Ja od jakiegos czasu robię sama masło. Takie jak robiła moja babcia. No i mam wypróbowany przepis na ogórki kiszone, ale do zrobienia raczej na wsi bo w miescie ciażko byłoby o niektóre składniki (typu liscie winogrona itp.).
W moim rodzinnym domu też robiło się masło i twaróg, maślanka była pyszna. A w domu było nas trochę, więc masło robiliśmy co dwa dni. No i oczywiście robiliśmy też swoje wyroby po świniobiciu. Ach zapach domowych wędlin rozchodził się po całym domu.
Nad morzem świeże rybki, ale co dziwne ryba jest droższa. Ja mieszkam 10 km od morza, a moja siostra pod Stalową Wolą i tam ryba jest tańsza. Ale ci znad morza mogą jechać i kupić rybkę prosto z kutra. Mamy pewność co do świeżości ryby.
Zapomniałabym... Przy okazji robienia masła mam też własną maślankę. Smakuje ona inaczej niz ta ze sklepu.
Buniu a dasz przepis na taki majonez?
Przepis wstawiłam .A maślanki zazdroszczę .Dawno- dawno temu kiedy moje dzieciaki były małe miałam dojscie do takiego prawdziwego mleczka prosto od krówki. Było i masełko i śmietanka i serek własnej roboty - a maslankę latem wlewalismy do takiego syfonu na naboje i piliśmy ,, maslankowego szampana " - alez było to pyszne .A i polewke na maslance i na serwatce robiłam. Ja chcę mleczka od krówki
Dziś majonez na tapecie .Taki domowy , gęsty , smakowity - bez konserwantów .
Zapomniałam napisać - spokojnie stoi 3 tygodnie ( a własciwie to stał by gdyby nie wnuki - jedza ze wszystkim - a zamówienie na sos tatarski to już w litrach liczę ).
zmieniono 1 raz (ostatnio 24 mar 2010 18:26 przez Babciagramolka)
Ja od jakiegos czasu robię sama masło. Takie jak robiła moja babcia. No i mam wypróbowany przepis na ogórki kiszone, ale do zrobienia raczej na wsi bo w miescie ciażko byłoby o niektóre składniki (typu liscie winogrona itp.).
Stare smaki
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Stare smaki
zewa
W moim rodzinnym domu też robiło się masło i twaróg, maślanka była pyszna. A w domu było nas trochę, więc masło robiliśmy co dwa dni. No i oczywiście robiliśmy też swoje wyroby po świniobiciu. Ach zapach domowych wędlin rozchodził się po całym domu.
Odp: Odp: Odp: Stare smaki
zewa
Nad morzem świeże rybki, ale co dziwne ryba jest droższa. Ja mieszkam 10 km od morza, a moja siostra pod Stalową Wolą i tam ryba jest tańsza. Ale ci znad morza mogą jechać i kupić rybkę prosto z kutra. Mamy pewność co do świeżości ryby.
Odp: Odp: Stare smaki
caroline1983
Odp: Stare smaki
Babciagramolka
Odp: Odp: Odp: Stare smaki
caroline1983
Odp: Odp: Stare smaki
Babciagramolka
Przepis wstawiłam .A maślanki zazdroszczę .Dawno- dawno temu kiedy moje dzieciaki były małe miałam dojscie do takiego prawdziwego mleczka prosto od krówki. Było i masełko i śmietanka i serek własnej roboty - a maslankę latem wlewalismy do takiego syfonu na naboje i piliśmy ,, maslankowego szampana " - alez było to pyszne .A i polewke na maslance i na serwatce robiłam. Ja chcę mleczka od krówki
Odp: Stare smaki
caroline1983
Buniu a dasz przepis na taki majonez?
Odp: Stare smaki
Babciagramolka
Zapomniałam napisać - spokojnie stoi 3 tygodnie ( a własciwie to stał by gdyby nie wnuki - jedza ze wszystkim - a zamówienie na sos tatarski to już w litrach liczę ).
Odp: Odp: Stare smaki
caroline1983
Odp: Stare smaki
iwi69