Znalazłem przepis na coś co się nazywa Green Goddess Dressing Sos Zielona Bogini
Green Goddess Dressing
(adapted from Bon Appetit May '09)
5 oz ripe avocado
3 T champagne vinegar
1 clove garlic, minced
1 t lemon juice
1/2 t lime juice
1/4 t sugar
3/4 c extra virgin olive oil
1/4 c heavy whipping cream
3 T fresh Italian parsley, chopped
2 T fresh tarragon, chopped
2 T fresh cilantro, chopped
1 T fresh basil, chopped
1 T shallot, chopped
salt & pepper
Blend the first six ingredients in a food processor into a purée. While processing slowly add the olive oil. Blend well. Pour into a bowl or storage container. Whisk in the cream & then add the herbs & shallots. Season with salt & pepper. Chill for a couple of hours before serving. Whisk right before serving.
Heh..
Babciagramolka - nie jest to reklama lokalu i szczerze mówiąc jeśli nikt nie pomoże mi na tym forum odgadnąć z czego zrobiony jest ten sos, to wolałbym żebym miał gdzie usiąść idąc tam ponownie
Podałem nazwę lokalu i nazwę pizzy, bo może akurat ktoś już ją jadł, a nawet jeśli nie, to może kiedyś się skusi i odgadnie przepis na ten sos. Ja zerejestrowałem się na tym forum, bo bardzo zależy mi żeby zrobić taki sos w domu. Ceny pizzy podałem tylko po to, żeby podkreślić, że nie jest to jakaś wykwintna restauracja w której serwują dania sporządzone z kosmicznych składników. Poza tym pizza, jak pizza - nic wyjątkowego, oczywiście oprócz sosu, eh..
Co do poprzednich wpisów, serdecznie dziękuje, ale na pewno nie jest to sos ze zdjęcia, które podała p.jola1 - nie jest nawet podobny. Tamten jest znacznie bardziej jasny i nie jest tak gęsty jak ten na zdjęciu. Wątpię także, że w tym sosie była zmiksowana bazylia, bo tak jak już wspominałem wcześniej ma on bardzo jednolity zielonkawy kolor z malutkimi elementami czegoś zielonego, najprawdopodobniej właśnie bazylii. Jeśli miałbym opisać tak dokładniej, to wymiary takiej drobinki tej "zieleniny" są około 0,5mm x 0,5mm, natomiast odległość tych drobinek od siebie to około 1mm. Jak sami możecie ocenić sos jest dość przejrzysty.
Co do awokado, to nigdy nie jadłem sosu z awokado. Jadłem natomiast świeże awokado, ale mi wyjątkowo nie smakowało. Poza tym sos ma posmak musztardowy z oliwą, a awokado chyba nie daje takiego smaku? Chociaż nie wiem..
Barwnika to chyba tam nie dodają, bo sos wydaje się być świeżo robiony i wygląda na dość naturalny. Ale nie ukrywam, że dość mało go podają - w sumie gdyby dawali więcej to pewnie byłby za mocno wyczuwalny w tej sałatce i psułoby to wszystko.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia - w sumie trochę się wstydziłem, ale jeśli nikt nie będzie w stanie mi pomóc, to postaram się takie zrobić przy najbliższej okazji.
A..
Jeszcze dopiszę, że konsystencją ten sos przypomina jakby dressing, który można kupić w sklepie, ale w tych sklepowych jest dużo ziół, ich kolor jest przeważnie żółtawy, a smak jednak jest inny. Szukałem czegoś podobnego w sklepie, kupiłem już w sumie kilka podobnych wyglądowo, ale też smakowały inaczej. Identycznego smakowo lub wyglądowo nie znalazłem ani w sklepie, ani w internecie.
zmieniono 2 razy (ostatnio 09 gru 2011 21:43 przez pawelt)
Sos to pewnie po prostu pesto- wystarczy zmiksowac na gładko zioła z oliwą i przyprawami. Szkoda tylko , że pytanie o ten sos ,, pachnie " mi ukrytą reklamą pizzerii - bo po co w pytaniu o sos nazwa lokalu i ceny pizzy ? Użytkownik zarejestrował się na Gotujmy dziś - ciekawe czy bedzie aktywny ?
