Żeby nie zmieniać tego co zaplanowałaś :
Potraktowała bym zapiekankę jako jeden z dodatków do roladek i dodatkowo jako samodzielne danie wegetariańskie ( zrobić ją bez miesa i wędlin - najprostszą - makaron , sos serowy , jakieś warzywo np brokuł ) .
Dodała tym ziemniaki z wody ( jak nie młode to te płukane ładne )
Ze 3 miseczki z warzywami :- jakaś prosta sałata , marchewka w wody , coś jeszcze - co masz pod ręką i na co cię stać .
Jak byś np robiła zapiekankę z brokułem to możesz dodatkowo na wywarze z gotowania go zrobić zupę krem i podać w filiżankach do popicia jako wstęp do obiadu .
Dla mnie zapiekanka jest zazwyczaj jednym konkretnym daniem, i wtedy można by zrobić ją z kurczakiem, serem, papryką...
Ostatnio jak miałam zapowiedziany obiad mięsny (na obiedzie bylo 3 zglodnialych chlopakow i kolezanka), chciałam, aby kazdy mial wybor, nie narzekał i by przypakiem nie zabraklo, Zrobilam mieso w dwóch wersjach, dwie wersje dodatków - ryż z przyprawami i pieczone ziemniaki z ziołami. A na poczekanie paski warzyw do zjedzenia z sosem czosnkowo-ziolowym na zimno (ktory potem pasowal tez do miesa i ziemniaków) oraz chlebek naan, ale to mogą byc tez grzanki - które też sa dobrym dodatkiem do mięsa z sosem.
Nie wiem czy Twoi goście patrzą na to czy cos jest lekkie, czy kieruja sie smakiem i mila atmosfera, bez wzgledu na kaorie, ale można przy Twoim obiedzie skorzystac też z sezonowych produktów, np młode ziemniaki (podgotowane, podpieczone), może z jakimś ziołowym twarożkiem?
Goście muszą mieć jeszcze miejsce na deser, a pomysl z muffinkami zawsze sie sprawdza Do musu z jabłek (jak ja ostatnio do kompotu) można dodać też rabarbar
PROSZONY OBIAD- MENU :)
Obserwuj wątekOdp: PROSZONY OBIAD- MENU :)
Babciagramolka
Potraktowała bym zapiekankę jako jeden z dodatków do roladek i dodatkowo jako samodzielne danie wegetariańskie ( zrobić ją bez miesa i wędlin - najprostszą - makaron , sos serowy , jakieś warzywo np brokuł ) .
Dodała tym ziemniaki z wody ( jak nie młode to te płukane ładne )
Ze 3 miseczki z warzywami :- jakaś prosta sałata , marchewka w wody , coś jeszcze - co masz pod ręką i na co cię stać .
Jak byś np robiła zapiekankę z brokułem to możesz dodatkowo na wywarze z gotowania go zrobić zupę krem i podać w filiżankach do popicia jako wstęp do obiadu .
Odp: PROSZONY OBIAD- MENU :)
thegrooba
Dla mnie zapiekanka jest zazwyczaj jednym konkretnym daniem, i wtedy można by zrobić ją z kurczakiem, serem, papryką...
Ostatnio jak miałam zapowiedziany obiad mięsny (na obiedzie bylo 3 zglodnialych chlopakow i kolezanka), chciałam, aby kazdy mial wybor, nie narzekał i by przypakiem nie zabraklo, Zrobilam mieso w dwóch wersjach, dwie wersje dodatków - ryż z przyprawami i pieczone ziemniaki z ziołami. A na poczekanie paski warzyw do zjedzenia z sosem czosnkowo-ziolowym na zimno (ktory potem pasowal tez do miesa i ziemniaków) oraz chlebek naan, ale to mogą byc tez grzanki - które też sa dobrym dodatkiem do mięsa z sosem.
Nie wiem czy Twoi goście patrzą na to czy cos jest lekkie, czy kieruja sie smakiem i mila atmosfera, bez wzgledu na kaorie, ale można przy Twoim obiedzie skorzystac też z sezonowych produktów, np młode ziemniaki (podgotowane, podpieczone), może z jakimś ziołowym twarożkiem?
Goście muszą mieć jeszcze miejsce na deser, a pomysl z muffinkami zawsze sie sprawdza Do musu z jabłek (jak ja ostatnio do kompotu) można dodać też rabarbar
PROSZONY OBIAD- MENU :)
1. Zapiekanka makaronowa (moze cos lzejszego?)
2. Roladki z kurczaka, z serem, szynka i papryka.
3. Deser: muffinki i mus jablkowy domowej roboty.
Oczywiscie kawa, herbata, jakies smaczny alkohol.
Bardzo Was prosze o rade