Zewa , już usunęłam Twój przepis . Poprostu nie mam czasu codziennie siedzieć na komputerze i śledzić tego co się dzieje . Niestety pracuję , mam rodzinę i święta "na karku"
Jakiś czas temu koleżanka dała mi znać, że na NK jest mój przepis - nie pisałam do właściciela profilu tylko do administratora - właściciel został zbanowany i takie załatwienie sprawy uważam za jak najbardziej właściwe.
Natomiast na jednym z portali kulinarnych ktoś wstawił 2 moje przepisy i tam administratorzy nawet nie odpowiedzieli na moje maile....
Mnie chodzi o to żeby ktoś kto wstawia czyjeś przepisy albo zdjęcia nie udawał głupa. Wiedział skąd skopiować, widział czyja to praca a nie wiedział kogo zapytać o zgodę na wykorzystanie?! Jesteśmy dorośli i nie róbmy z siebie idiotów!
Doceniam zachowanie i przeprosiny bogdy, ale na Jej profilu nadal są skopiowane prace więc póki nie znikną...to w ogóle nie ma w/g mnie żadnej dyskusji
Zgadzam sie calkowicie z Toba Pyza. Zajrzalam dzisiaj na NK od Bogny, przepisy i zdjecia nadal sa, ja nie wiem na co Bogna czeka
Jak to na co? Na to, byście zapomniały i odpuściły czyli na tzw. przyschnięcie sprawy!
Jakiś czas temu koleżanka dała mi znać, że na NK jest mój przepis - nie pisałam do właściciela profilu tylko do administratora - właściciel został zbanowany i takie załatwienie sprawy uważam za jak najbardziej właściwe.
Natomiast na jednym z portali kulinarnych ktoś wstawił 2 moje przepisy i tam administratorzy nawet nie odpowiedzieli na moje maile....
Mnie chodzi o to żeby ktoś kto wstawia czyjeś przepisy albo zdjęcia nie udawał głupa. Wiedział skąd skopiować, widział czyja to praca a nie wiedział kogo zapytać o zgodę na wykorzystanie?! Jesteśmy dorośli i nie róbmy z siebie idiotów!
Doceniam zachowanie i przeprosiny bogdy, ale na Jej profilu nadal są skopiowane prace więc póki nie znikną...to w ogóle nie ma w/g mnie żadnej dyskusji
Pisałam już, że zgłosiłam prowadzącej na NK profil Ciasta, które lubicie, że ma przekopiowane przepisy z Gotujmy.pl. Minęło sporo czasu i nawet nie zdobyła się na odpowiedź, a przepisy tam dalej są. A co do bogdy, gdyby jej skrucha była szczera, miała dosyc czasu na usunięcie tych przepisów. koro tego nie zrobiła, nawet na wyrźne żądanie autorki, wszystko jest jasne!
Dostałam info, że niejaka Maja Kuchareczka na NK też ma mój przepis na mielonkę. Nie podaje źródła pochodzenia przepisów, ale jest jedna uwaga a mianowicie, że jeżeli ktoś sobie nie życzy aby jego przepis był na profilu owej Mai, to niech napisze. Tak też zrobiłam i po chwili przepis ze zdjęciem znikł. A ze strony Bogusi zero odzewu, więc powtórzę: Jej przeprosiny nie są szczere!
Zgadzam sie calkowicie z Toba Pyza. Zajrzalam dzisiaj na NK od Bogny, przepisy i zdjecia nadal sa, ja nie wiem na co Bogna czeka
Bogusiu- może ja coś dopowiem . Też mam na NK konto kulinarne ( Wizjonerwkuchni ) .Dawno swoją droga tam nie zagladałam i sama walczyłam z innymi kontami by nie kopowali bez mojej zgody zdjęć i przepisów .Zaznaczam , że nie mam nigdy nic przeciw by ktoś użył mojego przepisu jeśli zaznacza , ze jest on mojego autorstwa i jeśli dostawia swoje zdjęcie .I o to chyba chodzi .Nie ma sensu powielać cudzych przepisów - jeśli chcemy pokazac jak nam wyszło coś autorstwa kogoś innego to od tego jest forum . I wbrew temu co niektórzy czasem wypisują przy okazji dyskusji o kopiowaniu - nie jest tak , że przecież wszystko już zostało wymyślone przez kogoś .Tu dzielimy się swoimi pomysłami na nowe wersje potraw .Najlepszym przykładem jest Konkurs z użyciem makaronów ryżowych - jakie tam powstały niesamowite zestawienia smakowe .
