Wiadomo od dziś że Wielkanoc bez żurka to nie Wielkanoc także tradycyjnie ja podsyłam wam świetny Blog właśnie o żurku także poczytajcie i dzielcie się swoimi pomysłami na domowy żurek https://zpm-karol.pl/regionalne-spojrzenie-na-zurek/
U mnie standardowo, święcenie jedzonka w koszyczku w sobotę, a w niedzielę rodzinne śniadanko. Tradycją było natomiast
"bicie się na jajka". Stukaliśmy się zawsze wszyscy jajkami i czyje jajko najdłużej wytrzymało nienaruszone, ta osoba wygrywała
U nas podobnie jak u wszystkich.sobota święcenie pokarmów,wieczorem idziemy do kościoła,bardzo to lubię,bo to już początek świąt.Szczególnie podoba mi się moment jak wszyscy wierni wychodzą przed kościół gdzie pali się już ognisko i ksiądz odpala od niego paschał,a ludzie świece.
W niedzielę rezurekcja,potem uroczyste śniadanie,a na obiad jedziemy do mojej mamy,gdzie na ogródku wszyscy,oczywiście z dzieciakami na czele szukamy słodkości i prezentów.Kawa i kolacja u brata mojego męża,a w drugi dzień świąt wszyscy na ciasto i kolację przychodzą do nas do domu i wtedy jest ostre lanie.
Moja babcia mi opowiadała o zwyczajach , jak była młoda...
Teraz nuda...
Ale moment (kiedy sie już wróci z kościoła)porannego śniadania wraz z rodzina.jest wzruszający, uroczysty..
Bardzo lubię ten moment..
Zwyczaje i tradycje wielkanocne
Obserwuj wątekOdp: Odp: Zwyczaje i tradycje wielkanocne
danusia09
Odp: Zwyczaje i tradycje wielkanocne
kusza23
Odp: do Anullka 7 Odp: Odp: Zwyczaje i tradycje wielkanocne
majgrz11maja
do Karity Odp: Odp: Zwyczaje i tradycje wielkanocne
stokrotka24
do Anullka 7 Odp: Odp: Zwyczaje i tradycje wielkanocne
stokrotka24
majgrz11maja
karita
"bicie się na jajka". Stukaliśmy się zawsze wszyscy jajkami i czyje jajko najdłużej wytrzymało nienaruszone, ta osoba wygrywała
zuzi
Natala1210
W niedzielę rezurekcja,potem uroczyste śniadanie,a na obiad jedziemy do mojej mamy,gdzie na ogródku wszyscy,oczywiście z dzieciakami na czele szukamy słodkości i prezentów.Kawa i kolacja u brata mojego męża,a w drugi dzień świąt wszyscy na ciasto i kolację przychodzą do nas do domu i wtedy jest ostre lanie.
lara1908
Teraz nuda...
Ale moment (kiedy sie już wróci z kościoła)porannego śniadania wraz z rodzina.jest wzruszający, uroczysty..
Bardzo lubię ten moment..