[/quote]
Co zrobiłeś, że jest taka zwarta? Wygląda jak z szynkowara![/quote]
Mocno napycham w folię mięsko przygotowane do parzenia i zawiązuję końce sznurkiem, żeby się nie rozwaliło. Robi się taka twarda kiełbasa dosyć gruba. Parzę w gęsiarce kontrolując temperaturę - około 85st C.
Dziękuję za odpowiedź. Muszę spróbować jak najszybciej!
[/quote]
Co zrobiłeś, że jest taka zwarta? Wygląda jak z szynkowara![/quote]
Mocno napycham w folię mięsko przygotowane do parzenia i zawiązuję końce sznurkiem, żeby się nie rozwaliło. Robi się taka twarda kiełbasa dosyć gruba. Parzę w gęsiarce kontrolując temperaturę - około 85st C.
Wędlinka extra
A ja złapałam wędlinkoowego bakcyla,musiałam wypróbować jakiś sposób do zrobienia własnej wędlinki ,pogmerałam troszkę w różnych gazetkach i książkach i oczywiście nie zastąpionego komputera i znalazłam ,zrobiłam i mogę powiedzieć że wyszło bombastycznie
A oto mój sposób na domową szyneczkę ,bez wydawania pieniędzy na zakup szynkowara; puszka po kawie o pojemności ok 1l,puszkę wyłożyłam rękawem do pieczenia i wypełniłam to masą mięsną,dobrze do cisnęłam i za pięłam spinką na to wieczko puszki .Puszkę do garnka z wodą na to słoik wypełniony piaskiem i jeszcze na to cegło owinięta folią.Tak się parzyło około 2 godzin w tem.80-85 stopni.
Wiem że to troszkę zwariowany pomysł, ale warty zachodu
Chcieć to móc -wędlinka wyszła super .
Gratuluję pomysłu! Tylko skąd puszka?! Słyszałam też,że można w butelce po wodzie mineralnej 1,5 litra,okrągłej.
Mam . Nie specjalnie jestem zadowolona .Dużo zachodu z robieniem , a wychodzi wyrób jaki można zrobić piekąc w folii aluminiowej o wiele szybciej . Kiedyś korzystałam ( kupiony jeszcze w Czechach pewnie ze 25 lat temu ) - jak były problemy z zaopatrzeniem bo można było zrobić coś na kształt wędliny w zasadzie z każdego gatunku mięsa .Dziś nie robię - 1-1,5 kg takiego samego wyrobu na 2 osoby to za dużo - przez 2 tygodnie byśmy musiały jeść na okrągło to samo na każde śniadanie i kolację .Wolę upiec kawałek mięsa do chleba .
Na dodatek mnie zawsze się zdawało ,ze to co zrobiłam ma metaliczny posmak. Ale może te nowe wersje szynkowaru są lepsze.
Buniu, a czy wkładałaś mięso do woreczka foliowego, czy wprost do szynkowaru?
Jak zobaczyłem cenę tego ustrojstwa zrezygnowałem. Kupiłem folię do salcesonów, napchałem mielonkę (odpowiednio przyprawioną) i zaparzyłem jak w szynkowarze (82st. C).
Oceń sama, czy źle wyszło. Smakowo bombastyczne, wiem co jem, jak mówią.
Co zrobiłeś, że jest taka zwarta? Wygląda jak z szynkowara!
Ja mam szynkowar 2w1.Można też nadziewać kiełbasy do jelit.I jestem z niego zadowolona.Moja rodzina już nie chce jeść sklepowych wędlin z konserwantami i dodatkami niewiadomego pochodzenia,które trują organizm.A robię w nim różne wędliny:mielonkę,szyneczkę drobiową a nawet salceson.Przepisy możesz znaleźć na moim profilu.Teraz przymierzam się do szynki golonkowej.A mięsko wkłada się do woreczka,nie bezpośrednio do szynkowara i wtedy nie ma metalicznego posmaku.
zmieniono 2 razy (ostatnio 23 lut 2010 23:37 przez eli_555)
No tak tak ,kto po raz pierwszy zobaczy coś takiego,to nie dziwię się takiej reakcji.....
