Bunia
Wszyscy wiemy, że Twoje przepisy są rewelacyjne, zarówno sposób wykonania , jak i sposób podania. Lecz tu w tej "kiszce" stanęłam przed dylematem- co to? Mnie się kojarzy z kaszanką taka grubą, nie z krupniokiem i nie z pasztetową. Więc gdybym nawet chciała zrobić , to stoję w miejscu..... i nie wiem "co z czym i do czego".
O to nam chodziło w tym przepisie, że jest nie dokładny, taki nijaki i "kto gra główne skrzypce" w tym przepisie ?
A ja stanę w obronie obu przepisów . Co prawda przydała by mi się informacja co to za kiszka ( bo chyba są różne znaczenia zależnie od regionu ) - mnie nazwa kiszka kojarzy się z kiszką ziemniaczaną a tej raczej na zimno sie nie jada .Chyba że chodzi o kiszkę pasztetową - a to wtedy bym sie zastanowiła .Swego czasu ( w okresie kartkowym ) robiłam danie ,, przyjęciowe " z pasztetowej pokrojonej w grube plastry ( po delikatnym zdjęciu skórki ) którą obtaczałam brzegami w drobno pokrojonej natce pietruszki tworząc gruby zielony brzeg . Na każdy plasterek kładłam pół łyżeczki domowej musztardy z całymi ziarnami gorczycy i dekoracje z korniszona . Robiła furorę .( tak samo można robic z cienką kaszanką - tylko trzeba brzeg przed obtaczaniem posmarować tłuszczem , zeby natka miała do czego się przykleić )
Co do masła - masło pietruszkowe z lekko cytrynowym smakiem - super sprawa - w połączeniu z razowcem ok. Po wymieszaniu masła uformowała bym z niego wałek , schłodziła zawinięte w folię . Potem pokroiła w plasterki. Razowiec wykroiła bym kieliszkiem od jajek w kółka - na to kółka masła pietruszkowego .I dla dzieci na wierzch np mini rozetka z szynki drobiowej , a dla dorosłych filecik Anchois i 1/4 plasterka cytryny .
Ogólnie pomysły bardzo fajne tylko tak jak by nie dopracowane .
zmieniono 1 raz (ostatnio 18 lis 2011 20:27 przez Babciagramolka)
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
A to są chyba jakieś kpiny.
https://gotujmy.pl/kiszka-na-zimno,przepisy,122794.html
ZEWA , o tej kiszce czytałam i sama się śmiałam do siebie, czegóż to ludziska nie wymyślą ? Dlaczego takie przepisy są akceptowane, dziwię się bardzo... ?
Może być i nawet gó.....byle nie na naszych talerzach.Mam ważniejszą sprawę.Użytkowniczka Lovere wysyła mi spam w postaci listu miłosnego.To są dopiero kpiny.Albo zajmiecie się tym,albo zgłoszę sprawę gdzie trzeba.Jestem zbyt poważna na takie traktowanie
Co tu dużo gadać, ja również na początku leciałam z tymi przepisami jak szogun. Lecz teraz, gdy coś ugotuję staram się robić zdjęcie tego dania, dodatkowo nie lecę już ciurkiem z przepisami, bo przestało mi to sprawiać przyjemność. Ale dajcie ludziom odrobinę swobody to ich wybór co zamieszczają w serwisie. I czy to będzie kiszka, czy masło, kogo to obchodzi.
Pozdrawiam
Nie wiem o co Wam chodzi z tymi przepisami. Może ktoś robi masełko i kiszkę inaczej, a dziewczyna chciała pokazać jak Ona to robi. Może nikt nie wpadł na pomysł, aby akurat w ten sposób zrobić to masło.
Uważam dopóki to nie plagiat nie ma o czym mówić.
Poza tym Triss nie rozumiem twego oburzenia, jeśli sama nabijasz sobie punkty serwując nam nie tylko przepisy bez zdjęć, ale hurt też widać. Ale najwięcej masz w tej kwestii do powiedzenia. Trochę pokory.......
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
bajtek
Wszyscy wiemy, że Twoje przepisy są rewelacyjne, zarówno sposób wykonania , jak i sposób podania. Lecz tu w tej "kiszce" stanęłam przed dylematem- co to? Mnie się kojarzy z kaszanką taka grubą, nie z krupniokiem i nie z pasztetową. Więc gdybym nawet chciała zrobić , to stoję w miejscu..... i nie wiem "co z czym i do czego".
O to nam chodziło w tym przepisie, że jest nie dokładny, taki nijaki i "kto gra główne skrzypce" w tym przepisie ?
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Co do masła - masło pietruszkowe z lekko cytrynowym smakiem - super sprawa - w połączeniu z razowcem ok. Po wymieszaniu masła uformowała bym z niego wałek , schłodziła zawinięte w folię . Potem pokroiła w plasterki. Razowiec wykroiła bym kieliszkiem od jajek w kółka - na to kółka masła pietruszkowego .I dla dzieci na wierzch np mini rozetka z szynki drobiowej , a dla dorosłych filecik Anchois i 1/4 plasterka cytryny .
Ogólnie pomysły bardzo fajne tylko tak jak by nie dopracowane .
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
edytaha
Ja również dostałam taki list
bajtek
ZEWA , o tej kiszce czytałam i sama się śmiałam do siebie, czegóż to ludziska nie wymyślą ? Dlaczego takie przepisy są akceptowane, dziwię się bardzo... ?
p.jola1
anula250
Pozdrawiam
anula250
Uważam dopóki to nie plagiat nie ma o czym mówić.
Poza tym Triss nie rozumiem twego oburzenia, jeśli sama nabijasz sobie punkty serwując nam nie tylko przepisy bez zdjęć, ale hurt też widać. Ale najwięcej masz w tej kwestii do powiedzenia. Trochę pokory.......
Triss
Gdyby chociaż był to opis na kiszkę "na ciepło", to jeszcze jako przepis można uznać, ale to jakiś żart..