Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Jest dokładnie tak jak pisze edytaha .Wydaje mi się , że dużo osób nadal nie rozumie , że plagiat to skopiowanie cudzego tekstu ( zdjęcia ) a nie ugotowanie takiej samej potrawy .Bardzo często jest tak , że ktoś tłumacząc się , że nie wstawił plagiatu bo przepisał go z zeszytu Mamy nie rozumie , że Mama przepisała go słowo w słowo z gazety ( co jej wolno dla prywatnych celów ) . Tak samo ten tekst przepisał ktoś inny i wstawił do internetu - tyle że wcześniej niż Ty .
W przypadku tego przepisu został on wstawiny na Doradcy Smaku przez:
Ela O 7 kwietnia 2011 o 18.17 - Ty wstawiłaś swój 1 .10 2011 o 18.14 .
Jedyna różnica między przepisami to to że Ty piszesz w formie My tzn - ucieramy , mieszamy itp. , a wwe wcześniejszym przepisie jest utrzeć , mieszać .

Na innych stronach jest podobnie . Moderatorzy na Gotujmy nie dociekają czy wszystkie tamte przepisy są plagiatami i który był oryginalnym .My mamy sprawdzać wstawiajacych tu - jeśli gdzieś jest przepis wstawiony wcześniej niż u nas to nie ma zmiłuj - u nas nie przejdzie .

I jeszcze jedno - czasem jest tak , że robimy coś wzorując się na autorskich przepisach sławnych kucharzy . Nie bójmy się napisać , że inspiracją jest ich przepis .Nie przepisujmy oryginału słowo w słowo . Nie nadawajmy mu identycznego tytułu albo dodawajmy np. Surówka z groszku Oliwiera wg Buni .I najważniejsze - opisujmy to własnymi słowami .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha
  • edytaha

• Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
suri29 napisał(a):

suri29 = ten przepis krąży po całym necie w praktycznie nie zmienionej formie
https://gotujmy.pl/piaskowiec-z-owocami,przepisy,111030.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/126114/piaskowiec-z-owocami.html
Witam, nie skopiowałam tego przepisu z żadnej strony, moja mama odkąd pamiętam robi takie ciasto i kiedy go ostatnio zrobiła, to poprosiłam o przepis i mi go podyktowała, nie kopiuje przepisów z neta, tylko sama zamieszczam te które aktualnie robię, albo robiłam, bądź ktoś z mojej rodziny i chce mi je podać. To nie moja wina, że jest ot przepis tak popularny. Jakbym wiedziała, że ktoś wcześniej go umieścił, to bym go nie zamieszczała, i nie liczyła, że uda się albo nie, po to tylko żeby sobie punkt nabić, poza tym nie był on na pewno identycznie napisany, bo go nie kopiowałam z tej strony, ani tym bardziej moja mama, która komputera nie umie obsługiwać. Łatwo jest kogoś oskarżać nie znając wcale prawdy, czuję się teraz jak oszustka, która chce wyłudzić punkty, a nie bierze nikt pod uwagę tego, że ktoś może nasze przepisy kopiować i umieszczać na innych stronach i co my też będziemy temu winni. Ale jak mogę teraz udowodnić swoją niewinność, nijak, pewnie, że uczciwość jest ważna, ale jaką mam gwarancje, że to się nie powtórzy, żadnej, szkoda słów...
Przepraszam edytaha, wkur.. i zrobiłam to odruchowo, nie powinnam się zniżać do robienia takich rzeczy,ale ma zbyt impulsywny charakter i takie coś mnie bardzo wkur... Ja tez jestem ofiarą tylko nie wiem kogo... sory...

Suri, najprościej jest po prostu coś ugotować, choćby nawet z gotowego przepisu i opisać to własnymi słowami. I tak jest najbezpieczniej, bo jak sama piszesz, dostałaś przepis od swojej mamy, a ona też od kogoś. Wystarczy, że ten ktoś właśnie skopiował z internetu i w takiej formie dał Twojej mamie, a Ty padłaś ofiarą swojej... nie wiem jak to nazwać... ignorancji. Sama się dziwiłam, bo przeglądałam Twoje inne przepisy i wszystkie były ok, a tu nagle bach! Mnie również jest przykro, bo wiele pracy wkładam w swoje przepisy i wiem, że jeśli ktoś coś według nich ugotuje, to na pewno będzie nadawało się do zjedzenia i nie zmarnuje składników. Inna sprawa czy mu będzie smakowało... bo przecież nie to dobre co dobre, ale co komu smakuje. I panuj dziewczyno nad nerwami

