Jedno z najprostszych dań, do którego wracam i wracam, to japońskie naleśniki okonomiyaki. Nie będę się produkować, tylko skopiuję przepis, z którego korzystam. Można się tym naprawdę porządnie najeść, polecam wszystkim!
Składniki (na 2 ogromniaste okonomiyaki albo 4 mniejsze):
szklanka mąki pszennej,
szklanka wody (z braku dashi),
jajko,
szczypta gałki muszkatołowej (bo lubię),
ćwiartka białej kapusty,
20 dag podwędzanego boczku,
1 cebula (najlepiej ze szczypiorem),
odrobina oleju do smażenia,
majonez,
sos okonomi: 3 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, ok. 2 cm imbiru.
Przygotowanie:
Mąkę, wodę i jajko dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto naleśnikowe; dodaj szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
Poszatkuj kapustę na niewielkie kawałki, skrój boczek w kostkę, posiekaj cebulę. Dodaj wszystko do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie może się wydawać, że samego ciasta jest za mało, jednak prawdopodobnie wszystko jest w porządku – wystarczy, że kapusta będzie ciastem oklejona, a gdy owo ciasto się zetnie pod wpływem ciepła, utrzyma całość w ryzach.
Posiekaj imbir i wraz z resztą składników na sos okonomi zblenduj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż porcję gotowej masy i uformuj placek o grubości nieprzekraczającej 2 cm (jeśli naleśnik będzie zbyt gruby, ciasto ze środka może się niedokładnie zapiec). Jeśli kawałki kapusty nie chcą się trzymać placka, postaraj się je lekko docisnąć, ewentualnie dodaj kilka kropel czystego ciasta naleśnikowego. Smaż 8-10 minut na każdej ze stron, pilnując, aby placek się nie przypalił.
Podawaj z majonezem i sosem okonomi (koniecznie!). Jeśli chcesz być świętszy od papieża, zdobądź suszonego tuńczyka i posyp nim gotowy naleśnik. Smacznego!
ja przepadam za ciastem sezamowym z gruszkami znalazłam kiedyś przepis na świetnym blogu Justyny i Doroty ... ( usunięte przez moderatora). Moi goście są zawsze nim zachwyceni
W takim razie ja dorzucę od siebie przepis na smaczne batoniki:
http://zdrowacukiernia.pl/przepis-czeresniowy-batonik/
Od jakiegoś czasu unikam kupowanych w sklepach słodyczy. Są to bomby kaloryczne i taki batonik potrafi mieć w sobie tyle samo kalorii co cały obiad. Poza tym zawiera często wiele szkodliwych składników, barwników.
Poza tym te domowe smakują mi o wiele bardziej. Powyższe smakują naprawdę dobrze, w przypadku braku czereśni mozna je zrobić z dowolnymi owocami.
Znalazłam coś boskiego dla tych z nas, które nie mają czasu na stanie przy garach. Gotowe, pyszne zupy, których smak w niczym nie odbiega od domowego, a [url=http://profi.com.pl/zupy/#p,barszcz-bialy]barszcz biały[/url] (przepraszam, mamo!) jest chyba najlepszy, jaki jadłam. Zabieram go też do pracy zamiast kanapek i sałatek : )
WEGE PASTY – HUMMUS Z BOBU Z BAZYLIOWYM PESTO wypróbowane i polecane
400 g ugotowanego, obranego bobu
2 łyżki tahini
sok i skórka z połowy cytryny
2 – 4 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka pesto bazyliowego lub sosu miętowego
Siemię lniane do posypania
U nas króluje ciasto marchewkowe. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis na blogu: https://paradopary.wordpress.com/2016/05/18/ciasto-marchewkowe-jako-smiertelnie-dobre-ciasto-przenoszone-droga-rodzinna/
Przepisy wypróbowane i polecane
Obserwuj wątekOdp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
pestka55
Składniki (na 2 ogromniaste okonomiyaki albo 4 mniejsze):
szklanka mąki pszennej,
szklanka wody (z braku dashi),
jajko,
szczypta gałki muszkatołowej (bo lubię),
ćwiartka białej kapusty,
20 dag podwędzanego boczku,
1 cebula (najlepiej ze szczypiorem),
odrobina oleju do smażenia,
majonez,
sos okonomi: 3 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, ok. 2 cm imbiru.
Przygotowanie:
Mąkę, wodę i jajko dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto naleśnikowe; dodaj szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
Poszatkuj kapustę na niewielkie kawałki, skrój boczek w kostkę, posiekaj cebulę. Dodaj wszystko do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie może się wydawać, że samego ciasta jest za mało, jednak prawdopodobnie wszystko jest w porządku – wystarczy, że kapusta będzie ciastem oklejona, a gdy owo ciasto się zetnie pod wpływem ciepła, utrzyma całość w ryzach.
Posiekaj imbir i wraz z resztą składników na sos okonomi zblenduj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż porcję gotowej masy i uformuj placek o grubości nieprzekraczającej 2 cm (jeśli naleśnik będzie zbyt gruby, ciasto ze środka może się niedokładnie zapiec). Jeśli kawałki kapusty nie chcą się trzymać placka, postaraj się je lekko docisnąć, ewentualnie dodaj kilka kropel czystego ciasta naleśnikowego. Smaż 8-10 minut na każdej ze stron, pilnując, aby placek się nie przypalił.
Podawaj z majonezem i sosem okonomi (koniecznie!). Jeśli chcesz być świętszy od papieża, zdobądź suszonego tuńczyka i posyp nim gotowy naleśnik. Smacznego!
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
COOK Magazine
Ser feta , pomidory i tarta ... ( usunięte przez moderatora)
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
bombowa
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
AlicjaMajewska
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Piotr Benet
http://zdrowacukiernia.pl/przepis-czeresniowy-batonik/
Od jakiegoś czasu unikam kupowanych w sklepach słodyczy. Są to bomby kaloryczne i taki batonik potrafi mieć w sobie tyle samo kalorii co cały obiad. Poza tym zawiera często wiele szkodliwych składników, barwników.
Poza tym te domowe smakują mi o wiele bardziej. Powyższe smakują naprawdę dobrze, w przypadku braku czereśni mozna je zrobić z dowolnymi owocami.
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
bialadama
WEGE PASTY – HUMMUS Z BOBU Z BAZYLIOWYM PESTO wypróbowane i polecane
kuchcik0987
400 g ugotowanego, obranego bobu
2 łyżki tahini
sok i skórka z połowy cytryny
2 – 4 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka pesto bazyliowego lub sosu miętowego
Siemię lniane do posypania
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
nowikslowik
http://kcalmar.com/blog/2016/05/12/wiosenna-salatka-szparagowa/
Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
misia5
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Robert z pary
Polecam!