misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 702]

Paszteciki z mięsem i szpinakiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, kruche bardzo aromatyczne paszteciki mięsem i szpinakiem. Doskonałe na przekąskę oraz dodatek do czerwonego barszczu.

Paszteciki z mięsem i szpinakiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Paszteciki z mięsem i szpinakiem

 

  • 2 blaty ciasta francuskie każde po 275 g
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 g świeżego młodego szpinaku
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 125 ml wody do zagęszczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam do posypania wierzchu pasztecików

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Czosnek bardzo drobno siekamy.

Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso, aż zmieni ono kolor. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, po czym wlewamy tyle wody, by ta zakryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.

Na 2 minuty przed końcem na patelnię wrzucamy dokładnie opłukany i osuszony szpinak. Całość mieszamy i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim w równych odstępach porcje farszu pamiętając o zapasie ciasta na sklejanie pasztecików. Pomiędzy farszem delikatnie smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.

Na ciasto z ułożonym farszem nakładamy drugie ciasto francuskie. Ostrożnie tniemy ciasto najpierw na pasy, a następnie na kwadraty. Brzegi każdego pasztecika dokładnie sklejamy i dociskamy za pomocą np. widelca. 

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut. Ja część zrobiłam bez sezamu.

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Na 2 minuty przed końcem na patelnię wrzucamy dokładnie opłukany i osuszony szpinak
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Na cieście francuskim układamy porcje farszu
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Ostrożnie tniemy ciasto najpierw na pasy a następnie na kwadraty
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Brzegi każdego pasztecika dokładnie sklejamy i dociskamy za pomocą np widelca.
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Smarujemy je rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Paszteciki pieczemy w temp 200 st przez około 20-25 minut.