suri29
  • suri29

• Przepisy: 223
  • Artykuły: 8
suri29 = ten przepis krąży po całym necie w praktycznie nie zmienionej formie
https://gotujmy.pl/piaskowiec-z-owocami,przepisy,111030.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/126114/piaskowiec-z-owocami.html
Witam, nie skopiowałam tego przepisu z żadnej strony, moja mama odkąd pamiętam robi takie ciasto i kiedy go ostatnio zrobiła, to poprosiłam o przepis i mi go podyktowała, nie kopiuje przepisów z neta, tylko sama zamieszczam te które aktualnie robię, albo robiłam, bądź ktoś z mojej rodziny i chce mi je podać. To nie moja wina, że jest ot przepis tak popularny. Jakbym wiedziała, że ktoś wcześniej go umieścił, to bym go nie zamieszczała, i nie liczyła, że uda się albo nie, po to tylko żeby sobie punkt nabić, poza tym nie był on na pewno identycznie napisany, bo go nie kopiowałam z tej strony, ani tym bardziej moja mama, która komputera nie umie obsługiwać. Łatwo jest kogoś oskarżać nie znając wcale prawdy, czuję się teraz jak oszustka, która chce wyłudzić punkty, a nie bierze nikt pod uwagę tego, że ktoś może nasze przepisy kopiować i umieszczać na innych stronach i co my też będziemy temu winni. Ale jak mogę teraz udowodnić swoją niewinność, nijak, pewnie, że uczciwość jest ważna, ale jaką mam gwarancje, że to się nie powtórzy, żadnej, szkoda słów...
Przepraszam edytaha, wkur.. i zrobiłam to odruchowo, nie powinnam się zniżać do robienia takich rzeczy,ale ma zbyt impulsywny charakter i takie coś mnie bardzo wkur... Ja tez jestem ofiarą tylko nie wiem kogo... sory...

Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

agabi22
  • agabi22

• Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
edytaha napisał(a):

agabi22 napisał(a):

edytaha napisał(a):

Ech... Właśnie padłam ofiarą zgłaszania plagiatów

a co to znaczy

Stawianie z zemsty jedynek za przepisy, to takie... dziecinne. Ale twarda jestem i nie przestanę ścigać plagiatorów

przykre to jest. zgłoś to do tit lub cherry.

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha
  • edytaha

agabi22 napisał(a):

edytaha napisał(a):

a co to znaczy

Stawianie z zemsty jedynek za przepisy, to takie... dziecinne. Ale twarda jestem i nie przestanę ścigać plagiatorów

agabi22
  • agabi22

• Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
edytaha napisał(a):

a co to znaczy

edytaha
  • edytaha

Babciagramolka
Uporządkowane ,Dzięki. A co do wyszukiwania to macie rację - przy okazji trafiamy na strony których nie znamy - mnie akurat ta strona z dziczyzną się podoba ( czasem uda mi sie kupić ) .

Na dziś kończę do wtorku. Dzięki jeszcze raz

edytaha
  • edytaha

zewa napisał(a):

https://gotujmy.pl/lipowka,przepisy,123156.html
http://www.garnek.pl/krys60/5951370/tak-wyglada-lipa-z-ktorej-rwalem
przepis na lipówka (likier)

Ewo, świetna jesteś, może uda Ci się znaleźć likier fiołkowy?

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha
  • edytaha

zewa napisał(a):

Babciagramolka napisał(a):

Dzięki - trafiłyście - ja nie trafiłam- już podejrzewałam jakąś książkę dla myśliwych .
No i trudno nie zrobimy zajaca po mediolańsku : ani bażanta po węgiersku . A ! zainteresowanym donoszę , że były jeszcze sznycle z głuszca - na święta jak znalazł

Ha, ha ale dzięki temu może wypróbuję jakiś przepis na gęś, którą mroże i mam zamiar zrobić na święta.

Ja dzięki takim wyszukiwankom trafiłam na świetne przepisy na jabłka pieczone, które uwielbiam

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu