zytnie... Niestety jakkolwiek by sie one nie nazywaly, to i tak najwiecej w nich jest maki pszennej ((
Ja nie kupuję pieczywa robionego w marketach bo to gąbki, których nie można zjeść. Nie lubię też wszelkiego rodzaju chlebów ze śliwkami, rodzynkami, czy też nasionami (niech se będzie zdrowe )
Ale moimi ulubionymi wypiekami są chleby Oskroby. Spotkałem się z nimi jeszcze jak mieszkałem w Warszawie, a potem znalazłem je w sklepach Tesco.
Naprawdę dobre są chleby pszenno-żytnie: rosyjski i wiejski. Polecam wszystkim
Tutaj masz racje ja uwielbiam wiejski chleb z pieca pieczony w Pieskowej Skale pod zamkiem stoi " baba" i czasem sprzedaje , ma ze 3 kilo , jest wielki doskonale wypieczony ...troche kosztuje bo chyba 38 zł za bochen...ale doskonalość.
Chleb komiśniak
Nie wiem czy to jakies regionalne pieczywo czy szerzej rozpoznawana marka
Jest to chleb z foremki, 0.5kg, taki ciemniejszy, super smakuje i dlugo daje sie przechowywac
Najgorsze na swiecie sa wypieki oferowane przez marketowe piekarnie. Tylko powietrze i polepszacze/spulchniacze.
pieczywo
Obserwuj wątekOdp: pieczywo
malgorzata
A bulki polskie, "krecone"!
Odp: pieczywo
annajot
Odp: pieczywo
chef
Odp: pieczywo
annajot
Odp: Odp: pieczywo
cremebrule
Odp: pieczywo
annajot
"Jakość pieczywa w Polsce dramatycznie się pogarsza. Chleb kruszy się, psuje, pleśnieje, jest niezdrowy.
Dziennikarz "Przekroju" odwiedził warszawską piekarnię Grzybki. Zastał tam wielką kadź, a w niej gęstą, szarą, mało apetyczną maź. Z niej powstaje dobre pieczywo. Technolog Tomasz Szymczak wyjaśnił reporterowi:
To nasz zakwas. Chleb z definicji to jest pieczywo z mąki żytniej ukwaszonej. Można dodawać do niego mąkę pszenną, nawet w dużych ilościach. Ale pieczywo wykonane w stu procentach z mąki pszennej albo z mąki żytniej nieukwaszonej, wyłącznie na drożdżach lub innych wynalazkach, nie jest chlebem.
W Polsce nie ma jednak żadnych norm określających, co to jest chleb. Nie ma też konieczności podawania składu pieczywa.
Tajemnica dobrego wypieku tkwi właśnie w zakwasie:
Profesor Włodarczyk-Kierczyńska odkryła, że znajdują się w nim szczepy pięciu bakterii mlekowych (z rodzaju Lactobacillus) i dodatkowo drożdże. Razem ta mieszanka wywołuje fermentację związków zawartych w cieście. Zdaniem badaczki prowadzi to do eliminacji związków rakotwórczych, w tym azotanów, azotynów i toksyn pleśniowych. Fermentacja chlebowego ciasta unieszkodliwia także obecny w mące kwas fitynowy.
Szymczak dodaje:
Fermentacja dobrego zakwasu daje dobre proporcje kwasu mlekowego i octowego. Chleb można ocenić po konsystencji. Po przekrojeniu powinien się ciągnąć, niemal lepić się do noża. No i ma specyficzny zapach kwasu octowego. Ale niepiekarz może mieć kłopoty z jego rozpoznaniem."
http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5617157,Chleb_gorszy_wypiera_lepszy.html
Dla mnie najgorsze jest to, ze nigdy nie podaje sie skladu chleba.. a jesli juz sie znajdzie taki chleb, to nigdy nie ma procentowego udzialu poszczegolnych skladnikow (co jednak jest wazne!).
Odp: pieczywo
annajot
Ja nie jadam czesto pieczywa... ale jak juz najdzie mnie ochota, to kupuje orkiszowe, razowe czy tez zytnie... Niestety jakkolwiek by sie one nie nazywaly, to i tak najwiecej w nich jest maki pszennej ((
Odp: pieczywo
kayleb
Ale moimi ulubionymi wypiekami są chleby Oskroby. Spotkałem się z nimi jeszcze jak mieszkałem w Warszawie, a potem znalazłem je w sklepach Tesco.
Naprawdę dobre są chleby pszenno-żytnie: rosyjski i wiejski. Polecam wszystkim
Odp: pieczywo
jarek-energy
Odp: pieczywo
dobry
Nie wiem czy to jakies regionalne pieczywo czy szerzej rozpoznawana marka
Jest to chleb z foremki, 0.5kg, taki ciemniejszy, super smakuje i dlugo daje sie przechowywac
Najgorsze na swiecie sa wypieki oferowane przez marketowe piekarnie. Tylko powietrze i polepszacze/spulchniacze.