kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Francuska gwiazda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi.

Francuska gwiazda

Składniki:

Francuska gwiazda

podstawowe

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pasztet
  • 2-3 łyżki pesto
  • jajko
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Francuska gwiazda
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła.

Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę pasztetu (pasztet można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy.

Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części.

Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę.

Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-18 minut.