agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Paszteciki z ciasta francuskiego (3)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Francuskie paszteciki na słono

Paszteciki z ciasta francuskiego (3)

Składniki:

Paszteciki z ciasta francuskiego (3)

 

  • ciasto francuskie 3 opak
  • pieczarki 1000 g
  • kapusta kiszona 500 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • cebula 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • bazylii 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • białko 2 szt

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta francuskiego (3)
Przygotować ciasto francuskie, przygotować również składniki na nadzienie. Pieczarki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą obrać ze skórki, pokroić w talarki. Masło podgrzać na patelni, cebulę obrać i pokroić w kostkę i obsmażyć razem z pieczarkami na maśle. Kapustę kiszoną opłukać na sicie, następnie obgotować w wodzie, ostudzić, przepuścić przez maszynkę wraz z pieczarkami i z cebulą, dodać pieprz, sól do smaku, dodać posiekaną, opłukaną natkę pietruszki, bazylię i oregano. Wymieszać dokładnie składniki w razie konieczności doprawić ponownie do smaku. Ciasto francuskie wyjąć z folii i rozłożyć na stolnicy następnie nałożyć nadzienie i równomiernie je rozsmarować nożem. W dalszej kolejności należy ciasto zwinąć w ciasny ruloni kroić ostrym nożem na skośne kawałki o szerokości około 4-5 cm. Sparzyć jajko i oddzielić białko od żółtka. Rozmącić białko i smarować wierzch pasztecików. Nagrzać piekarnik. Piec w piekarniku w temp. około 180 stopni C przez około 20- 30 minut do uzyskania złotego koloru. Podawać z zupami kremami, zupami czystymi, barszczem.