Tak sobie odpoczywałam czytając starsze posty i zatrzymałam się na tym o trawie cytrynowej .Wszystkim zainteresowanym mogę pokazać jak wygląda trawa cytrynowa ( ze słoiczka z zalewy ) .Wygląda jak to trafnie napisała Mania jak miniaturka pora . Aromatyzuje fantastycznie ale niestety sama nie daje się jeść . Robiłam halibuta aromatyzując go od środka trawą cytrynową .( Halibut cytrusowy )
zmieniono 1 raz (ostatnio 22 kwi 2010 15:56 przez Babciagramolka)
Ja kupuję pastę z trawy cytrynowej . Jest dostępna w większych marketach na stoiskach z orientalna żywnością . Stosuję często w potrawach kuchni tajskiej ( lub wzorowanych na niej ) .Fantastyczna jest zupa rybna z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową . Jak uda się kupić oryginalną trawę to proponuję przebijać nią np filet rybny czy pierś z kurczaka ( tak przez środek kilka razy ) lub nabijać na nią małe kąski mięsa i robić szaszłyczki .
A - widziałam też sproszkowaną trawę cytrynową - a w zasadzie sól aromatyzowaną trawą cytrynową .
zmieniono 1 raz (ostatnio 22 kwi 2010 15:56 przez Babciagramolka)
Proponuje poszukac jeszcze w mniejszych "specjalistycznych" sklepikach z zywnoscia np.Chinska lub Tajska, w wiekszych miastach sa takie sklepiki, ktore oferuja nie tylko trawe cytrynowa , ale wiele , wiele innych produktow potrzebnych do ugotowania super dan
Zapachem i smakiem przypomina cytryne a raczej limonke, tylko miom zdaniem duzo bardziej aromatyczna i bardziej intensywna w smaku, naprawde warto wyprobowac .Ja osobiscie robilam zupe kokosowa z kurczakiem i wlasnie jednym ze skladnikow byla trawa cytrynowa, wysmienita zupka polecam.Szkoda tylko ze trawy nie da sie potem zjesc niestety jest bardzo twarda i po ugotowaniu rozwarstwia sie - troche przypomina malutkiego pora, ale tylko troche i tylko w calosci przed ugotowaniem
zmieniono 1 raz (ostatnio 14 cze 2009 00:34 przez mania)
Trawa cytrynowa
Obserwuj wątekOdp: Odp: Trawa cytrynowa
Henia
Odp: Trawa cytrynowa
Marchewa
rumsztyk
Babciagramolka
Odp: Odp: Odp: Odp: Trawa cytrynowa
Babciagramolka
A - widziałam też sproszkowaną trawę cytrynową - a w zasadzie sól aromatyzowaną trawą cytrynową .
Odp: Odp: Odp: Trawa cytrynowa
josekx
http://www.rajsmakosza.pl/przyprawy-jednorodne-trawa-cytrynowa-c-21_62.html
Odp: Odp: Trawa cytrynowa
mania
Bahus
Odp: Odp: Odp: Trawa cytrynowa
mania