Witam..
Jadłem ostatnio w restauracji pizze z "sałatką ze świeżych warzyw". Sałatka ta składała się z pokrojonego pomidora, ogórka, kapusty pekińskiej i sosu - była przepyszna.
Niestety kelner nie chciał zdradzić nam tajemnicy z czego zrobiony jest ten sos. Próbowałem go podrobić w domu, ale nijak mi to nie wychodzi.
Sos ma konsystencję "lejącą", a jego kolor jest jasno zielony. Dodatkowo w sosie znajdują się pokrojone świeże zioła (głównie chyba bazylia). Sos jest gładki, oprócz drobinek ziół jego konsystencja jest idealnie jednolita. Smakuje trochę tak jakby składał się z musztardy, oleju i pokrojonej drobno bazylii.
Jednak nie mam pojęcia skąd ten zielonkawy kolor.
W domu próbowałem z musztardą dijon i octem winnym, ale oczywiście kolor jest żółty, a smak jednak inny. Próbowałem też zmiksować świeżego ogórka z musztardą i octem winnym, ale wtedy konsystencja sosu wychodzi jak papka, albo nie jest jednolita - smak zbliżony, ale inny.
Pizzeria w której serwują to cudo, to Giuseppe (np. w Lublinie) a pizza nazywa się Sorpresa. W środku pizzy jest otwór, w którym znajdują się wyżej wspomniane warzywa polane tym pysznym sosem.
Duża pizza kosztuje 21,50 zł, mała 18,50 zł, więc wątpię żeby składniki tego sosu były jakieś rzadko spotykane i drogie. Widziałem bowiem w internecie zieloną musztardę, ale 200 ml kosztuje 16 zł + przesyłka. Wątpię jednak, żeby restauracja korzysta z tak drogich dodatków.
Proszę o poradę, może ktoś wie z czego może składać się ten sos.
zmieniono 5 razy (ostatnio 08 gru 2011 14:43 przez pawelt)
Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Obserwuj wątekOdp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Polpal
Znalazłem przepis na coś co się nazywa Green Goddess Dressing Sos Zielona Bogini
Green Goddess Dressing
(adapted from Bon Appetit May '09)
5 oz ripe avocado
3 T champagne vinegar
1 clove garlic, minced
1 t lemon juice
1/2 t lime juice
1/4 t sugar
3/4 c extra virgin olive oil
1/4 c heavy whipping cream
3 T fresh Italian parsley, chopped
2 T fresh tarragon, chopped
2 T fresh cilantro, chopped
1 T fresh basil, chopped
1 T shallot, chopped
salt & pepper
Blend the first six ingredients in a food processor into a purée. While processing slowly add the olive oil. Blend well. Pour into a bowl or storage container. Whisk in the cream & then add the herbs & shallots. Season with salt & pepper. Chill for a couple of hours before serving. Whisk right before serving.
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Babciagramolka - nie jest to reklama lokalu i szczerze mówiąc jeśli nikt nie pomoże mi na tym forum odgadnąć z czego zrobiony jest ten sos, to wolałbym żebym miał gdzie usiąść idąc tam ponownie
Podałem nazwę lokalu i nazwę pizzy, bo może akurat ktoś już ją jadł, a nawet jeśli nie, to może kiedyś się skusi i odgadnie przepis na ten sos. Ja zerejestrowałem się na tym forum, bo bardzo zależy mi żeby zrobić taki sos w domu. Ceny pizzy podałem tylko po to, żeby podkreślić, że nie jest to jakaś wykwintna restauracja w której serwują dania sporządzone z kosmicznych składników. Poza tym pizza, jak pizza - nic wyjątkowego, oczywiście oprócz sosu, eh..
