Dużo gotuje to wszystkiego używam, ale na pewno nie mieszanek, sam komponuje smaki, jednak moją ulubioną przyprawą jest chili. A tak na marginesie wspomniana Vegeta nie należy do najzdrowszych rzeczy Natomiast co do smaków cynamonu i innych przypraw, nie chce nikogo rozczarować, ale człowiek wyczuwa tylko cztery smaki, za które są odpowiedzialne poszczególne kubki smakowe zobrazowane na rysunku poniżej, cała reszta to aromaty za które odpowiada nos.
Zauważyłem, że niektórzy bardzo alergicznie reagują na słowo glutaminian sodu. Zastanawiam się czy wszyscy wiedzą, iż występuje on naturalnie w żywności i jest na przykład źródłem energii dla jelit...nie mniej ważne jest aby spożywać jego właściwą dawkę. Nie mniej jeśli chodzi o ulubioną przyprawę to naturalna mieszanka pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem (z tego co wiem robi to Kamis, ale mnie się udało kupić na aukcji Allegro). Zresztą na allegro można kupić dużo ciekawych przypraw.
wasze ulubione przyprawy
Obserwuj wątekOdp: wasze ulubione przyprawy
Pablito
Umiejscowienie kubków smakowych na języku:
1. Gorzki
2. Kwaśny
3. Słony
4. Słodki
Odp: wasze ulubione przyprawy
Lidka
mariou
http://zlotemysli.pl/fantastyczne,1/publication/show/6246/przyprawy-do-kazdej-potrawy.html
aDzius04
sialamanga
Odp: Odp: wasze ulubione przyprawy
mania
miki
gently_man
Zauważyłem, że niektórzy bardzo alergicznie reagują na słowo glutaminian sodu. Zastanawiam się czy wszyscy wiedzą, iż występuje on naturalnie w żywności i jest na przykład źródłem energii dla jelit...nie mniej ważne jest aby spożywać jego właściwą dawkę. Nie mniej jeśli chodzi o ulubioną przyprawę to naturalna mieszanka pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem (z tego co wiem robi to Kamis, ale mnie się udało kupić na aukcji Allegro). Zresztą na allegro można kupić dużo ciekawych przypraw.
annajot
...dlatego tez nic nie smakuje