Wczoraj znalazłam ciekawy przepis na mielonkę i od razu zabrałam się dzieła,przygotowałam mięsko,a dzisiaj ustawiłam" piramidę" Wszystko przebiegało fajnie i pięknie do momentu kiedy przyszła do mnie sąsiadka,bardzo wiekowa pani 87lat,przemiły kochany człowiek-o tuż ona na widok mojej garnkowej wieży oniemiała,dopiero po dobrej chwili przemówiła -"a co to ma być",trochę wyglądała na przerażoną,ale i bardzo ciekawą.....i stało się ,ciekawość zwyciężyła ,trąciła......i runęło......
Mhhhhhhhnie ma co, kupuję szynkowar.
A teraz dla uspokojenia nerwów napiję się
Ze śmiechu zaplułem monitor i klawiaturę, kiedy zobaczyłem Twoją karkołomną sztuczkę z parzeniem wędlin. Daję najwyższą ocenę posta.
Nie mniej kupuję licencję na 100%
Na tej stronie którą podałaś też jestem zarejestrowany.
Do poklikania.
Muzykus.
zmieniono 1 raz (ostatnio 15 lut 2010 21:13 przez Muzykus)
Dzięki za pozdrowienia i miłe słowa
Znalazłam ciekawą stronkę http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
myślę że można dużo ciekawostek od nich ściągnąć,tak jak mój szynkowar
Szynkowar
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Szynkowar
Henia
Dziękuję za odpowiedź. Muszę spróbować jak najszybciej!
Odp: Odp: Odp: Szynkowar
Muzykus
Co zrobiłeś, że jest taka zwarta? Wygląda jak z szynkowara![/quote]
Mocno napycham w folię mięsko przygotowane do parzenia i zawiązuję końce sznurkiem, żeby się nie rozwaliło. Robi się taka twarda kiełbasa dosyć gruba. Parzę w gęsiarce kontrolując temperaturę - około 85st C.
Odp: Odp: Szynkowar
Henia
Gratuluję pomysłu! Tylko skąd puszka?! Słyszałam też,że można w butelce po wodzie mineralnej 1,5 litra,okrągłej.
Odp: Odp: Szynkowar
Henia
Buniu, a czy wkładałaś mięso do woreczka foliowego, czy wprost do szynkowaru?
Odp: Odp: Szynkowar
Henia
Co zrobiłeś, że jest taka zwarta? Wygląda jak z szynkowara!
Odp: Szynkowar
Muzykus
Odp: Odp: Szynkowar
eli_555
Odp: Szynkowar
Alita
Wczoraj znalazłam ciekawy przepis na mielonkę i od razu zabrałam się dzieła,przygotowałam mięsko,a dzisiaj ustawiłam" piramidę" Wszystko przebiegało fajnie i pięknie do momentu kiedy przyszła do mnie sąsiadka,bardzo wiekowa pani 87lat,przemiły kochany człowiek-o tuż ona na widok mojej garnkowej wieży oniemiała,dopiero po dobrej chwili przemówiła -"a co to ma być",trochę wyglądała na przerażoną,ale i bardzo ciekawą.....i stało się ,ciekawość zwyciężyła ,trąciła......i runęło......
Mhhhhhhhnie ma co, kupuję szynkowar.
A teraz dla uspokojenia nerwów napiję się
Odp: Szynkowar
Muzykus
Nie mniej kupuję licencję na 100%
Na tej stronie którą podałaś też jestem zarejestrowany.
Do poklikania.
Muzykus.
Odp: Szynkowar
Alita
Znalazłam ciekawą stronkę http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
myślę że można dużo ciekawostek od nich ściągnąć,tak jak mój szynkowar