Przy okazji dzisiejszej kolacji ( Śledż opiekany w zalewie wg Buni ) - przypominam przepis trochę nie na czasie ale warto zapamiętać i w odpowiednim czasie zrobic . Do zalewy do śledzia uzyłam ,,polskich kaparów " robionych z nasion nasturcji - mnie one smakuja nawet bardziej niż oryginalne kapary . Kiedyś z tego co mi Prababcia opowiadała robiono tego sporo ( i jeszcze domowe cukierki ślazowe z malwy i kłącze tataraku kandyzowane - moze ktos zna przepisy i robi coś takiego ? ) .
Tu jest przepis na te domowe kapary.
https://gotujmy.pl/domowe-kapary-wg-babcigramolki-,przepisy,47721.html
A ja mam wszystko tzn: świeże mleko i morze pod nosem.
Ufffff ale Ci zazdroszcze
Ale za to muszę wstawać o 6'00 rano,żeby wydoić krówkę.Potem zasuwam i gotuję kakao,albo mleczną zupkę i budzę moich śpiochów.A wieczorem tak około 18'00( no właśnie zaraz idę)powtórka z rozrywki.Niby nic,ale wyjechać chociaż na jeden dzień jest trudno. Ale marudzę.Przecież to wątek o smakach
O matko.....ale bym wypiła takiego swojskiego, zsiadłego mleczka
a z domu też pamiętam smaki i zapachy wędlin i szynki surowej wędzonej,którą robił mój tata,pamiętam,że szynka po pokrojeniu miała w środku siny kolor a ten smak po prostu niesamowity,no i kiełbasa swojska w pętach,tylko suszona- rewelacja
Mój dziadek robił takie pysznosci Teraz juz prawie nie można spotkac takich wedlin.
O matko.....ale bym wypiła takiego swojskiego, zsiadłego mleczka
a z domu też pamiętam smaki i zapachy wędlin i szynki surowej wędzonej,którą robił mój tata,pamiętam,że szynka po pokrojeniu miała w środku siny kolor a ten smak po prostu niesamowity,no i kiełbasa swojska w pętach,tylko suszona- rewelacja
Nad morzem świeże rybki, ale co dziwne ryba jest droższa. Ja mieszkam 10 km od morza, a moja siostra pod Stalową Wolą i tam ryba jest tańsza. Ale ci znad morza mogą jechać i kupić rybkę prosto z kutra. Mamy pewność co do świeżości ryby.
Bo to jest poprostu zarabianie na turystach (przy okazji miejscowych tez). W górach i nad morzem duzo rzeczy jest drozszych niż gdzie indziej.
Święta tuż - tuż . Na pewno przyda nam się kandyzowana skórka pomarańczowa .A , że w trakcie Świąt ilość zużytych pomarańczy procentowo wzrasta ( bo nie wiedziec czemu u mnie np wnuki normalnie na pytanie czy zjedza pomarańczę - robią - eee... to w czasie Świąt zjadają potworne ilości wszelkich owoców ) - proponuję pamiętać o tym , że można sobie zrobić już po Świętach zapas na długi czas . Ta domowa jest o wiele bardziej aromatyczna niż kupna.
Przepis wstawiłam juz dawno - teraz go przypominam.:
Święta tuż - tuż . Na pewno przyda nam się kandyzowana skórka pomarańczowa .A , że w trakcie Świąt ilość zużytych pomarańczy procentowo wzrasta ( bo nie wiedziec czemu u mnie np wnuki normalnie na pytanie czy zjedza pomarańczę - robią - eee... to w czasie Świąt zjadają potworne ilości wszelkich owoców ) - proponuję pamiętać o tym , że można sobie zrobić już po Świętach zapas na długi czas . Ta domowa jest o wiele bardziej aromatyczna niż kupna.
Przepis wstawiłam juz dawno - teraz go przypominam.:
Stare smaki
Obserwuj wątekOdp: Stare smaki
Babciagramolka
Tu jest przepis na te domowe kapary.
https://gotujmy.pl/domowe-kapary-wg-babcigramolki-,przepisy,47721.html
Odp: Odp: Odp: Stare smaki
Ale za to muszę wstawać o 6'00 rano,żeby wydoić krówkę.Potem zasuwam i gotuję kakao,albo mleczną zupkę i budzę moich śpiochów.A wieczorem tak około 18'00( no właśnie zaraz idę)powtórka z rozrywki.Niby nic,ale wyjechać chociaż na jeden dzień jest trudno. Ale marudzę.Przecież to wątek o smakach
Odp: Odp: Stare smaki
caroline1983
Mój dziadek robił takie pysznosci Teraz juz prawie nie można spotkac takich wedlin.
Odp: Odp: Stare smaki
iwi69
Ufffff ale Ci zazdroszcze
Odp: Stare smaki
iwona3004
a z domu też pamiętam smaki i zapachy wędlin i szynki surowej wędzonej,którą robił mój tata,pamiętam,że szynka po pokrojeniu miała w środku siny kolor a ten smak po prostu niesamowity,no i kiełbasa swojska w pętach,tylko suszona- rewelacja
Odp: Stare smaki
Odp: Odp: Odp: Odp: Stare smaki
caroline1983
Bo to jest poprostu zarabianie na turystach (przy okazji miejscowych tez). W górach i nad morzem duzo rzeczy jest drozszych niż gdzie indziej.
Odp: Stare smaki
dusia30
Odp: Odp: Stare smaki
zewa
A ja chętnie skorzystam z przepisu, bo jeszcze sama nie robiłam skórki kandyzowanej.
Odp: Stare smaki
Babciagramolka
Przepis wstawiłam juz dawno - teraz go przypominam.:
https://gotujmy.pl/skorka-pomaranczowa-kandyzowana-,przepisy,48713.html