Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika
  • bernika

  • Posty: 204
  • Przepisy: 817
  • Artykuły: 0
jeden przepis 5 plagiatów:

http://www.stockfood.de/Bild-Foto-Spaghetti-mit-frischen-Tomaten-und-Mozzarella-858450.html
ihttps://gotujmy.pl/saghetti,przepisy,88668.html

https://gotujmy.pl/saghetti,przepisy,88668g3.html
i
http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Mozzarella-di-Bufala

https://gotujmy.pl/saghetti,przepisy,88668g2.html
i
http://www.life123.com/food/cooking-tips/cheese-making/how-to-make-mozzarella-cheese.shtml

https://gotujmy.pl/saghetti,przepisy,88668g4.html
i
http://cosniecos.blox.pl/2008/04/Ogrodek-ziolowy.html

https://gotujmy.pl/saghetti,przepisy,88668g5.html
i
http://www.sklep.bizpol.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=301&BizPol=8l1tuapdg3gosuoq0ilb0r6nk0

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika
  • bernika

  • Posty: 204
  • Przepisy: 817
  • Artykuły: 0
https://gotujmy.pl/pulpeciki-w-makaronie,przepisy,88663.html
i
http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/dania-glowne/zobacz/artykul/spaghetti-z-pulpetami-w-sosie-pomidorowym/

https://gotujmy.pl/salatka-makaronowa-z-salatka-gyros,przepisy,88654.html
i
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Salatka-makaronowa-z-kurczakiem-gyros.html

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
Dzięki evita0007 Zaraz się tym zajmę.

Pozdrawiam

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

evita0007
  • evita0007

  • Posty: 1332
  • Przepisy: 423
  • Artykuły: 0
Te same fotki a rózne przepisy

https://gotujmy.pl/makaron-spaghetti-nieco-inaczej,przepisy,77466.html

https://gotujmy.pl/spaghetti-z-grzybami-i-kurczakiem-,przepisy,79204.html

Pozdrawiam

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Bahus napisał(a):

A ja uważam, że najpiękniejszy nick na gotujmy.pl to "Bahus"...Może nie mam racji?


Zgadzam się . Zakładając grecko-rzymskie korzenie nicku to już sam korowód towarzyszący ciekawy ( oznajmiam , że moge robic za bachantkę - na satyra się nie godzę ) . Przypominam tylko , ze Bachus vel Dionizos woził się z amforami pełnymi wina ,( którym częstował ) - spiewał i tańczył ku uciesze towarzystwa . Liczę więc na kultywowanie tradycji ( amfora z winem pod adres domowy mile widziana ) - a śpiewy i tańce proszę załączyć na video . Mogę jak by co dołączyć gołąbki w liściach winorośli


zmieniono 1 raz (ostatnio 09 maj 2011 22:22 przez Babciagramolka)

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Samochwała w kącie stała

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
A ja uważam, że najpiękniejszy nick na gotujmy.pl to "Bahus"...Może nie mam racji?

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 maj 2011 22:08 przez Bahus)
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

paulina79
  • paulina79

  • Posty: 6
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Wyraźnie masz napisane PAULINA wiec nie wiem co mialo na celu pisanie Paulinko halinko...jakies przedżeźnianie mojego nicku ? Napewno Bernika jest duzo powazniejsze i piekniejsze. Masz problem z tym ze ktos oskarzyl Cie o plagiat bo niesamowicie sie tłumaczysz. Skoro nie masz nic na sumieniu to po co ta bezsensowna konwersacja?

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 maj 2011 17:22 przez paulina79)

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika
  • bernika

  • Posty: 204
  • Przepisy: 817
  • Artykuły: 0
paulinko, halinko czy jak cie kto zwal: no coz ja moge dodac tylko tyle ze tez sie na własnych błędach uczyłam...a zasady jakie tutaj teraz panuja tez sie dosc mocno w ciagu ostatnich 2 lat zmieniły, portal i moderatorzy sa o wiele bardzie rygorystyczni niz to bylo keidys, ajelsi ktos nie umie sie przyznac do bledu ze wstawil plagiat niech nie szuka u innych winy i zamiast ukrywac sie pod anmimowymi nickami prosze otwarcie ze mna porozmawiac a nie zarzucac mi plagiaty i to samej siebie..

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Może ja trochę gwoli wyjaśnienia . Wszyscy się uczymy na błędach . Przepis na roladę wstawiany rok temu ma w ,, zajawce ,, zaznaczone na jakim przepisie jest wzorowany - receptura jest utrzymana , zdjęcie autorskie , opis procedury częsciowo indywidualny - wzorowany na oryginale . Z ciastami tak juz jest że składniki są w pewnych ciastach rygorystycznie takie same . I nie jest problemem że użyjemy tych samych składników i tak samo będziemy piec tylko żebyśmy to innym przekazali własnymi słowami .
I po to sa moderatorzy by sprawdzali - nie chodzi o uprzykrzenie innym zycia ale o to by tym którzy nie wiedzą jak interpretować przepisy pomóc by nie popełnili błędu .

Ale wracając do zgłoszenia paulina79
- Rolada czekoladowa z maskarpone i malinami nie jest plagiatem - zdjęcie jest autorskie , a tekst opisu mimo ze zbliżony do oryginału nie jest identyczny
-Walentynkowe serowo - kokosowe oponki - przepis zamieszczony przez autorkę na wielu innych stronach kulinarnych - nie kopiuje się od samego siebie
- jeśli chodzi o artykuł o karmelu - fakt - brak zaznaczenia z jakiej strony pochodzi i nie podano autora i że jest to przedruk cytowany .Ponieważ załatwienie tego wykracza po za moje kompetencje przekazuję sprawę Adminowi czyli Tit .Proszę o cierpliwość bo załatwienie tego może trochę potrwać .


Mam nadzieję że trochę wyjaśniłam .

Kochani !
Piszę szczególnie do nowych użytkowników . Sprawdzanie przepisów naprawdę nie jest skierowane przeciw Wam .Tu chodzi o to by ktoś nieświadomie nie narobił sobie kłopotów . Teksty ( i tylko teksty a nie pomysł na danie ) przepisów i zdjęcia potraw są chronione Prawem Autorskim .Nie wszyscy o tym wiedzą i chcąc pokazać co ugotowali lub upiekli posiłkują się sprawdzonymi przepisami . I popełniają dwa rodzaje błędów .Albo wstawiaja tekst przepisany z innego źródła i do tego swoje zdjęcie tego co zrobili . Albo opisują potrawę którą zrobili własnymi słowami ale nie mają swojego zdjęcia i biorą je z internetu żeby pokazać to co robią .
Obie metody są plagiatem .Jeśli robimy potrawę wg przepisu z książki kucharskiej , gazety , internetu - i trzymamy się ściśle proporcji składników to opis musi być autorski ( trzeba napisać własnymi słowami jak się potrawę robiło - nie przepisywać cudzego tekstu ) - no i zdjęcie musi być nasze ( lub nie dostawiajmy zdjęcia wcale jeśli go nie mamy - zawsze można zrobic je potem i dostawić ).
Jeśli wstawiamy przepis na swoją potrawę a nie mamy zdjęcia to nie dopasowujemy cudzego z internetu bo tak nie wolno .

zmieniono 2 razy (ostatnio 09 maj 2011 08:42 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu