peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Francuska plecionka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto francuskie z mięsem - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem świeżych sałat

Francuska plecionka z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuska plecionka z mięsem

 

  • Na 4 porcje:

 

  • 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego

 

 

  • 150 g mięsa wołowego z rosołu

 

  • 2 duże cebule

 

  • 1 łyżka smalcu

 

Sposób przygotowania:

Francuska plecionka z mięsem
Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).
Francuska plecionka z mięsem
Francuska plecionka z mięsem - pyszne, sycące danie
Francuska plecionka z mięsem
Francuska plecionka z mięsem - pyszne, sycące danie

Tagi:

mięso ciasto