Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem i szpinakiem
Czosnek bardzo drobno siekamy.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso, aż zmieni ono kolor. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, po czym wlewamy tyle wody, by ta zakryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.
Na 2 minuty przed końcem na patelnię wrzucamy dokładnie opłukany i osuszony szpinak. Całość mieszamy i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim w równych odstępach porcje farszu pamiętając o zapasie ciasta na sklejanie pasztecików. Pomiędzy farszem delikatnie smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Na ciasto z ułożonym farszem nakładamy drugie ciasto francuskie. Ostrożnie tniemy ciasto najpierw na pasy, a następnie na kwadraty. Brzegi każdego pasztecika dokładnie sklejamy i dociskamy za pomocą np. widelca.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut. Ja część zrobiłam bez sezamu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso, aż zmieni ono kolor. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, po czym wlewamy tyle wody, by ta zakryła zawartość patelni. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.
Na 2 minuty przed końcem na patelnię wrzucamy dokładnie opłukany i osuszony szpinak. Całość mieszamy i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim w równych odstępach porcje farszu pamiętając o zapasie ciasta na sklejanie pasztecików. Pomiędzy farszem delikatnie smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Na ciasto z ułożonym farszem nakładamy drugie ciasto francuskie. Ostrożnie tniemy ciasto najpierw na pasy, a następnie na kwadraty. Brzegi każdego pasztecika dokładnie sklejamy i dociskamy za pomocą np. widelca.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut. Ja część zrobiłam bez sezamu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że paszteciki Ci się podobają i, że Wam smakowały :)
biedroneczki
misia5
Dziękuję :) Z barszczykiem smakują doskonale :)
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2