Sposób przygotowania:
Domowe sushi futomaki
Zagotowujemy wodę i do gotującej dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.
Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę.
Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi).
Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę.
Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi.
Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.
Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę.
Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi).
Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę.
Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi.
Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.