Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki z ciasta siekanego

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto jest prawie jak francuskie. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej Babci

Paszteciki z ciasta siekanego

Składniki:

Paszteciki z ciasta siekanego

 

  • 250g mąki
  • 170g masła
  • 1/8 litra gęstej kwaśnej śmietany (125ml)
  • szczypta soli
  • Czysta ściereczka
  • Mięso z rosołu z jarzynami... lub resztki pieczeni
  • ok 500g
  • Cebula i tłuszcz do jej usmażenia
  • Można dodać 100g serka Ricotta
  • powoduje on, ze farsz staje się bardzo pulchny.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Rozbełtane jajko do posmarowania pasztecikow przed
  • pieczeniem.
  • Ciasto, do złudzenia przypomina ciasto francuskie.

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta siekanego
Mąkę przesiać na stolnicę. Zimne masło pokroić na mniejsze kostki i wraz z solą dać na mąkę i wszystko posiekać dużym nożem na piasek. Następnie dodać śmietanę. Siekać tak długo aż się uformuje ciasto. Nie dotykać rękami. Czystą ścierkę zamoczyć w zimnej wodzie i owinać w nią ciasto, włożyć do lodówki na 1/2 godziny, aby stężało. Podzielic na dwie części. Mięso z rosolu, lub resztki pieczeni.... można tez zamrażac takie mięso i jak mamy go już odpowiednio dużo zrobić paszteciki. Mięso zmielić dodając przyrumienioną cebulkę. Przyprawić do smaku, może się śmiało wydawać trochę za bardzo przyprawione. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt ok 15 x 40cm Nakładamy farsz, dzieląc jego ilość na połowę aby było równo. Farsz rozkładamy na środkowa 1/3 cześć ciasta. Jeden z brzegów ciasta smarujemy jajkiem. Zawijamny brzeg bez jajka na farsz a drugi brzeg, ten posmarowany tak aby skleiły się obie części. Cały długi rulon układamy teraz na połączonej części ciasta. Dużym nożem, jego tępą strona robimy kratkę na górze pasztecików. Następnie kroimy je w poprzek w romby, układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszcze. Smarujemy jajkiem. Wstawiamy do gorącego piekranika (200°C) na ok 25 minut. Podajemy do czystego barszczu lub bulionu. Leniwsi moga przyrządzić takie paszteciki z kupnego ciasta francuskiego.