Ja bym znajomej w takiej sytuacji powiedziała, że mnie w tym czasie nie ma w domu. W danej chwili załatwiam coś w okolicy jej domu i po co ona ma się fatygować, czas tracić na dojazd do mnie skoro ja jestem o rzut beretem od niej
Dlatego ja spotykam się głównie na mieście Zwłaszcza ze znajomymi. Mam niestety jedną taką kuzynkę, która nigdy nie zaprosi do siebie, zawsze wpada tylko do mnie. I jest to męczące, zwłaszcza że przychodzi z dwójką dzieci. Nie zawsze jest mi to na rękę. Tym bardziej, że dzieci robią co tylko chcą, a ona nie zwraca im uwagi. Zawsze dzwoni i pyta się czy może wpaść. Często delikatnie odmawiam, bo też mam masę pracy, nie ma mnie aktualnie w domu i tak. Nieraz wykręcałam się wręcz, że mnie nie ma. Wiem, że to niegrzeczne, ale możesz spróbować podobnie. Gdy koleżanka nastepnym razem powie, że jest w pobliżu to żebyście się spotkały u Ciebie - powiedz, że akurat cię nie ma w domu i miałaś do niej jechać np. z miasta.
Miałam podobną sytuację, że odwiedzała mnie znajoma co dziennie, a do tego z dwójką dzieci. Ja wtedy w ciąży, po południu najchętniej bym spała jak zabita, a tu dzień w dzień wizyta. Raz, drugi, trzeci i tak przez cały miesiąc, w końcu byłam tak zmęczona, że powiedziałam prosto w twarz, co o tym myślę. Trochę się obruszyła, ale teraz jest już normalnie. Ja odwiedzę ją raz na pół roku, ona mnie też i tak ma być. Po za tym, też nie przepadam za niespodziewanymi gośćmi
"Wpraszanie" się mi nie przeszkadza, aczkolwiek irytuje mnie przedłużanie wizyty ponad miarę, szczególnie gdy jestem zmęczona albo na drugi dzień trzeba iść do pracy
Prawda jest taka, że jeżeli spotkanie jest nam bardzo nie na rękę to można je zawsze przełożyć. Bliscy znajomi raczej nie będą mieli problemu z tym, że akurat mamy coś ważnego na głowie i jak nie spotkacie się teraz to lada chwila będzie następna okazja
"Wpraszanie się" w gości
Obserwuj wątekOdp: "Wpraszanie się" w gości
mortadelka
Odp: Odp: Odp: "Wpraszanie się" w gości
ciasteczka
Odp: "Wpraszanie się" w gości
ankaszym
MaxiQueen
Tengi
Odp: Odp: "Wpraszanie się" w gości