Rybę niezależnie jaką zawsze rozmrażam. Nie każdą skrapiam cytryną. Najczęsciej przyp[rawiam solą , pieprzem. Smażę saute i zapiekam z p[omidorami serem. Rewelacyjna bo prawie każdy filet można tak zrobić
ja przyrządzam wyłącznie łososia, bo na innych rybkach się nie znam
mam prosty sposób na niego, kupuje kostkę łosia (mrożona lub nie) przeprawiam pieprzem, ścieram odrobinę skórki cytrynowej dodaje czosnek (jeden ząbek pokrojony w plasterki, ale ilość zależy od gustu) i troszkę masła (bez niego ryba wychodzi sucha!). następnie zawijam w folie aluminiową i wrzucam do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Niebo w gębie!
Jeśli chodzi o mrożone kostki rybne...wkładam je na 3 godziny do mleka w temp.pokojowej.Następnie przyprawiam solą ,pieprzem,cytryną i nacieram odrobiną czosnku,nigdy nic mi się nie rozwaliło.Potem panieruję w mące i smażę na głębokim tłuszczu
Ja nigdy nie miałam problemu z mrożonymi rybami i po rozmrożeniu robiłam w panierce (głównie mintaja). Oczywiście że to nie to samo co świeża ryba, ale czasami inaczej się nie da Polecam też panierkę z płatków migdałów - pycha!
Również nie polecam mrożonych filetów czy kostek, bo więcej w nich wody niż samej ryby, a i problem później z ich usmażeniem. Ja osobiście soku z cytryny do marynowania ryby używam bardzo rzadko (aczkolwiek wczoraj nieco dodałam ) Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem i nie przepadam za tym dlatego obecnie dodaję go bardzo rzadko w bardzo małych ilościach i jest dobrze Pamiętam jednak, że dawno temu miałam właśnie mrożony filet z dorsza, dałam sporo soku z cytryny (piekłam filet w foli aluminiowej z dodatkiem dobrego masła, siekanego koperku, przypraw i wspomnianej wcześniej cytryny). I tym własnie razem przedobrzyłam, być może dlatego że ryba piekła się w tym sosie własnym lub cytryny było po prostu za dużo (dałam sok z pół cytryny + 2 plastry do środka) i osobiście ten cytrynowy posmak mi później nie odpowiadał.
Wczoraj piekłam rybę w całości, skropiłam ją cytryną delikatnie przed włożeniem do piekarnika - rybka była super, bez kwaśnego posmaku
Ja marynuję ryby w dużej ilości soku z cytryny lub limonki ( 1 cała na 2 porcje) zmieszanej z przyprawami i olejem. Sok z cytryny ścina białko ryby i dzieki temu pozostaje ona w środu soczysta . Cały problem jest w tym by potem dokładnie rybę osuszyć z marynaty . Nic z kwasu soku nie zostaje w rybie . Potem po usmażeniu czasem dodatkowo kropie cytryną .
Jak dałaś do pieczenia w folii i jeszcze cytrynę w plasterkach to rzeczywiście dusiła się w tym kwasie i mógł byc z tym problem.
Jestem laikiem jesli chodzi o ryby- rzadko je robie przyznaję sie. Kupiłam kostki z dorsza, mrożone.I tu moje pytanie- czy kostki rozmrozić przed opanierowaniem, czy nie ma takowej potrzeby? i czy koniecznie trzeba rybę skropić cytryną?
Właśnie dzisiaj robiłam, polecam
https://gotujmy.pl/francuskie-paczuszki-z-ryba,przepisy,164782.html
Również nie polecam mrożonych filetów czy kostek, bo więcej w nich wody niż samej ryby, a i problem później z ich usmażeniem. Ja osobiście soku z cytryny do marynowania ryby używam bardzo rzadko (aczkolwiek wczoraj nieco dodałam ) Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem i nie przepadam za tym dlatego obecnie dodaję go bardzo rzadko w bardzo małych ilościach i jest dobrze Pamiętam jednak, że dawno temu miałam właśnie mrożony filet z dorsza, dałam sporo soku z cytryny (piekłam filet w foli aluminiowej z dodatkiem dobrego masła, siekanego koperku, przypraw i wspomnianej wcześniej cytryny). I tym własnie razem przedobrzyłam, być może dlatego że ryba piekła się w tym sosie własnym lub cytryny było po prostu za dużo (dałam sok z pół cytryny + 2 plastry do środka) i osobiście ten cytrynowy posmak mi później nie odpowiadał.
Wczoraj piekłam rybę w całości, skropiłam ją cytryną delikatnie przed włożeniem do piekarnika - rybka była super, bez kwaśnego posmaku
sposób na rybkę
Obserwuj wątekOdp: sposób na rybkę
asiakuchareczka
Odp: sposób na rybkę
Kawoszka_Ala
mam prosty sposób na niego, kupuje kostkę łosia (mrożona lub nie) przeprawiam pieprzem, ścieram odrobinę skórki cytrynowej dodaje czosnek (jeden ząbek pokrojony w plasterki, ale ilość zależy od gustu) i troszkę masła (bez niego ryba wychodzi sucha!). następnie zawijam w folie aluminiową i wrzucam do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Niebo w gębie!
Odp: sposób na rybkę
stanisławski
http://www.almarfish.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/300
Odp: sposób na rybkę
gosiczek821
Odp: sposób na rybkę
samsammy
Odp: Odp: sposób na rybkę
Babciagramolka
Ja marynuję ryby w dużej ilości soku z cytryny lub limonki ( 1 cała na 2 porcje) zmieszanej z przyprawami i olejem. Sok z cytryny ścina białko ryby i dzieki temu pozostaje ona w środu soczysta . Cały problem jest w tym by potem dokładnie rybę osuszyć z marynaty . Nic z kwasu soku nie zostaje w rybie . Potem po usmażeniu czasem dodatkowo kropie cytryną .
Jak dałaś do pieczenia w folii i jeszcze cytrynę w plasterkach to rzeczywiście dusiła się w tym kwasie i mógł byc z tym problem.
Odp: sposób na rybkę
zbysiowa
Właśnie dzisiaj robiłam, polecam
https://gotujmy.pl/francuskie-paczuszki-z-ryba,przepisy,164782.html
Odp: sposób na rybkę
evita0007
https://gotujmy.pl/moj-mintaj,przepisy,121900.html
Odp: sposób na rybkę
Mysiunia
Wczoraj piekłam rybę w całości, skropiłam ją cytryną delikatnie przed włożeniem do piekarnika - rybka była super, bez kwaśnego posmaku
Odp: sposób na rybkę
myszka25