wg mnie czekoladę białą należało rozpuścić w śmietance tzn. podgrzać całość i następnie dobrze schłodzić i dopiero ubić....krem wtedy powinien wyjść sztywny...nadający się do dekorowania....
Witam, wymażyła mi się tarta czekoladowa z kremem z białej czekolady.
O ile tarta wyszła to krem...
Zrobiłam go zgodnie z intrukcją, ubiłam śmietankę kremówką, dodałam wystudzoną białą czekoladę... i nic... dobre.... ale konsystencji płynnej, nie da się nałożyć do rękawa i robić ładnego wzorka.
Dlatego prosze o pomoc. Czy da się coś z moim potworkiem zrobić? Jeżeli zrobiłam karygodny błąd to opiszcie mi dokładnie jak to poprawić, bo zupełnie sie nie orientuję
Może dałaś złe proporcje ?
Najlepiej dać 500 ml śmietany i 300 g czekolady i nie ma prawa się nie udać. Ja taki krem robię z gorzka czekoladą.
Może pomoże żelatyna albo galaretka owocowa rozrobiona w małej ilości wody dodana lekko tężejąca i potem trzeba trochę schłodzić aby masa dała się nakładać szprycą. Ale galaretka troszkę może zmienić smak i kolor.
Ja zawsze, gdy robię krem - przeważnie czekoladowy to daję mleko. To tak jakby dla mnie najważniejszy składnik do zrobienia kremu. Spróbuj może pomoże
A mnie się wydaje, że rozrzedzanie i tak rzadkiego kremu, mlekiem, to nie jest najlepszy pomysł.
Nie wiem co Ci poradzić, bo ie jestem specjalistką od ciast, ale może wymieszać to z serkiem typu mascarpone, albo żelatyną?
wg mnie czekoladę białą należało rozpuścić w śmietance tzn. podgrzać całość i następnie dobrze schłodzić i dopiero ubić....krem wtedy powinien wyjść sztywny...nadający się do dekorowania....
Witam, wymażyła mi się tarta czekoladowa z kremem z białej czekolady.
O ile tarta wyszła to krem...
Zrobiłam go zgodnie z intrukcją, ubiłam śmietankę kremówką, dodałam wystudzoną białą czekoladę... i nic... dobre.... ale konsystencji płynnej, nie da się nałożyć do rękawa i robić ładnego wzorka.
Dlatego prosze o pomoc. Czy da się coś z moim potworkiem zrobić? Jeżeli zrobiłam karygodny błąd to opiszcie mi dokładnie jak to poprawić, bo zupełnie sie nie orientuję
Pomocy! Krem!
Obserwuj wątekOdp: Odp: Pomocy! Krem!
zewa
Julcia mleko odpada, bo krem przecież za rzadki wyszedł. A mleko jeszcze bardziej rozrzedzi.
Odp: Odp: Pomocy! Krem!
edytaha
Misiu, dzięki za radę, na pewno z niej skorzystam
Odp: Pomocy! Krem!
zewa
Może dałaś złe proporcje ?
Najlepiej dać 500 ml śmietany i 300 g czekolady i nie ma prawa się nie udać. Ja taki krem robię z gorzka czekoladą.
Może pomoże żelatyna albo galaretka owocowa rozrobiona w małej ilości wody dodana lekko tężejąca i potem trzeba trochę schłodzić aby masa dała się nakładać szprycą. Ale galaretka troszkę może zmienić smak i kolor.
Odp: Odp: Pomocy! Krem!
edytaha
A mnie się wydaje, że rozrzedzanie i tak rzadkiego kremu, mlekiem, to nie jest najlepszy pomysł.
Nie wiem co Ci poradzić, bo ie jestem specjalistką od ciast, ale może wymieszać to z serkiem typu mascarpone, albo żelatyną?
Odp: Pomocy! Krem!
misia14
Odp: Pomocy! Krem!
julcia12437
Pomocy! Krem!
Noruas
O ile tarta wyszła to krem...
Zrobiłam go zgodnie z intrukcją, ubiłam śmietankę kremówką, dodałam wystudzoną białą czekoladę... i nic... dobre.... ale konsystencji płynnej, nie da się nałożyć do rękawa i robić ładnego wzorka.
Dlatego prosze o pomoc. Czy da się coś z moim potworkiem zrobić? Jeżeli zrobiłam karygodny błąd to opiszcie mi dokładnie jak to poprawić, bo zupełnie sie nie orientuję