Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływający się w ustach serek górski z dodatkiem szynki parmeńskiej i warzyw, ukryty w chrupiącym cieście w francuskim. Pyszna przekąska zarówno na gorąco jak i na zimno.

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką

Składniki:

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką

 

  • 2 opakowania po 375 g ciasta francuskiego
  • 3 serki typu oscypek0
  • 1 warkocz góralski (korboc)
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 8 płaskich łyżeczek ketchupu
  • 1 jajko
  • 1 mała biała cebulka

Sposób przygotowania:

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką

Przygotowanie składników

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką
Składniki do nadziania bułeczek francuskich

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, szynkę i serki również w kostkę, a pomidorki w plasterki.

Nadziewanie bułeczek

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką
Kwadraty z ciasta francuskiego z nadzieniem przed złożeniem

Każdy płat ciasta pokroić na sześć kwadratów. Posmarować po środku ketchupem, tak żeby zostawić wolne brzegi. Wyłożyć szynkę, pokrojoną cebulę, po 2-3 plasterki pomidora. Na koniec obficie posypać serem.

Pieczenie bułeczek

Francuskie bułeczki z serkiem górskim i szynką
Bułeczki z ciasta francuskiego przed upieczeniem

Złożyć bułeczki zlepiając przeciwległe brzegi. Każdą bułkę po wierzchu posypać roztrzepanym jajkiem. Bułeczki włożyć do uprzednio nagrzanego do 200 stopi piekarnika. Piec przez 20 minut. Smacznego.