wasze ulubione przyprawy

Obserwuj wątek

Odp: wasze ulubione przyprawy

Pablito
  • Pablito

• Przepisy: 10
  • Artykuły: 0
Dużo gotuje to wszystkiego używam, ale na pewno nie mieszanek, sam komponuje smaki, jednak moją ulubioną przyprawą jest chili. A tak na marginesie wspomniana Vegeta nie należy do najzdrowszych rzeczy Natomiast co do smaków cynamonu i innych przypraw, nie chce nikogo rozczarować, ale człowiek wyczuwa tylko cztery smaki, za które są odpowiedzialne poszczególne kubki smakowe zobrazowane na rysunku poniżej, cała reszta to aromaty za które odpowiada nos.

Umiejscowienie kubków smakowych na języku:
1. Gorzki
2. Kwaśny
3. Słony
4. Słodki
obrazek

Lidka
  • Lidka

• Przepisy: 0
bazylia, rozmaryn, estragon, czosnek, jałowiec, kolendra i pieprz cytrynowy, a czasami przyprawa do kurczaka - według mnie pasuje do wszystkiego

mariou
  • mariou

• Przepisy: 0
Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne i sprawdzone smaki w Twojej kuchni, aby zadziwić swoich gości...

http://zlotemysli.pl/fantastyczne,1/publication/show/6246/przyprawy-do-kazdej-potrawy.html

aDzius04
  • aDzius04

• Przepisy: 24
  • Artykuły: 7
głównie bazylia, koper, oregano, kolorowy pieprz, czosnek i papryka. ewentualnie mięta do deserów

sialamanga
zdecydowanie suszona papryka, ostra i łagodna. Też bazylia i oregano;D

Odp: Odp: wasze ulubione przyprawy

mania
  • mania

• Przepisy: 72
Bazylia,lubczyk a szczególnie świeży no i oczywiście czosnek , ale lubię kombinować w kuchni, więc uwielbiam wszystkie przyprawy

miki
  • miki

• Przepisy: 11
ja tam takich rzeczy nie jadam lubie dbac o linni

gently_man
Witam wszystkich,

Zauważyłem, że niektórzy bardzo alergicznie reagują na słowo glutaminian sodu. Zastanawiam się czy wszyscy wiedzą, iż występuje on naturalnie w żywności i jest na przykład źródłem energii dla jelit...nie mniej ważne jest aby spożywać jego właściwą dawkę. Nie mniej jeśli chodzi o ulubioną przyprawę to naturalna mieszanka pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem (z tego co wiem robi to Kamis, ale mnie się udało kupić na aukcji Allegro). Zresztą na allegro można kupić dużo ciekawych przypraw.

ostre , czyli mniam

annajot
  • annajot

• Przepisy: 9
Tak, podczas wielkiego kataru w ogole nie czuc smaku jedzenia
...dlatego tez nic nie smakuje

Odpowiedz na/ edytuj wasze ulubione przyprawy