Proponuję wstawiać na koncie NK ( i wszędzie indziej ) tylko swoje własne wersje dań ze swoimi zdjęciami - a inne wykasować . Bo to jest regulowane prawem autorskim .
Nadal uważam , że wykazałaś się dużą odwagą rozmawiając na temat swego błędu .Moze na Twoim przykładzie inni zrozumieją , ze zwrócenie uwagi w takim przypadku nie jest wcale złośliwością ani chęcią dokuczenia tylko zwyczajnie jedni już wiedzą o tym , ze w necie obowiązują zasady prawa autorskiego , a inni nie wiedzą o tym .
Problem w tym , że niektórzy nawet jak sią o tym dowiedzą to nie przyjmują tego do wiadomości .
Heniu nie uważam by była to walka z wiatrakami .Bogusia zareagowała poprawnie .Mało tego przeprosiła - a że została jej do uregulowania sprawa z NK ? Wydaje mi się , ze to też załatwi bo chyba uświadomiliśmy jej o co chodzi .
A spodobało mi się to jak zareagowała .Do tej pory nie spotkałam się z nikim kto by potrafił publicznie przyznać się do tego , ze wstawił cudzy przepis i przeprosił za to . Jak dla mnie to jest to postępowanie godne pochwały ( nawet jeśli jest jeszcze coś do dokończenia )
Moja rada Bogusiu- skasuj wszędzie przepisy które ktoś Ci podał itp- a zostaw tylko swoje .Twoje konta na tym nie ucierpią - a zaczniesz z czystym kontem i pewnością , że nikt nie będzie mieć do Ciebie pretensji .
A przy okazji zajżyj do Wizjonerawkuchni - zapraszam.
Buniu, pisząc o walce z wiatrakami nie miałam na myśli Bogusi. Mam nadzieję, że więcej nie popełni tego błędu. Chodziło mi ogólnie o walkę z "podbieraczami". Znajdujemy ich, ujawniamy a oni "odrastają" w jeszcze większej ilości.
Luna , nie pamiętam kto mi je podesłał , ponieważ jak odlądałaś , były wstawione już jakiś czas temu . Jeśli chcesz , to usunę je z mojego konta , chociaż moim zdaniem jedno z drugim nie ma nic wspólnego . Przejżyj również inne konta kulinarne z moich znajomych . Sama widziałam wiele przepisów które tutaj oglądałam i jedno konto ściąga od drugiego .
Jak już napisałam , jeśli chcesz , to pousuwam te zdjęcia . Nie chcę być niczyim wrogiem , pomimo iż te nasze spotkania są wirtualne , ale ja mam sumienie .
PRZEPROSINY
Obserwuj wątekOdp: Odp: PRZEPROSINY
bogda46
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
Henia
Jak to na co? Na to, byście zapomniały i odpuściły czyli na tzw. przyschnięcie sprawy!
Odp: Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
Henia
Pisałam już, że zgłosiłam prowadzącej na NK profil Ciasta, które lubicie, że ma przekopiowane przepisy z Gotujmy.pl. Minęło sporo czasu i nawet nie zdobyła się na odpowiedź, a przepisy tam dalej są. A co do bogdy, gdyby jej skrucha była szczera, miała dosyc czasu na usunięcie tych przepisów. koro tego nie zrobiła, nawet na wyrźne żądanie autorki, wszystko jest jasne!
Odp: PRZEPROSINY
zewa
zewa
Odp: Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
luna
Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
Pyza
Odp: Odp: PRZEPROSINY
Henia
Buniu, pisząc o walce z wiatrakami nie miałam na myśli Bogusi. Mam nadzieję, że więcej nie popełni tego błędu. Chodziło mi ogólnie o walkę z "podbieraczami". Znajdujemy ich, ujawniamy a oni "odrastają" w jeszcze większej ilości.
Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
luna
Brak slow.
zewa