misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Paszteciki z ciasta francuskiego

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, bardzo aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym z dodatkiem warzyw.

Paszteciki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z ciasta francuskiego

 

  • 2 ciasta francuskie każde o wadze 275 g
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szczypta soli
  • pomidor o wadze 120 g
  • 100 g pory
  • 170 g marchewki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 125 ml wody do zagęszczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta francuskiego
Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórę. Następnie kroimy go w niewielką kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i również kroimy w niewielką kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy. Pora kroimy w pół talarki.

Na odrobinie oleju przesmażamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dodajemy do niego przecier pomidorowy, pomidora, marchew, por oraz czosnek. Całość chwilę przesmażamy, a następnie wlewamy tyle wody, by ta przykryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.

Gdy połowa płynu odparuje doprawiamy do smaku, a następnie zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Mieszamy tak długo, aż masa stanie się gęsta i jednolita. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasta francuskie rozwijamy. Tniemy każde na 20 kwadratów. Na środek każdego kwadratu układamy nadzienie. Następnie formujemy trójkąty i za pomocą np. widelca dociskamy brzegi.

Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa
Paszteciki z ciasta francuskiego
Mieszamy tak długo aż masa stanie się gęsta i jednolita
Paszteciki z ciasta francuskiego
Na środek każdego kwadratu układamy nadzienie następnie zwijamy w trójkąty
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.