Nie mam ulubionego gatunku ziemniaka, kupuję takie jakie akurat są w moim sklepie Nie lubie takich które się "sypią" takie strasznie suche, tylko nie wiem czy to wina gatunku czy złej uprawy.
ponieważ jest ponad 250 odmian istnieje wiele systemów klasyfikacji min podział dotyczy wielkości bulw (jest to ważne w przypadku ziemniaków frytkowych) i ich wyrównania im lepsze tym mniejsze straty przy mechanicznym obieraniu z tego co wiem to Lord jest bardzo dobra. dodatkowo łączy się z tym kształt bulw przemysł preferuje wydłużone Zwraca się również uwagę na głębokość oczek najbardziej płytkie mają Gracja i Korona.Klienci zwracają uwagę na kolor skórki nie może być zbyt gruba i popękana dlatego wybierane są odmiany Denar ,Drop i Bard (skórka różowa czerwona i filetowa jest preferowana głównie w obu Amerykach)
To co nas interesuje czyli strona kulinarna dzieli ziemniaki na typ A (sałatkowy) i B (ogólnoużytkowy) Do odmnian gotujących się w całości nierozsypujących o małej zawartości skrobi należą Bard Lord i Korona (Lordy w centralnej Polsce są najpopularniejsze) Ze względu na smak na targowiskach można wybierać z Bili Lorda i Orlika o jasnożółtym miąższu i Irys o miąższu białym
Ziemniak a sprawa Polska...
Obserwuj wątekOdp: Ziemniak a sprawa Polska...
siwa12345
Odp: Ziemniak a sprawa Polska...
Sarenka
kasienka90ns
Odp: Odp: Odp: Ziemniak a sprawa Polska...
stokrotka24
Odp: Odp: Ziemniak a sprawa Polska...
malgorzata
hahahhaaahha!
jarek-energy
Odp: Odp: Ziemniak a sprawa Polska...
cremebrule
bocius
jarek-energy
mediana
To co nas interesuje czyli strona kulinarna dzieli ziemniaki na typ A (sałatkowy) i B (ogólnoużytkowy) Do odmnian gotujących się w całości nierozsypujących o małej zawartości skrobi należą Bard Lord i Korona (Lordy w centralnej Polsce są najpopularniejsze) Ze względu na smak na targowiskach można wybierać z Bili Lorda i Orlika o jasnożółtym miąższu i Irys o miąższu białym