a ja znalazłam na święta Wielkanocne taki przepis i chyba go wypróbuje.
Polędwica z łososia z chrzanowym serkiem na gryczanym postumencie
Składniki na 4 porcje:
- polędwica z łososia wędzona na zimno EPIGON 200g
- twaróg mielony 100g
- chrzan tarty 2 łyżki
- szczypior 1 pęczek
- pieprz do smaku
Postument gryczany:
- kasza gryczana 100g (sucha)
- woda do ugotowania kaszy
- sól jedna łyżeczka do posolenia wody
- jajko 1 szt.
- szczypior krojony 2 łyżki
- natka pietruszki krojona 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- olej do smażenia
- pieprz do smaku
Rozpoczynamy naszą potrawę od ugotowania kaszy. Następnie sporządzamy mus z sera i chrzanu. Mieszamy ser biały z chrzanem i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku pieprzem.
Ugotowaną kasze wysypujemy z woreczka i łączymy z jajkiem, mąką, pokrojoną pietruszką, szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
Układamy placuszki z kaszy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przycinamy nożem tak by uformować prostokąt.
Postument układamy na talerzu na nim mus oraz polędwice pokrojoną na cztery równe części. Możemy udekorować kawiorem, rulonikami z kiszonego ogórka i świeżymi ziołami.
a przepis znalazłam tutaj http://www.polskagruparybna.pl/blog/tematy/categorie-i/item/36-poledwica-z-lososia-z-chrzanowym-serkiem-na-gryczanym-postumencie
przepis pochodzi ze strony https://kuchniavege.wordpress.com/2015/03/24/ciasto-amarantusowe-z-jablkami/#more-31
Składniki:
mąka amarantusowa 1 szlanka
popping z amarantusa ½ szlanki
mąka orkiszowa typ 630 ½ szlanki
płatki orkiszowe 1 szlanka
kasza manna 1 szlanka
mąka tortowa ½ szlanki
cukier 1 szlanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna bezmleczna 250 g
jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek i margaryny dokładnie wymieszaj. Około 2/3 tej mieszanki wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie położyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek. Na wierzchu umieścić warstwę z pozostałej części suchej mieszanki. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry margaryny. Powinna być dobrze zmrożona i twarda. Piec na 180°C około godziny, ja przykryłam po pewnym czasie folią aluminiową, bo zaczęło się zbytnio rumienić z wierzchu
Byłam bardzo szczęśliwa, że się udało i wyszlo naprawdę pyszne - bo chciałam koniecznie wykorzystać gdzieś amarantus, o którym się naczytałam duzo dobrego
Przepisy wypróbowane i polecane
Obserwuj wątekOdp: Przepisy wypróbowane i polecane
zbysiowa
Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Netka
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
lidia00
Polędwica z łososia z chrzanowym serkiem na gryczanym postumencie
Składniki na 4 porcje:
- polędwica z łososia wędzona na zimno EPIGON 200g
- twaróg mielony 100g
- chrzan tarty 2 łyżki
- szczypior 1 pęczek
- pieprz do smaku
Postument gryczany:
- kasza gryczana 100g (sucha)
- woda do ugotowania kaszy
- sól jedna łyżeczka do posolenia wody
- jajko 1 szt.
- szczypior krojony 2 łyżki
- natka pietruszki krojona 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- olej do smażenia
- pieprz do smaku
Rozpoczynamy naszą potrawę od ugotowania kaszy. Następnie sporządzamy mus z sera i chrzanu. Mieszamy ser biały z chrzanem i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku pieprzem.
Ugotowaną kasze wysypujemy z woreczka i łączymy z jajkiem, mąką, pokrojoną pietruszką, szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
Układamy placuszki z kaszy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przycinamy nożem tak by uformować prostokąt.
Postument układamy na talerzu na nim mus oraz polędwice pokrojoną na cztery równe części. Możemy udekorować kawiorem, rulonikami z kiszonego ogórka i świeżymi ziołami.
a przepis znalazłam tutaj http://www.polskagruparybna.pl/blog/tematy/categorie-i/item/36-poledwica-z-lososia-z-chrzanowym-serkiem-na-gryczanym-postumencie
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
sanqi
Nie dość, że słodkości, to jeszcze zdrowe :-)
przepis pochodzi ze strony https://kuchniavege.wordpress.com/2015/03/24/ciasto-amarantusowe-z-jablkami/#more-31
Składniki:
mąka amarantusowa 1 szlanka
popping z amarantusa ½ szlanki
mąka orkiszowa typ 630 ½ szlanki
płatki orkiszowe 1 szlanka
kasza manna 1 szlanka
mąka tortowa ½ szlanki
cukier 1 szlanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna bezmleczna 250 g
jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek i margaryny dokładnie wymieszaj. Około 2/3 tej mieszanki wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie położyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek. Na wierzchu umieścić warstwę z pozostałej części suchej mieszanki. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry margaryny. Powinna być dobrze zmrożona i twarda. Piec na 180°C około godziny, ja przykryłam po pewnym czasie folią aluminiową, bo zaczęło się zbytnio rumienić z wierzchu
Byłam bardzo szczęśliwa, że się udało i wyszlo naprawdę pyszne - bo chciałam koniecznie wykorzystać gdzieś amarantus, o którym się naczytałam duzo dobrego
Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
gosia56
Babka naprawdę jest pyszna a co do zdjęcia to dziękuję staram się ale nie bardzo mi to wychodzi .Pozdrawiam
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Netka
Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
edytaha
Ale pięknie Ci wyszła Gosiu! Śliczna jak malowanie, a że na pewno pyszna, to wiem na 100%
Dziękuję za zaufanie i skorzystanie z przepisu
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
gosia56
Odp: Odp: Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Mniam1
Odp: Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
gosia56
bardzo nam smakowało a ten farsz to rewelacja robiłam też juz dwa razy z nim pierogi