Przepisy wypróbowane i polecane

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

Netka
  • Netka

  • Posty: 1327
  • Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
...ale tutaj wstawiamy przepisy już wypróbowane a nie takie na które mamy ochotę

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

lidia00
  • lidia00

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
a ja znalazłam na święta Wielkanocne taki przepis i chyba go wypróbuje.
Polędwica z łososia z chrzanowym serkiem na gryczanym postumencie

Składniki na 4 porcje:
- polędwica z łososia wędzona na zimno EPIGON 200g
- twaróg mielony 100g
- chrzan tarty 2 łyżki
- szczypior 1 pęczek
- pieprz do smaku

Postument gryczany:
- kasza gryczana 100g (sucha)
- woda do ugotowania kaszy
- sól jedna łyżeczka do posolenia wody
- jajko 1 szt.
- szczypior krojony 2 łyżki
- natka pietruszki krojona 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- olej do smażenia
- pieprz do smaku

Rozpoczynamy naszą potrawę od ugotowania kaszy. Następnie sporządzamy mus z sera i chrzanu. Mieszamy ser biały z chrzanem i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku pieprzem.

Ugotowaną kasze wysypujemy z woreczka i łączymy z jajkiem, mąką, pokrojoną pietruszką, szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.

Układamy placuszki z kaszy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przycinamy nożem tak by uformować prostokąt.

Postument układamy na talerzu na nim mus oraz polędwice pokrojoną na cztery równe części. Możemy udekorować kawiorem, rulonikami z kiszonego ogórka i świeżymi ziołami.

a przepis znalazłam tutaj http://www.polskagruparybna.pl/blog/tematy/categorie-i/item/36-poledwica-z-lososia-z-chrzanowym-serkiem-na-gryczanym-postumencie

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

sanqi
  • sanqi

  • Posty: 1
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Przepis na ciasto amarantusowe z jabłkami.

Nie dość, że słodkości, to jeszcze zdrowe :-)

przepis pochodzi ze strony https://kuchniavege.wordpress.com/2015/03/24/ciasto-amarantusowe-z-jablkami/#more-31


Składniki:

mąka amarantusowa 1 szlanka
popping z amarantusa ½ szlanki
mąka orkiszowa typ 630 ½ szlanki
płatki orkiszowe 1 szlanka
kasza manna 1 szlanka
mąka tortowa ½ szlanki
cukier 1 szlanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna bezmleczna 250 g
jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz jabłek i margaryny dokładnie wymieszaj. Około 2/3 tej mieszanki wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie położyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek. Na wierzchu umieścić warstwę z pozostałej części suchej mieszanki. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry margaryny. Powinna być dobrze zmrożona i twarda. Piec na 180°C około godziny, ja przykryłam po pewnym czasie folią aluminiową, bo zaczęło się zbytnio rumienić z wierzchu

Byłam bardzo szczęśliwa, że się udało i wyszlo naprawdę pyszne - bo chciałam koniecznie wykorzystać gdzieś amarantus, o którym się naczytałam duzo dobrego
obrazek

Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

gosia56
  • gosia56

  • Posty: 377
  • Przepisy: 823
  • Artykuły: 0
Netka napisał(a):

Babka super i zdjęcie tez


Babka naprawdę jest pyszna a co do zdjęcia to dziękuję staram się ale nie bardzo mi to wychodzi .Pozdrawiam

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

Netka
  • Netka

  • Posty: 1327
  • Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
Babka super i zdjęcie tez

Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

edytaha
  • edytaha

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
gosia56 napisał(a):

Bardzo spodobał mi się pomysł na babkę z masą makową Edytahy upiekłam swoją wersję wyszła pyszna dawno takiej pysznej nie jadłam .

Ale pięknie Ci wyszła Gosiu! Śliczna jak malowanie, a że na pewno pyszna, to wiem na 100%
Dziękuję za zaufanie i skorzystanie z przepisu

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

gosia56
  • gosia56

  • Posty: 377
  • Przepisy: 823
  • Artykuły: 0
Bardzo spodobał mi się pomysł na babkę z masą makową Edytahy upiekłam swoją wersję wyszła pyszna dawno takiej pysznej nie jadłam .
obrazek obrazek obrazek

Odp: Odp: Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

Mniam1
  • Mniam1

  • Posty: 41
  • Przepisy: 871
  • Artykuły: 1
Też myślałam o pierogach, ale jakoś zwlekam

Odp: Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

gosia56
  • gosia56

  • Posty: 377
  • Przepisy: 823
  • Artykuły: 0
Mniam1 napisał(a):

Gosia, dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że smakowało

bardzo nam smakowało a ten farsz to rewelacja robiłam też juz dwa razy z nim pierogi

Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

Mniam1
  • Mniam1

  • Posty: 41
  • Przepisy: 871
  • Artykuły: 1
Gosia, dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że smakowało

Odpowiedz na/ edytuj Przepisy wypróbowane i polecane