Sposób przygotowania:
Futomaki smok
Ryż:
Ryż do sushi najpierw dokładnie płuczemy aż woda będzie bezbarwna. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po czym przekładamy do miski, zalewamy zaprawą i mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. Zaprawa: Ocet ryżowy, cukier i sól podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w słupki paprykę, łososia i plasterki awokado.
Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.
Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Ryż do sushi najpierw dokładnie płuczemy aż woda będzie bezbarwna. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po czym przekładamy do miski, zalewamy zaprawą i mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. Zaprawa: Ocet ryżowy, cukier i sól podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w słupki paprykę, łososia i plasterki awokado.
Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.
Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.