Sposób przygotowania:
Paszteciki z ciasta francuskiego
Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórę. Następnie kroimy go w niewielką kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i również kroimy w niewielką kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy. Pora kroimy w pół talarki.
Na odrobinie oleju przesmażamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dodajemy do niego przecier pomidorowy, pomidora, marchew, por oraz czosnek. Całość chwilę przesmażamy, a następnie wlewamy tyle wody, by ta przykryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.
Gdy połowa płynu odparuje doprawiamy do smaku, a następnie zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Mieszamy tak długo, aż masa stanie się gęsta i jednolita. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasta francuskie rozwijamy. Tniemy każde na 20 kwadratów. Na środek każdego kwadratu układamy nadzienie. Następnie formujemy trójkąty i za pomocą np. widelca dociskamy brzegi.
Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Na odrobinie oleju przesmażamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dodajemy do niego przecier pomidorowy, pomidora, marchew, por oraz czosnek. Całość chwilę przesmażamy, a następnie wlewamy tyle wody, by ta przykryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.
Gdy połowa płynu odparuje doprawiamy do smaku, a następnie zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Mieszamy tak długo, aż masa stanie się gęsta i jednolita. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasta francuskie rozwijamy. Tniemy każde na 20 kwadratów. Na środek każdego kwadratu układamy nadzienie. Następnie formujemy trójkąty i za pomocą np. widelca dociskamy brzegi.
Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
weronikaS
misia5
kapitan_barbarossa
misia5
I takie też są w rzeczywistości :)
mamamonika