Co do poprzednich wpisów, serdecznie dziękuje, ale na pewno nie jest to sos ze zdjęcia, które podała p.jola1 - nie jest nawet podobny. Tamten jest znacznie bardziej jasny i nie jest tak gęsty jak ten na zdjęciu. Wątpię także, że w tym sosie była zmiksowana bazylia, bo tak jak już wspominałem wcześniej ma on bardzo jednolity zielonkawy kolor z malutkimi elementami czegoś zielonego, najprawdopodobniej właśnie bazylii. Jeśli miałbym opisać tak dokładniej, to wymiary takiej drobinki tej "zieleniny" są około 0,5mm x 0,5mm, natomiast odległość tych drobinek od siebie to około 1mm. Jak sami możecie ocenić sos jest dość przejrzysty.
Co do awokado, to nigdy nie jadłem sosu z awokado. Jadłem natomiast świeże awokado, ale mi wyjątkowo nie smakowało. Poza tym sos ma posmak musztardowy z oliwą, a awokado chyba nie daje takiego smaku? Chociaż nie wiem..
Barwnika to chyba tam nie dodają, bo sos wydaje się być świeżo robiony i wygląda na dość naturalny. Ale nie ukrywam, że dość mało go podają - w sumie gdyby dawali więcej to pewnie byłby za mocno wyczuwalny w tej sałatce i psułoby to wszystko.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia - w sumie trochę się wstydziłem, ale jeśli nikt nie będzie w stanie mi pomóc, to postaram się takie zrobić przy najbliższej okazji.
A..
Jeszcze dopiszę, że konsystencją ten sos przypomina jakby dressing, który można kupić w sklepie, ale w tych sklepowych jest dużo ziół, ich kolor jest przeważnie żółtawy, a smak jednak jest inny. Szukałem czegoś podobnego w sklepie, kupiłem już w sumie kilka podobnych wyglądowo, ale też smakowały inaczej. Identycznego smakowo lub wyglądowo nie znalazłem ani w sklepie, ani w internecie.
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Babciagramolka
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
p.jola1
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Polpal
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
evita0007
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
agabi22
a zielony kolor to może od zmiksowanej bazylii np z oliwą z oliwek.
Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Jadłem ostatnio w restauracji pizze z "sałatką ze świeżych warzyw". Sałatka ta składała się z pokrojonego pomidora, ogórka, kapusty pekińskiej i sosu - była przepyszna.
Niestety kelner nie chciał zdradzić nam tajemnicy z czego zrobiony jest ten sos. Próbowałem go podrobić w domu, ale nijak mi to nie wychodzi.
Sos ma konsystencję "lejącą", a jego kolor jest jasno zielony. Dodatkowo w sosie znajdują się pokrojone świeże zioła (głównie chyba bazylia). Sos jest gładki, oprócz drobinek ziół jego konsystencja jest idealnie jednolita. Smakuje trochę tak jakby składał się z musztardy, oleju i pokrojonej drobno bazylii.
Jednak nie mam pojęcia skąd ten zielonkawy kolor.
W domu próbowałem z musztardą dijon i octem winnym, ale oczywiście kolor jest żółty, a smak jednak inny. Próbowałem też zmiksować świeżego ogórka z musztardą i octem winnym, ale wtedy konsystencja sosu wychodzi jak papka, albo nie jest jednolita - smak zbliżony, ale inny.
Pizzeria w której serwują to cudo, to Giuseppe (np. w Lublinie) a pizza nazywa się Sorpresa. W środku pizzy jest otwór, w którym znajdują się wyżej wspomniane warzywa polane tym pysznym sosem.
Duża pizza kosztuje 21,50 zł, mała 18,50 zł, więc wątpię żeby składniki tego sosu były jakieś rzadko spotykane i drogie. Widziałem bowiem w internecie zieloną musztardę, ale 200 ml kosztuje 16 zł + przesyłka. Wątpię jednak, żeby restauracja korzysta z tak drogich dodatków.
Proszę o poradę, może ktoś wie z czego może składać się ten sos.