slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowe sushi futomaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe i proste do przygotowania sushi. Smaczne i niskokaloryczne a do tego zdrowe jedzenie. Polecam

Domowe sushi futomaki

Składniki:

Domowe sushi futomaki

 

  • 1 szkl ryżu basmati
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 płaty nori
  • 100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
  • 1/4 czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Domowe sushi futomaki
Zagotowujemy wodę i do gotującej dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.

Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę.

Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi).

Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę.

Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi.

Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.

Tagi:

sushi