Sposób przygotowania:
Francuska plecionka z mięsem
Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).
![Francuska plecionka z mięsem Francuska plecionka z mięsem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuska-plecionka-z-miesem-194830.jpg)
![Francuska plecionka z mięsem Francuska plecionka z mięsem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuska-plecionka-z-miesem-194831.jpg)