Sposób przygotowania:
Paszteciki z ciasta francuskiego (3)
Przygotować ciasto francuskie, przygotować również składniki na nadzienie. Pieczarki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą obrać ze skórki, pokroić w talarki. Masło podgrzać na patelni, cebulę obrać i pokroić w kostkę i obsmażyć razem z pieczarkami na maśle. Kapustę kiszoną opłukać na sicie, następnie obgotować w wodzie, ostudzić, przepuścić przez maszynkę wraz z pieczarkami i z cebulą, dodać pieprz, sól do smaku, dodać posiekaną, opłukaną natkę pietruszki, bazylię i oregano. Wymieszać dokładnie składniki w razie konieczności doprawić ponownie do smaku. Ciasto francuskie wyjąć z folii i rozłożyć na stolnicy następnie nałożyć nadzienie i równomiernie je rozsmarować nożem. W dalszej kolejności należy ciasto zwinąć w ciasny ruloni kroić ostrym nożem na skośne kawałki o szerokości około 4-5 cm. Sparzyć jajko i oddzielić białko od żółtka. Rozmącić białko i smarować wierzch pasztecików. Nagrzać piekarnik. Piec w piekarniku w temp. około 180 stopni C przez około 20- 30 minut do uzyskania złotego koloru. Podawać z zupami kremami, zupami czystymi, barszczem.